17 d’ag. 2015

Sarajevo movies


1395 days without red es el títol de dues obres de vídeo-art realitzades per , la bosnià Šejla Kameric y el albanès Anri Sala, coproduïdes per  Fundació Macba, l’Artangel de Londres i el Museu Van Beuningen de Rotterdam, a través del col·leccionista Han Nefkens i protagonitzades per l’actriu Maribel Verdú.

 El títol va referencia a que els ciutadans, durant els anys que va durar el setge,  no van poder portar colors llampants per no ser un blan fàcil dels franctiradors.

Welcome to Sarajevo és una pel·lícula britànica de l'any 1997 dirigida per Michael Winterbottom. El guió és de Frank Cottrell Boyce i la història està basada en el llibre Natasha 's Story de Michael Nicholson

Protagonitzada per Stephen Dillane, Woody Harrelson i Marisa Tomei, la pel·lícula narra el treball d’un grup de periodistes britànics i nord-americans que cobreixen,  des de Sarajevo,  la guerra de Bòsnia. 

Un d'ells, Michael Henderson, troba a la ciutat un orfenat sotmès dia i nit a implacables bombardejos.  Allà coneix a Emira, una nena a la que promet ajuda. A partir de llavors, tracta de convèncer Nina, una assistent social nord-americana, perquè l'ajudi a treure il·legalment a Emira del país. 



La mirada de Ulisses es una pel·lícula grega dirigida por Theo Angelopoulos en l’any 1995.

Harvey Keitel,  esplèndid,  es un cineasta grec, exiliat als Estats Units, que torna a la seva ciutat natal per emprendre un viatge a la recerca de tres bobines sense revelar que contenen la mirada innocent dels pioners del cinema grec, la primera mirada apassionant . De Albània a Macedònia, de Bucarest a Constanza (Romania), a través del Danubi fins Belgrad i per fi a Sarajevo. En el seu camí es creua amb la seva pròpia història, amb el passat dels Balcans, amb les dones que podria estimar. Espera recobrar amb aquestes imatges oblidades la innocència de la primera mirada .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada