14 de març 2013

crònica trobada


Els passats dies 8, 9 i 10 de març, els de Vespres Literaris ens vam reunir a Sant Jaume dels Domenys, Baix Penedès, per celebrar la reunió anual on proposem, seduïm i intentem convèncer als companys sobre les bondats de les nostres lectures triades per la propera temporada.

El topònim “Vila Domenio” es documenta  l'any 938 i ,  fins l’any 1037, la futura vila de Sant Jaume dels Domenys,  va pertànyer al llarg braç del monestir de Sant Cugat del Vallès. L’origen de la vila medieval, segurament, cal cercar-la en una antiga masia romana, lloc de pas en el camí que venia de Barcelona, passant per dins del Penedès, i passaria per Olesa de Bonesvalls, Avinyonet, La Munia, Sant Jaume, La Bisbal i Vila-rodona.

El nom de "Domenio" ve del llatí “dominium" -propietat del Senyor- , però no se sap de qui ni de quan, però el senyoriu dels Arcs podria existir de quan es va construir l’aqüeducte.  L'any 1228 i dintre els límits del Castell Vell (Castellví), ja es té notícia de la parròquia de "Sancti Iacobi dels Domenys". Segons el fogatge de l'any 1385, hi havia 6 focs. L'any 1553 eren ja 16 els focs existents a la parròquia. Després del decret de Nova Planta, Sant Jaume ja té terme propi amb 96 habitants el 1783. El 1847 es van incorporar a Sant Jaume dels Domenys els pobles de Letger, La Torregassa i Gimenells. (extret de la pàgina municipal)


Dissabte al matí vam fer una passejada pel camins de la comarca, resseguin els camins d’un dels fruits bàsics de la nostra dieta des de l’ època romana: l’oli i el paisatge de les oliveres. Vam visitar la cooperativa CEOLPE, Centre Oleícola del Penedès,  una cooperativa de segon grau que aplega tot un seguit de cooperatives dels diferents pobles dels voltants.

La producció d’oli d’aquestes contrades, en gran part per autoconsum i comercialització en las agrobotigues dels diferents pobles associats, es basa en dos tipus d'oliva: l'un de la varietat Arbequina protegit sota la D.O. Siurana i l'altre de la varietat Menya.  El resultat es un d'oli verge extra, molt natural i afruitat que vam gaudir en una tast al final de la visita a les instal·lacions.


Com es habitual en aquestes trobades, la tarda la vam dedicar a presentar les nostres propostes de lectures per la propera temporada i vam finalitzar la jornada amb la lectura d’un poema viatger “La vuelta al mundo en 80 cercanías”. Un “cuentero” colombià ens va portar les seves narracions. Vam gaudir del relat de cec “Magi, cel o infern” a càrrec d’un narrador arribat directament del cor de  Collserola.  Ens van presentar la preestrena d’una proposta teatral shakesperiana i un singular diàleg a tres bandes, en un sol narrador,  d’uns “señoritos andaluces”. També ens van visitar els “Payasos de la tele”, “Alaska y Dinarama” les noies de “The Bangles”, “Los cinco latinos” i el pasdoble de Pascual Marquina “España cañi”. Per finalitzar, la chirigota de Vespres Literaris va cantar “las verdades del banquero”. Tots vau estar genials!!!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada