5 de maig 2015

« papier, livres, méditation ... un voyage », crònica del viatge dos


El segon dia d’estada, tocava la visita al molí paperer de Brousses.  

Situat en les  Cabardés, una regió que s'estén des dels vessants de la Muntanya Negra al nord de Carcassona, fins al punt culminant d'aquesta serra, el Pic de Nore, contrafort del Massís Central;  en 1674 aquesta regió va ser un dels més famosos centres de fabricació de paper de la província del Llenguadoc. 

L’any 1981 l'activitat industrial de fabricació de paper es deté i el 1993, l'associació "Molí de Paper de Brousses" va començar la restauració del lloc per crear un lloc de descobriment, iniciació, creació i fabricació de paper. A l'abril de 1994 la fàbrica trona a obrir les seves portes.


La fàbrica de paper de Brousses és l'últim molí de la vall (67 molins en 1845) i l'última fàbrica de paper del Llenguadoc. L'activitat del molí es basa en el desig de perpetuar i transmetre coneixements, produint papers fets a mà. A més de la producció tradicional (paper de drap) afegeixen una activitat basada en la innovació (paper de fems d'elefant i de cavall).
El molí es troba en un paradís natural entre alzines i castanyers, entre roques de granit i cascades.



Per la tarda, vam visitar les llibreries de vell i les galeries d’art de la vila de Montolieu, una petita vila situada a disset quilòmetres de Carcassona.


L’any 1989 Michel Braibant,  enquadernador de professió, va impulsar la creació de l'etiqueta de vila del llibre i de les arts gràfiques per Montolieu a partir de l'existència d'altres pobles similars a Europa. A partir de 1990 es van establir al poble nombroses llibreries, i des de llavors Montolieu ha anat creant un univers en el qual el llibre és el rei. En els seus carrers vam  descobrir llibreries, artesans i artistes. Hi ha tot un museu dedicat a les arts i oficis del llibre.







 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada