29 de juny 2025

sessió extra cinefòrum, i 2

 


    La pel·lícula “El Imperio de la luz”, filmada el 2022 i dirigida per Sam Mendes, està ambientada a la costa sud d’Anglaterra durant la dècada dels anys 80. En un antic cinema (anomenat Empire), la Hilary (interpretada per una genial Olivia Colman), una dona introvertida i fràgil que lluita amb problemes de salut mental i amb les conseqüències d’una situació laboral abusiva, treballa en silenci com a encarregada del cinema. La seva vida canvia amb l’arribada d’en Stephen (Micheal Ward), un jove negre que comença a treballar al mateix cinema i que sacsejarà la rutina de la Hilary. Entre tots dos s’establirà una connexió profunda, un vincle entre dues persones marcades per la marginació. Mentre el cinema es converteix en un espai d'acollida, a l’exterior el món continua mostrant el seu rostre més dur: el racisme, la intolerància i l’aïllament social.

    Respecte al racisme: A la dècada dels 80, la fèrria política d’immigració impulsada pel govern de Margaret Thatcher es va caracteritzar per un enfocament restrictiu, amb l’objectiu de controlar el flux migratori i reduir la immigració il·legal. Les seves polítiques es van centrar en endurir els controls fronterers, augmentar les deportacions i restringir l’accés a prestacions socials per els immigrants, com es pot veure en el següent article.

    La política de la Thatcher i el seu govern es va recolzar en un discurs públic contrari a la immigració, que emfatitzava els suposats problemes associats a aquesta. Això va contribuir a generar, entre les classes treballadores, un sentiment creixent contra la immigració, culpant-la de la precarietat laboral i de la manca d’ajudes socials que patia aquest sector de la població. Cal recordar que en aquells anys, —igual que passa avui en dia—, es feia servir a les comunitats immigrants com a objectiu al que culpar dels problemes socials.

    Sent el moviment skinheads, originàriament part de la classe treballadora i no necessàriament racista, també va ser influït per aquest context. Si bé hi havia obrers racistes, alguns dels quals eren skinheads, cal destacar que no tots compartien aquesta ideologia.

    Com a conseqüència del malestar social i dels aldarulls, la pel·lícula mostra una agressió racista perpetrada per uns skinheads. Aquest moviment urbà, que en els seus inicis no era racista, va anar incorporant l’ideari feixista del National Front i posteriorment del British Movement. Això va contribuir al fet que s’hi associessin cada cop més elements feixistes, ignorant completament els orígens reals del moviment. “No és que els skins es tornessin nazis, sinó que els nazis es van tornar skinheads”.

    Tot i que coexistien —com també passa actualment— skinheads d’esquerres, amb apolítics i amb skinheads nazis, els mitjans de comunicació es van encarregar de reforçar l’estereotip segons el qual ser skinhead era sinònim de ser violent i feixista. Si voleu aprofundir en aquest tema, el documental “Skinhead Attitude” ofereix més informació sobre l’origen i evolució d’aquest moviment.

    Un altre dels punts centrals de la pel·lícula és la salut mental i la solitud.

    L'antropòleg James Davies aprofundeix en aquest tema a la seva obra “Sedados: cómo el capitalismo moderno creó la crisis de salud mental” on investiga l'origen de la indústria al voltant de la salut mental i com els problemes estructurals de la societat es presenten com a incapacitats individuals. L’autor afirma: “Y si, Thatcher y Reagan, son los culpables de que tomes antidepresivos“

    L’obra de James Davies construeix un relat minuciós sobre com la ciutadania pateix per sentir-se incapaç, quan en realitat la responsabilitat hauria de recaure sobre un sistema que fomenta la competència en lloc de la cooperació entre persones.

    Aquesta visió —segons la qual la responsabilitat del teu malestar mental és exclusivament teva— contribueix al fet que la persona afectada es vagi allunyant progressivament del seu entorn social, cosa que la porta a una solitud i aïllament cada cop més profunds.

    El film ens ofereix un retrat íntim de dues solituds enmig d’un context de decadència social i tensió racial creixent.

    I com a teràpia per a aquesta societat decadent i fosca, Sam Mendes ens apropa a l’art del cinema com a una melancòlica carta d’amor a les sales de cinema, nascuda de la seva profunda admiració i celebració de les sales de cinema antigues i de l’experiència cinematogràfica en si mateixa.

    La pel·lícula explora com les sales de cinema poden esdevenir espais de refugi, de comunitat i de màgia —especialment en temps convulsos— i com la llum del cinema pot il·luminar la vida de les persones.

    La pel·lícula no és només un homenatge al setè art, sinó també un recordatori del seu poder per evocar emocions, connectar persones i generar converses significatives. En definitiva, “El imperio de la luz” celebra la capacitat del cinema per transformar vides i crear moments inoblidables, tant dins com fora de la pantalla.


    En definitiva, “El imperio de la luz“ és un drama intimista amb rerefons social que explora temes com la solitud, el racisme, la salut mental i la importància dels espais culturals com a llocs de trobada i resistència. És també una carta d’amor al cinema com a experiència comunitària i com a metàfora de la llum enmig de la foscor, tant personal com col·lectiva. 

Trailer:


22 de juny 2025

sessió extra cinefòrum, 1

 

FICHA TÉCNICA:

Título: El imperio de la luz 

Título original: Empire of light

Año: 2022

Dirigida por : Sam Mendes
Guionista: Sam Mendes
Productor: Pippa Harris, Sam Mendes
Música: Trent Reznor, Atticus Ross
Fotografía: Roger Deakins
Montaje: Lee Smith

REPARTO:

Olivia ColmanHilary
Toby Jones:  Norman
Colin Firth Sr. : Ellis
Monica Dolan:  Rosemary Bates
Ron Cook:  Sr. Cooper
Justin Edwards:  Jim Booth
Micheal Ward:  Stephen
Tanya Moodie:  Delia
Hannah Onslow: Janine
Crystal Clarke:  Ruby


El Cinefòrum de Vespres Literaris presenta la pel·lícula:

«El imperio de la luz»



Espais de llum en temps foscos: com resistim davant l’abús i la intolerància?



    Anglaterra, anys 80. En un antic cinema de la costa sud, Hilary, una dona que lluita amb problemes de salut mental i amb les conseqüències d’una situació laboral abusiva, treballa en silenci rere les llums del projector. La seva vida canvia quan arriba Stephen, un jove negre amb qui establirà una connexió inesperada. Mentre el cinema es converteix en un espai d'acollida, a l’exterior el món continua mostrant el seu rostre més dur: el racisme, la intolerància i l’aïllament social.




Data: 4 de Juliol de 2025

Hora: de 17:30 a 21:00

Lloc: a l’Ateneu de Cerdanyola – Sala 22 (Cr. de la Indústria, 38-40 de Cerdanyola del Vallès)


Hi haurà col·loqui després de la projecció amb temes com:

1. Salut mental i estigma

2. Abús laboral i sexual

3. Racisme i intolerància

4. Solitud i necessitat de connexió

5. L’art i els espais comuns com a refugi

Debatrem sobre com les relacions humanes i la cultura poden esdevenir un refugi i una eina de resistència davant les formes de violència estructural i personal.

TRAILER:




15 de juny 2025

vespres literaris, 20 anys

 


Ahir vam celebrar el nostre vintè aniversari.

En tot aquest temps, Vespres Literaris, a la vista de les diverses intervencions que hi va haver a l'acte, ha esdevingut un lloc de trobada, un espai per conèixer-nos, reconèixer-nos i créixer com a persones i aprofundir en aquest bé, que s'ha de cultivar cada dia, de compartir la vida entre amics.


11 de juny 2025

El jardinero fiel, la crònica


 
per Pilar Marcos

    "El passat divendres 6 de juny vam gaudir d’una nova edició del Cinefòrum de Vespres Literaris. El tema proposat per aquesta ocasió era “Experimentar amb els pobres: la cara oculta de la investigació farmacèutica?”.

    Com introducció al tema, a la primera part de la sessió vam veure la pel·lícula “El jardinero fiel”. Es tracta d’una pel·lícula britànica de l’any 2005 basada en la novel·la del mateix títol de John Le Carré, dirigida pel prestigiós director brasiler Fernando Meirelles i protagonitzada magníficament per Ralph Fiennes i Rachel Weisz. La història narra la investigació d’un diplomàtic britànic per esbrinar la veritat sobre la mort de la seva dona, una investigació que el durà a descobrir més del que esperava i a posar en tela de judici a les poderoses empreses farmacèutiques i a les seves, a vegades, pràctiques discutibles. El que podria haver estat un thriller polític amb una trama més o menys enrevessada de la mà de Meirelles es converteix en un film crític i compromès que denuncia la doble ètica de la indústria farmacèutica. Per aconseguir aquest enfocament el director utilitza recursos cinematogràfics propis del cinema documental com per exemple la càmera en mà, l’ús de llum natural, el rodatge en localitzacions reals, etc. Altres aspectes destacables de la pel·lícula són: el muntatge, amb la utilització de flashbacks, salts temporals, escenes paral·leles… que aporten gran dinamisme a la història; la fotografia i l’ús del color (tons càlids per les escenes africanes i freds per les escenes europees); i la música, sempre present i plena de ritmes africans.






    Com a expert en el tema en aquesta ocasió vam comptar amb el Miguel Álvarez- Tejado, llicenciat en Biologia per la Universitat Complutense de Madrid i doctorat en Biologia Molecular a l’Hospital 12 d’octubre on va fer recerca en Immunologia; actualment és cap de màrqueting i gestió de productes a Zyntomics, empresa que es dedica a la investigació de sistemes de diagnòstic clínic del càncer. Tot i que per motius laborals d’última hora no va poder assistir personalment, ens va gravar un vídeo i preparar un PowerPoint molt entenedor amb informació essencial per entendre com funcionen els assaigs clínics, com han evolucionat al llarg del temps i la seva complexitat.



    En la presentació vam poder veure com tot i que el primer control sobre els assaigs clínics es va realitzar al s. XVII, és a partir del s. XX quan aquests tenen un desenvolupament exponencial i comencen a establir-se els codis ètics necessaris per controlar la màxima seguretat del fàrmac. En l’actualitat un assaig clínic consta generalment de quatre fases: la fase I es tracta d’una prova amb dosis petites i en poca població (20-100 persones) per comprovar la seguretat i la toxicitat del fàrmac; la fase II ja es fa sobre centenars de pacients i serveix per conèixer l’efectivitat del producte; la fase III, que es fa sobre centenars o milers de persones, és per comparar el nou fàrmac amb el tractament estàndard si existeix, i si es comprova que és millor, posar en marxa la seva aprovació; i finalment, a la fase IV es fa un seguiment del producte un cop comercialitzat. D’ençà que comença una investigació fins al moment que s’aprova el nou fàrmac poden passar més de 10 anys i s’ha de tenir en compte que només 1 de cada 15.000 o 20.000 arriba a ser aprovat per l’organisme competent. Tot això suposa un enorme cost econòmic per les empreses farmacèutiques i és per aquest motiu que aquells productes que finalment són aprovats han d’incloure el cost d’aquells que s’han quedat pel camí.

Altres aspectes que destaca el Miguel Álvarez-Tejado en la seva presentació són les consideracions ètiques que sempre s’han de tenir en compte a l’hora de fer un assaig clínic. Aquestes consideracions són molt estrictes, estan regulades per la normativa internacional, i inclouen punts com que totes les persones que participen han de signar un consentiment informat i han de participar voluntàriament, que s’ha d’evitar l’explotació de grups vulnerables, que sempre ha de ser en benefici de les persones minimitzant els riscos al màxim… També destaca que és important que la mostra es faci sobre una selecció equitativa i diversa de gènere, raça, edat, etc., evitant els “sesgos” que podrien derivar en desgràcies un cop comercialitzat el producte.

    A la presentació també es posen en relleu algunes dades destacables de la situació dels assaigs clínics en l’actualitat com per exemple que l’any 2023 s’estaven realitzant 22.000 assaigs clínics a tot el món, sobretot als països occidentals i a la Xina, la major part d’ells en l’especialitat d’oncologia. Cal fer menció del paper destacat que té Espanya en aquest sector, el país de la Unió Europea on es fan més assaigs clínics.

      

     Per finalitzar la seva intervenció, el Miguel Álvarez-Tejado ens va plantejar tres preguntes per poder iniciar un debat: Fins a quin punt les grans corporacions farmacèutiques poden justificar les seves accions en nom del progrés mèdic?, com reflecteix la pel·lícula l’explotació d’Àfrica per part de les empreses estrangeres?, quin paper haurien de jugar els ciutadans en la denúncia de les injustícies globals?

    A la xerrada final la nostra companya Fina, amb la seva experiència professional, va poder també resoldre algunes dubtes que els assistents a la sessió van plantejar relacionades amb la velocitat en què es van desenvolupar les vacunes contra la Covid-19, les males praxis de les farmacèutiques relacionades amb el fentanil, etc.

    Us esperem a tots a la pròxima sessió del Cinefòrum que tindrà lloc a la sala 22 de l’Ateneu el divendres 4 de juliol. Podrem veure la pel·lícula “El imperio de la luz” dirigida per Sam Mendes l’any 2022 i protagonitzada per Olivia Colman, on es tracten temes com la soledat i la desaparició de les sales de cinema tradicionals.

7 de juny 2025

huesos en el jardín, fragment i 2

 

    "Dos semanas después, unos días antes de Navidad, Linda fue con su padre a la finca de Löderup. Ella había insistido en que debería ver la casa una vez más. Luego podría devolverle las llaves a Martinsson y empezar otra vez a buscar casa en serio.

    Hacía un día frío y despejado. Wallander caminaba taciturno, con el gorro bien calado hasta las orejas. Después de recorrer el jardín, Linda le pidió que le enseñara el lugar donde había muerto Ivar Pihlak, y donde él mismo pensó que se lo llevaría la muerte. Wallander la condujo dentro y se lo señaló entre susurros, pero cuando Linda empezó a hacerle preguntas, él negó con un gesto. No había nada más que contar.

    De regreso en Ystad fueron a comer a una pizzería. Acababan de ponerle el plato en la mesa cuando empezó a sentir náuseas. Fue un impulso repentino e inopinado, pero consiguió llegar a los aseos antes de que fuera demasiado tarde.

    Linda se lo quedó mirando extrañada cuando volvió.

    —¿Estás enfermo?

    —Puede que hasta ahora no hubiera tomado conciencia de lo cerca que he estado de morir.

    Se dio cuenta de que tampoco Linda lo había visto como una realidad hasta ese instante. Permanecieron un buen rato en silencio. Se les enfrió la comida. Más tarde, Wallander pensaría que nunca habían tenido un momento de unión tan intenso como aquél.

    A la mañana siguiente, Wallander fue a la comisaría temprano. Llamó a la puerta del despacho de Martinsson. No estaba. Se oían villancicos procedentes de un aparato de radio de otro despacho. Wallander entró y dejó el llavero encima de la mesa de Martinsson.

    Luego se fue de la comisaría y se dirigió al centro de la ciudad. Caía un aguanieve que se derretía formando charcos fangosos en las aceras.

    Se detuvo delante de la mayor agencia inmobiliaria de Ystad. Los escaparates estaban cubiertos de anuncios de casas en venta situadas entre Ystad y Simrishamn.

    Wallander se sonó la nariz. Vio una casa que le interesaba, a las afueras de Kåseberga.

    Entró en las oficinas. En ese instante, todos los pensamientos en torno a Ivar Pihlak y su historia se convirtieron en un recuerdo. Cabía la posibilidad de que lo inquietasen en el futuro, pero sólo sería un recuerdo, nada más.

    Se puso a hojear catálogos y a ver fotografías de distintas casas.

    Perdió el interés por la que había visto en el escaparate, la de Kåseberga. La parcela era demasiado pequeña y las casas vecinas se encontraban demasiado cerca. Continuó hojeando. Había muchas viviendas y segregaciones de fincas entre las que elegir, pero por lo general tenían un precio demasiado alto. «Será que un policía pobre como yo tiene que vivir en un piso», se dijo con ironía.

    Sin embargo, no pensaba rendirse. Encontraría la casa que buscaba. Y tendría un perro. Al año siguiente dejaría para siempre el apartamento de Mariagatan, lo tenía decidido.

    Al día siguiente de la primera visita a la inmobiliaria, una fina capa blanca de nieve cubrió la ciudad y el ocre de los sembrados.

    Ese año tuvieron una Navidad fría. Un viento gélido que venía del Báltico barría la región.

    El invierno había llegado pronto a Escania."


Huesos en el jardín
Henning Mankell
Tradicción: Carmen Montes Cano
Tusquets Editores, 2013
páginas: 156-158

cuines literàries

 



Salmón gravlax o a la escandinava

    El vocablo gravlax procede del sueco y significa enterrado, esta palabra está relacionada con la forma de preparar el salmón que antiguamente tenían los suecos. En el medievo este pescado lo elaboraban enterrándolo bajo tierra y añadiéndole eneldo, enebro y una marinada con sal y otros ingredientes, lo envolvían en pieles de animal y lo dejaban hasta que el pescado fermentaba.

Ingredientes para seis personas:

Salmón fresco sin espinas 1 kg
Sal 250 g
Azúcar 250 g
Eneldo fresco al gusto
Pimienta 3 g
Clavos 2
Bayas de enebro 3
Vodka , 2 cucharadas
Zumo de limón 15 ml


Elaboración:

    Adquirir un filete de salmón sin su espina, pero con la piel intacta (solicitar al pescadero que le quite las espinas). Por precaución y para evitar problemas parasitarios congelaremos durante 48 horas el filete limpio.

    En un bol mezclamos la sal y el azúcar y añadimos las bayas, la pimienta, los clavos y el eneldo picado. En una bandeja donde nos quepa el salmón extendido ponemos un film en la base y extendemos la mitad de la marinada, colocamos el filete descongelado y limpio con la piel hacia abajo y repartimos el resto de la marinada. Por último, añadimos por encima de la sal y el azúcar, el vodka mezclado con el zumo de limón.

    Envolvemos todo con film transparente de cocina, y le ponemos otra bandeja encima haciendo de peso ligero. Marinamos de esta manera el salmón durante 48 horas en el frigorífico, dándole una vez la vuelta y vaciándole el líquido que haya soltado a las 24 horas. Una vez pasadas las 48 horas, lavamos la pieza con agua, lo secamos bien con papel absorbente y lo cortamos en lonchas finas al gusto.

    El salmón gravlax se acompaña con pan y mantequilla, en bagels con queso crema y lechuga o para cualquier otro canapé frío que apetezca. Se puede conservar en frigorífico durante un máximo de 15 días.

6 de juny 2025

huesos en el jardín, fragment 1


    "El sábado 26 de octubre de 2002, el inspector Kurt Wallander se sentía muy cansado. Había sido una semana terrible, debido a la gripe devastadora que había causado estragos entre el personal de la comisaría de policía de Ystad. Wallander, que siempre era el primero en contagiarse, había sido en esta ocasión, por alguna razón insondable, uno de los pocos que no cayó enfermo. Dado que aquella semana habían tenido un caso de violación en Svarte y varios de agresión grave en Ystad, tuvo que emplearse a fondo y durante muchas horas.

    Estuvo ante el escritorio hasta bien entrada la noche del sábado. Tenía la cabeza demasiado cargada para trabajar, pero no le apetecía lo más mínimo irse a su casa, en la calle de Mariagatan. Al otro lado de la ventana de la comisaría soplaba un fuerte viento racheado. De vez en cuando se oía a alguien por el pasillo. Wallander confiaba en que no llamaran a su puerta. No quería que lo molestaran.

    Que lo molestaran… ¿con qué?, se preguntaba. «Puede que mi mayor deseo sea que no me moleste mi propio yo, esa sensación creciente de desazón que me acompaña últimamente.»

    La hojarasca se arremolinaba golpeando la ventana del despacho. Durante un rato sopesó la posibilidad de tomarse parte de los días de vacaciones acumulados y tratar de encontrar un viaje barato a Mallorca o a algún otro destino, pero ni siquiera llegó a terminar de pensarlo. Ni bajo el sol resplandeciente de una isla española sería capaz de serenarse.

    Miró el calendario de mesa. Año: 2002. Mes: octubre. Llevaba más de treinta años en el cuerpo de policía. Después de patrullar por las calles de Malmö, se convirtió en un policía judicial experto y respetado, con muchos éxitos cosechados a la hora de resolver casos muy complejos de delitos graves. Por más que no pudiera sentirse satisfecho con su vida privada, al menos sí podía estarlo con su vida profesional. Había cumplido con su obligación como policía y quizá, quién sabe, también había contribuido a que la gente se sintiera más segura."

Huesos en el jardín
Henning Mankell
Tradicción: Carmen Montes Cano
Tusquets Editores, 2013
páginas: 13-14

5 de juny 2025

huesos en el jardín, i 4

 



Huesos en el jardín, de Henning Mankell

por Rosario Castellanos
en “enperspectiva”
02/11/2015

    "Esta novela del sueco Henning Mankell –fallecido el pasado 5 de octubre de 2015– es la penúltima que tiene como protagonista al investigador policial Kurt Wallander. Escrita en 2002, es cronológicamente anterior a El hombre inquieto, título que cierra la serie Wallander, y sin embargo fue editada recién en 2012 tras haber sido adaptada al cine e interpretada por el actor Kenneth Branagh.

    Una vez más, la historia se refiere a un presunto doble asesinato que el inspector Wallander encuentra por casualidad y que ha ocurrido muchos años atrás. El tiempo transcurrido hace que el delito haya prescripto y resulte muy difícil de rastrear al asesino. Cuando las pistas parecen agotarse y los testigos en su mayoría han muerto, aparece uno que precipita el desenlace y resuelve el misterio.

    Más allá del interés y suspenso que logra siempre este autor de intrigas policiales, esta edición de Tusquets, para su colección Andanzas, tiene un atractivo agregado. Se trata de un posfacio escrito por Mankell que lleva por título Cómo empezó, cómo acabó y lo que ocurrió entretanto. En él, el autor se refiere a cómo creó el personaje de Wallander, cómo lo mantuvo e hizo evolucionar a lo largo de la saga y por qué finalmente resolvió no continuar con él.

    La intención de Mankell fue siempre reflejar en su literatura la realidad social, cultural y política de Suecia y Europa en las décadas de 1990 y 2000. El primer título de la serie Wallander fue escrito en 1990, al regreso de una larga estadía en África. Mankell explica en este texto que al volver a su país descubrió que las tendencias racistas se habían acentuado drásticamente. Para denunciar el problema eligió el género policial e inventó el personaje del famoso inspector para la novela Asesinos sin rostro.

    Con el resto de los libros de la saga fue exponiendo problemas que intuía podían ocurrir. Resulta particularmente conmovedor el caso de un libro cuyo tema era el maltrato infantil pero que nunca llegó a publicar porque consideró que era demasiado desagradable.

    Cuando advirtió que su escritura podía convertirse en rutina y perder valor literario, Mankell decidió no escribir más novelas policiales con Wallander como protagonista. Y explica por qué: “No lo maté por no cometer el mismo error que Arthur Conan Doyle, que al quitarle la vida a Sherlock Holmes produjo su texto menos logrado”."

4 de juny 2025

huesos en el jardín, 3

 


HUESOS EN EL JARDÍN de Henning Mankell

por Mari
en La isla de las mil palabras
08/04/2015

    "De Mankell, con su Kurt Wallander lo he leído casi todo, y leer esta novela, que casi no es tal, ha sido como cuando llegas a casa y te pones esa ropa que ya se adapta a ti, y que te moldea a la perfección. Volver a mi querida novela nórdica con esta obra tan intimista, ha sido una sensación muy agradable.

    Ante todo, hay que aclarar que no se trata de novela normal de Wallander, con toda su complejidad, se trata de una novela de transición, en la que nos da una pauta cronológica de unos años en lo que había una cierta laguna temporal. Además fue escrita anteriormente a El hombre inquieto, y se vendió únicamente en Holanda, siendo ahora cuando ha sido traducida.

    La acción transcurre cuando un Kurt Wallander gruñón y cansado que vive con su hija Lisa, con la que no llega a llevarse del todo bien, ve la oportunidad de hacerse con la casa con la que lleva tanto tiempo soñando.

    Su compañero Martinsson le ofrece las llaves de una vieja casa, de cuya venta se encarga su mujer. Un domingo Kurt coge las llaves y se dirige a echarle un vistazo, encontrando que es todo aquello que él se había imaginado, una finca relativamente grande, con un jardín casi salvaje, típica de la zona de Escania, y cerca de donde vivía su padre.

    El dueño un anciano Karl Eriksson que vive ya en una residencia, tiene casi noventa años ya no la quiere porque no la puede mantener, y Wallander se ve absolutamente hipnotizado por la casa y ya se imagina incluso las reformas que le va a hacer.

    En el jardín tropieza con algo que no le cuadra, y cuando se pone a mirar, encuentra que lo que pensó que era un rastrillo enterrado, no es otra cosa que una mano de un esqueleto que lleva allí casi 50 años, según los forenses.

    La policía al excavar en el jardín, se encuentra con que hay otro cadáver más. Wallander por supuesto, va a intentar averiguar quienes son los habitantes del jardín de la que ya consideraba su casa. Con la ayuda de sus siempre fieles compañeros Martinsson y Lindman, conseguirá resolver el enigma, a pesar de que tendrá que remontarse muchos años atrás, cuando las cosas eran muy diferentes.

    Mankell en pocas páginas y con agilidad nos da un caso resuelto, en el que el ambiente y el propio Wallander es lo más destacado. Porque Kurt está mayor, se siente solo, fuera de lugar, algo enfermo, huraño, arisco, vamos como cualquiera de nosotros un día de tantos. Lo que hace que empatices rápidamente con el personaje.

    Y el final, o posfacio, es una de las cosas más importantes del libro, porque en unas quince páginas el autor se va a abrir y nos va a contar sus motivaciones, sentimientos y objetivos cuando comenzó a escribir los libros de Wallander. Y un poco va a despedirse, y nos va a razonar porqué.

    Evidentemente no es un gran libro, pero es como he dicho antes, una novela que te deja buen sabor de boca por su ambientación, su fluidez, su tranquilidad y el reconocimiento de sus personajes.

    Si no has leído a Mankell antes, puede ser una buena forma de empezar por el final, porque es sencillo. Si lo has leído, no encontrarás un pata negra, pero sí una bata de franela."





3 de juny 2025

huesos en el jardín, 2

 


Henning Mankell: Huesos en el jardín

por Santi
en “Un libro al día”
01/12/2013

    " (...)  Huesos en el jardín es una novela escrita originalmente en sueco, como todas las de Mankell, pero publicada por primera vez en holandés en 2004 con el título Het Graf ("la tumba") como parte de una campaña promocional. Solo después de ver la adaptación de la novela para televisión británica, Mankell se decidió a publicarla en sueco, con el título Handen, aunque en la versión publicada en holandés aparece como título original Händelse om hösten ("un evento en otoño"), de donde parece que han tomado el título para la traducción inglesa, An event in the Autumn. Es un misterio por qué los editores españoles han optado por un Huesos en el jardín que es muy descriptivo, pero mucho menos sugerente. En fin, que, aunque esta sea la última nueva publicación que vamos a tener de la saga Wallander, cronológicamente (por la fecha de escritura y por la fecha en la que suceden los acontecimientos) se sitúa antes de El hombre inquieto, que sí puede calificarse como "el último caso del inspector Wallander".

    Hecha esta aclaración, empezamos la reseña propiamente dicha. Y podemos decir que, efectivamente, como indica el título sueco original, esta es una novela de otoño: vemos en ella a un inspector Wallander ya tirando a mayorcito, con una salud y una agudeza que empiezan a declinar y una creciente preocupación por la vejez. Le vemos, a Wallander, buscando una casa en el campo en la que poder pasar unos años tranquilos; y le vemos, también, encontrar un esqueleto semienterrado en el jardín de la casa que estaba a punto de comprar. No podían salirle las cosas bien al pobre hombre, no: tenía que haber un cadáver precisamente en esa casa. En fin.

    En esta novela casi importa más la meditación sobre la vejez y sus efectos (físicos, mentales y morales) que el descubrir quién es el cadáver misterioso. La investigación policial, como siempre, es descrita con parsimonia y sin efectismo, aunque en un par de ocasiones Mankell recurre a dos hallazgos un poco deus ex machina, quizás porque tenía en mente escribir una novela rápida y necesitaba un atajo. Cuenta para ello con la colaboración de muchos de los habituales personajes de la saga (su hija linda, Martinsson...), que si no tienen tanta personalidad como los de Camilleri, por lo menos sirven de contraste con Wallander.

    Esta es una novela para leer en un par de tardes, no tiene la complejidad de otras novelas de mismo autor, pero desde luego no molesta a nadie, y es, para los lectores españoles, una más que digna forma de despedirnos de uno de los detectives que han marcado época en la novela policiaca europea de las últimas dos o tres décadas. Personalmente, por mucho que Mankell lo niegue, estoy bastante convencido de que algún día volveremos a leer una nueva novela del "universo Wallander", aunque quizás ya no protagonizada por el viejo inspector.

    Una nota sobre la traducción: Dejo aquí una reflexión sobre un detalle de la traducción de Carmen Montes Cano: cuando estaba leyendo la novela me llamaba mucho la atención que los personajes se tuteasen inmediatamente, sin conocerse y aunque uno de ellos fuera un inspector de policía. Esto no es habitual en España, ni en ningún país hispanohablante que yo conozca. Solo al final del texto (es lo que tiene leer en eReader, supongo que en papel será una nota a pie de página) aparece un mensaje que dice: "En sueco es habitual el tuteo, incluso entre personas que no se conocen". Y digo yo: muy bien, eso será habitual en sueco, pero en español no. ¿No es labor del traductor adaptar también ese tipo de cuestiones pragmáticas a la cultura de llegada? ¿Qué piensan los traductores de nuestra audiencia?"



2 de juny 2025

cinquenà sessió cinefòrum, i 2

 


    Quan es va estrenar el 2005 la pel·lícula “El Jardinero Fiel” va commoure les audiències per la seva impactant història que abordava l’abús de les companyies farmacèutiques i el dret a la salut de tots els éssers humans.

    La pel·lícula segueix el diplomàtic britànic Justin Quayle en el seu intent per resoldre el brutal assassinat de la seva dona, l’activista Tessa Quayle, a Kènia. El que sembla un crim passional, la mort de la seva parella, acaba estant lligada a la recerca que estava fent sobre l’administració il·legal d’un medicament experimental a nens per part d’una corporació farmacèutica.

    La pel·lícula “El Jardinero Fiel” dirigida per Fernando Meirelles està basada en la novel·la homònima de l’escriptor John le Carré, que es va inspirar en uns tràgics fets reals per crear el relat de ficció publicat el 2001. La novel·la està inspirada en l’experiment que la nord-americana Pfizer, una de les multinacionals farmacèutiques més grans del món, va dur a terme amb nens a Nigèria l’any 1996.

    Durant una epidèmia de meningitis, experts de la companyia van subministrar Trovan (trovafloxacin), un medicament que llavors no estava aprovat, a uns 100 nens que patien la malaltia en un hospital de campanya a Kano. Aquest fet va tenir conseqüències letals: 11 nens van morir i la resta van patir greus seqüeles (artritis, paràlisi) després que se’ls subministrés el fàrmac experimental.

    Va ser el periodista Alhaji Garba Maisikeli que va perdre els seus dos fills després que rebessin el medicament, qui va destapar la mala praxi de Pfizer. Quatre anys després dels fets el diari The Washington Post es va assabentar de la història i alguns dels seus periodistes van investigar el cas durant un any. Els resultats, publicats a finals del 2000, van apuntar que Pfizer havia experimentat amb el Trovan en la població infantil de Kano sense haver realitzat les proves prèvies corresponents. El reportatge de The Washington Post va aconseguir sensibilitzar la societat nigeriana i el Govern de Nigèria va procedir legalment contra Pfizer l’any 2002.

    Finalment, els tribunals van concloure que la prova va violar les lleis locals i internacionals i van recomanar que l’empresa fos sancionada. El cas va acabar amb un acord entre el govern nigerià i Pfizer l’any 2009. Inicialment, el govern de Nigèria va demandar a la companyia farmacèutica per 2.000 milions de dòlars, però l’empresa va negar tots els càrrecs… finalment el govern nigerià i la farmacèutica van acordar que Pfizer pagués 75 milions de dólars.

    D’aquesta xifra, 10 milions estarien destinats a cobrir els costos legals, 30 milions per a la ciutat de Kano, i 35 milions per a les famílies dels nens que van morir com a conseqüència del fàrmac il·legal. Podeu obtenir més detalls aquí

    Lamentablement, situacions similars a les retratades a la pel·lícula no són úniques, van passar dècades abans del cas del Trovan i continuen passant. Els assaigs clínics moderns han evolucionat com a resultat de les greus conseqüències provocades per estudis previs amb fàrmacs; una de les més conegudes és la tragèdia de la talidomida. La talidomida es va comercialitzar l’any 1957 com a “medicament amb perfil de seguretat” per a tots, incloses dones embarassades i nens. Es va indicar que els estudis en animals eren segurs, però no s’havien fet estudis de seguretat en humans. Un dels usos de la talidomida era que podía alleujar les nàusees matutines en dones embarassades. L’’any 1961, es van reportar anomàlies congènites en nadons, com la focomèlia (retras del creixement o absència d’extremitats). El fàrmac va ser retirat del mercat l’any 1962.

    Les causes que han permès que aquestes tragèdies es produïssin poden ser diverses: la manca de rigor en els assaigs clínics durant els anys 60, l’absència o mala interpretació de les dades de seguretat, la manca de farmacovigilància, la retirada lenta dels medicaments del mercat… Un dels aprenentatges derivats de fets com aquests és la necessitat de sotmetre els protocols dels assaigs clínics a revisions periòdiques, així com d’aplicar diverses mesures correctives com a resposta a les lliçons apreses.

    La talidomida va ser novament aprovada per la FDA l’any 1998 per al tractament de la malaltia de Hansen i el mieloma múltiple, un tipus de càncer medul·lar, per la seva capacitat per evitar l’angiogènesi. Això demostra la importància de que les companyies farmacèutiques segueixin investigant noves accions terapèutiques en fàrmacs ja existents.

    Actualment, per tal de llançar un nou fàrmac al mercat, cal seguir protocols molt rigorosos. Des que en un laboratori de recerca es descobreix una nova molècula amb un possible efecte terapèutic, fins que es pot comercialitzar, poden passar entre 10 i 15 anys. Durant aquest període cal demostrar-ne la utilitat mitjançant assaigs clínics realitzats amb voluntaris humans, que es desenvolupen en diferents fases (Fase I, Fase II, Fase III y Fase IV)

    En cada fase, s’obté informació clau sobre la nova molècula: primer, es valora com actua, si és segura en quina dosi i si provoca efectes secundaris (Fase I). A continucació, s’avalua si és efectiva, i es continua el seguiment de la seguretat (Fase II). Posteriorment, es busca confirmar l’eficàcia, controlar les reaccions adverses i comprovar si ofereix avantatges significatives respecte d’altres fàrmacs disponibles al mercat (Fase III). Finalment, un cop comercializada es fa un seguiment a llarg termini i s’avalua el comportament del nou fàrmac en condicions reals (Fase IV).

    En tot moment, les persones que participen en els assaigs clínics han d’estar degudament informades i, abans de començar, han de signar el consentiment informat per poder-hi prendre part. Així doncs, els assaigs clínics són essencials no només per desenvolupar nous fàrmacs, sinó també per descobrir noves aplicacions terapèutiques de fàrmacs ja existents i comercialitzar-los de manera segura. Podeu obtenir més informació aquí.

    Els assaigs clínics s’utilitzen per estudiar fàrmacs que poden ajudar a tractar tota mena de patologies. El fet de disposar, cada vegada més, de sistemes estadístics avançats que permeten gestionar grans quantitats de dades —big data— ha afavorit la cooperació entre grups de recerca, tant nacionals com internacionals, per compartir la informació obtinguda en aquests assaigs clínics. Gràcies a això, s’ha pogut oferir un tractament més personalitzat a més de 60.000 pacients amb càncer, una de les malalties sobre la qual es duen a terme més assaigs clínics actualment. Si voleu aprofundir en el tema, aquí podeu trobar més informació

    La pandèmia de la Covid-19 va posar els assaigs clínics al centre de l’atenció pública com mai abans i va marcar un abans i un després en la manera com la societat els percep. Davant la urgència sanitària global, es van accelerar els processos d’investigació per trobar tractaments efectius i vacunes segures en un temps rècord. Aquesta situació va portar al desenvolupament d’assaigs clínics a gran escala i a una mobilització sense precedents de recursos científics, mèdics i institucionals arreu del món.

    Les vacunes contra la Covid-19 —com les de Pfizer-BioNTech, Moderna o AstraZeneca— es van sotmetre a assaigs clínics rigorosos, tot i que en un termini molt més curt del que és habitual. Per fer-ho possible, es van aplicar protocols especials com la superposició de fases i l’autorització d’ús d’emergència, sempre mantenint l’exigència de seguretat i eficàcia. També es va fer una gran aposta per la transparència, publicant dades i resultats a temps real, i promovent la col·laboració internacional.

    Tot i que avui dia pugui semblar poc probable que es repeteixin casos com els que retrata “El Jardinero Fiel”, la pel·lícula ens convida a reflexionar i a obrir un debat necessari sobre el paper de la indústria farmacèutica, el control dels assaigs clínics i la importància de garantir el dret a la salut de totes les persones. Com a societat, hem de mantenir-nos vigilants i exigir als governs que els mecanismes de supervisió, tant nacionals com internacionals, funcionin de manera eficaç per prevenir abusos i protegir els drets humans. 

Pots veure’n el tràiler aquí


1 de juny 2025

huesos en el jardín, 1

 


El pasado nunca perdona:
"Huesos en el jardín", de Henning Mankell

por Claudia Sterling
en pulzo.com



    "Me gusta guardar la esperanza de que dejaremos de ser tan localistas, literariamente hablando. Tenemos escritores colombianos y latinoamericanos maravillosos, como los que he tenido el gusto de reseñar, pero en la actualidad debemos mirar otros horizontes, otros países, otras mentes, visiones y, aun cuando a veces reseñe libros que nos suenan inicialmente ajenos, lejanos, me parece de la mayor valía dar a conocer a autores que han marcado hitos en otras latitudes – más o menos evolucionadas que la nuestra – y evidenciar lo que nos estamos perdiendo por andar pendientes solo de nuestra propia nariz. Es por eso que me encanta reseñar autores/as de la novela negra nórdica, de la novela contemporánea norteamericana, de la novela africana y sus derivados, algunas de ellas que tanto han aportado, y sin que ello sea indicativo de una mayor o menor calidad literaria, se han vuelto series o se han hecho adaptaciones cinematográficas.

    Cuando leí el gran thriller ‘La Psicóloga’ de Helene Flood, ella refería que una de sus grandes influencias había sido la obra del sueco Henning Mankell. Y por esto, en esta ocasión, me he encontrado con el inspector Kurt Wallander. Una especie de Sherlock Holmes nórdico moderno. Solo espero, a través de la reseña del penúltimo de sus libros de la serie Wallander – que en su momento Mankell anunció como el último, pero no lo fue, hay uno posterior – dejar sembrada una semilla para que se adentren en un mundo deliciosamente adivinatorio y de suspenso, de esos que se crean con las buenas novelas negras.

    Henning Mankell (Estocolmo, 1948, Gotemburgo, 2015) fue un novelista y dramaturgo sueco, autor de 12 libros conocidos como ‘La serie Wallander’. Mankell también escribió otras “series”: una trilogía sobre Sofía, una mujer africana y las vicisitudes y dificultades que sufre en su país desde su niñez, en ‘El secreto del fuego’, luego su adolescencia en ‘Jugar con fuego’, y finalmente su adultez en ‘La ira del fuego’. (De Bolsillo, 2013).

    ‘Huesos en el jardín’, traducido al español en 2013 por Carmen Montes Cano, publicado por Tusquets, Colección Andanzas (Planeta), hace parte de la Colección Wallander. Fue escrita en sueco, pero publicada por primera vez en holandés como “Het Graf (“la Tumba” y después como ‘Un evento en otoño’). Debo decir que, si uno nunca ha leído a Mankell, lo mejor es empezar por su epílogo – llamado por su traductora como un “post fascio”-. En dicho interesante post fascio, Mankell hace una serie de reflexiones sobre su relación simbiótica con el detective y con sus lectores, y un resumen muy íntimo y personal de cada libro anterior de la serie Wallander.

     Estamos en una época de la historia en donde debemos incentivar que todo el mundo lea, en cualquier formato y aparato, pero que se deje llevar y descubra la maravilla del leer: La buena calidad literaria no necesariamente riñe con el éxito editorial. Y la serie Wallander es uno de estos casos.

    Mankell fue uno de los escritores suecos más prolíficos y de mayor éxito editorial y metaliterario. Escribió más de 40 libros y ha sido traducido a más de 40 idiomas con ventas sobre los 42 millones de ejemplares. La serie literaria fue adaptada a televisión por la BBC y fue transmitida en 4 temporadas de 2008 a 2016; recibió 25 nominaciones, entre ellas un premio al Globo de Oro y ha ganado 11 de los principales premios de la British Academy Television Awards y algunos otros internacionales. También fue adaptada en su país teniendo como protagonista a Krister Henriksson por NordicNoir.tv.

    El libro que reseño empieza con el aburrimiento propio del hastío laboral del detective Wallander, quien va a visitar, por consejo de uno de sus compañeros de trabajo, una casa de campo, en la campiña de Löderup, que estaría destinada a ser la casa de sus sueños, esa casa que los que estamos en la adultez media empezamos a añorar para que sea nuestro destino bucólico final, ese lugar de descanso y merecida paz después de una ardua vida de trabajo, dedicación y esfuerzo. Durante el recorrido por la parte exterior de la casa, encuentra sorpresivamente algo que sobresale en el jardín: se trata de una mano en descomposición, que a simple vista parece ser de tiempos muy, muy pasados.

    Al llegar sus compañeros de policía, descubren, después de la correspondiente autopsia, que efectivamente se trata de la mano de una mujer que debió haber sido ahorcada hace más de 50 años. Y, como su esencia de detective se impone sobre los escasos recursos que tiene la comisaría local para investigar asesinatos antiguos, acabamos por descubrir de su mano y de la de su hija Linda Wallander, que también ha entrado a hacer parte de la policía en una novela anterior, todo un entorno y circunstancias lejanos en el tiempo, pero absolutamente actuales, con un final con el que, por demás, empatizamos profundamente.

    Algunos críticos se han sentido decepcionados con su novela corta (acostumbrados a libros largos del mismo autor y serie), en una especie de ignorancia sobre la evolución de un ser humano hacia la vejez, el hastío vital – también se vale cansarse, y la necesidad de una vida campestre y de reposo. Nada más equivocado.

    Por el contrario, aprovecha Mankell para hacer una sencilla y breve reflexión sobre lo que fue la inmigración de eslovenos en la Segunda Guerra Mundial y sobre lo importante que es la mimetización para que un inmigrante logre adaptarse a la nueva cultura en la que piensa sumergirse. Una civilización extraña en la que desembarcas forzosamente, nunca te acoge, se aprovecha: te sometes o te mimetizas.

    Y Mankell también hace una reflexión sobre los dramas y secretos familiares, esos generados por la misoginia y la violencia de género que hay que tapar y, en lo posible, extirpar, para poder sobrevivir, pero que nunca se olvidan. En el sustrato de la perfección nórdica, siempre habrá fantasmas que habiten y hagan reflexionar más allá de lo evidente.

    Como decía Guilermo Altarés en El País, al momento de la muerte de Mankell: “En su conjunto, (los libros de la serie Wallander) forman un fresco impresionante de la Europa actual, una lectura imprescindible para entender los mecanismos que llevaron al continente a vivir la mayor crisis social y económica desde el final de la II Guerra Mundial.”

    Mankell padecía un cáncer que le fue diagnosticado en 2014; murió en 2015, un proceso que compartió en el libro ‘Arenas Movedizas’ (Tusquets) y que constituyó un valioso y doloroso preduelo.

    Vale la pena darse un paseo por esta novela, o por alguna otra de la serie Wallander. Sus reflexiones están más vigentes que nunca, y, de seguro, nos ayudarán a cultivar los valores post pandemia que requerimos para sobrevivir: solidaridad, diversidad y tolerancia entre ellos."