17 de març 2015

Mariama Bâ

Nascuda a la ciutat de Dakar el 1929, provenia d’una família acomodada. Òrfena de mare, es va criar amb els seus avis materns, molt tradicionals, que desitjaven per a ella l’educació clàssica que s’impartia en aquella època. Per contra, el seu pare, que va ser ministre de Sanitat del Senegal (1956), va voler per a la seva filla una educació moderna. Així, la seva educació primerenca fou en francès, alhora que assistia a l’escola corànica, destacant com una bona estudiant.

Malgrat el costum que, un cop acabada l’escola primària, no calia que les dones continuessin amb els estudis, el seu pare va voler que  prosseguís els mateixos.  Va estudiar a l’escola normal de Rufisque, on obtingué la llicenciatura de mestra el 1947. Mentre cursava el Magisteri, va escriure un assaig on mostrava el seu  rebuig a les polítiques franceses vers  l’Àfrica.

Va exercir el Magisteri durant dotze anys. Es va casar amb un diputat de l’assemblea nacional, Obeye Diop, amb qui va tenir nou fills. Però es va separar d’ell .

Fou pionera en la lluita dels drets de la dona i va col·laborar en diverses organitzacions amb aquesta fi. En associacions de dones va participar amb discursos i va escriure articles en diaris locals. I si bé no va arribar a assolir càrrecs polítics, sempre va destacar per la denúncia constant sobre el lloc que ocupava la dona i el que hauria d’ocupar a l’Àfrica.

Va morir l’any 1981.

Bibliografia:

Une si longue lettre (1979) Novel·la
La Fonction politique des littératures africaines écrites (1981)

Le Chant écarlate (1981) Novel·la

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada