3 de març 2013

Pepita Sanchís

aqüeducte romà de Sant Jaume dels Domenys

En la trobada anual de Vespres Literaris, que enguany celebrem a la localitat de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), gaudirem d'una xerrada amb l'autor de "Joc de déus", Josep Ma Riera. "Joc de déus" rescata, transmutat, el personatge de Pepita Sanchís, la voluble i corupta protagonista de les sis novel · les anteriors de Riera. 

Us deixo una petita mostra de la tercera de la sèrie: "Sant Cugat i Marràqueix, terres d'artistes."

"Ara feia prop d'un any que treballava a l'Ajuntament. Va ser la primera sorpresa quan va guanyar el concurs on demanaven un “coordinador de cultura”.

S'hi va presentar amb poc convenciment, però farta d'avorriment al costat de l'Enric, el seu home, amb aquells caps de setmana a casa, solitaris i tristos, especialment des de les primeres volades del seu fill, que ja havia fet catorze anys i marxava molts caps de setmana cap El Figaró, a fer cursets d'escalada amb els del Centre Excursionista.

Participava en projectes culturals des de feia anys els quals l'obligaven a sortir de nit sovint. Els sopars amb en Romà Canell, un amic urbanista de tota la vida, acabaven al Boccacio o de vegades al llit a l'estudi d'arquitectura d'Esplugues.
La Pepita practicava la llei de la palanca, i calia potenciar el punt de recolzament,  per canviar el seu món. Per fi la convocatòria de Sant Cugat havia trencat el que en podríem dir, amb coneixement de causa, un cercle viciós. (...)

La democràcia era el somni, una espècie de noia jove que havia d'arribar exuberant i fecunda, fins i tot amb un pit a l'aire, com a senyal de llibertat i d'aliment dels cos i de l'esperit. Aquesta democràcia, on es veuria millor seria en els ajuntaments, la veritable casa de tothom.

Encara que les eleccions generals havien disminuït els generals, i que la tornada de la Generalitat ens emociona­va, musicalment fins al moll de l'os, la veritable mesura la teníem al costat de casa.

Les cares conegudes del bar de la l'estació, de la missa d'onze al Monestir, en les trobades al club Muntanyenc, les cares dels pares i mares dels companys dels fills, a les esco­les o de la cua al forn de pa; aquestes cares, ara ocuparien els llocs de comandament en la sala de plens de l'ajunta­ment.


Sant Cugat i  Marràqueix, terres d’artistes
Josep Ma Riera Gassiot
Pàg. 9-10


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada