28 de gen. 2015

Lois Long

Lois Bancroft Long
Quan parlem dels bojos anys vint novaiorquesos parlem de llibertat, parlem de festes, de charleston i de jazz, de gàngsters i de Llei Seca, i l'apogeu màxim del periodisme sensacionalista imposat pel magnat de la comunicació William Randolph Hearst.

Era també una època d'apogeu d'una nova societat, de l'Amèrica dels somnis on tots podien fer fortuna, un moment de transició social en què proliferaven diaris i revistes, i en la qual el periodisme prenia les seves cotes màximes de espectacularitat. Era, sobretot, una època de columnes d'opinió. Era aquella una època de cronistes. Entre els noms que van prendre una entitat pròpia i al marge de tot trobem un en particular, Lipstick (literalment, barra de llavis) que es va convertir en tot un referent per a les jovenetes de l'època. Es diu de Lipstick que va ser la primera cronista de moda de la història i que va obrir una nova forma de fer periodisme amb la ironia, el glamur i la crònica social com a fons. Darrere de Lipstick es trobava una jove, Lois Bancroft Long, a la qual amb el temps se li considerarà la inventora de la crítica de moda, sent "la primera crítica capaç d'acostar-se la moda com un art i per criticar la roba de les dones amb independència, la intel·ligència, l'humor i l'estil literari ".

Lois Bancroft Long (1901-1974) va néixer en ​​Stamford, Connecticut i es va graduar en el Vassar College . Long havia treballat en Vogue i Vanity Fair abans de trobar la fama en The New Yorker . Harold Ross, fundador i editor de la revista,  la va contractar per escriure una columna de la nit novaiorquesa. Sota el pseudònim de "Lipstick" , Lois va escriure sobre la decadència de la dècada amb un aire d'aplom, enginy i sàtira, convertint-se en tota una celebritat.

L'estil periodístic de Lipstick era únic i van ser pocs els que s'atrevien a copiar-lo. El consideraven agosarat, atrevit en excés, provocador. Malgrat les crítiques, Lois Long, fidel als seus principis, va començar a relatar cròniques en què el sexe i l'alcohol estaven molt presents. Hi havia qui considerava la seva columna atrevida, sobretot tenint en compte que la jove Lois havia treballat, durant un estiu, a la Biblioteca del Vaticà. Però Lipstick no caminava amb melindros. En les seves columnes, plenes d'ironia i crítica, es burlava obertament de les convencions sexuals i socials i narrava de forma oberta les seves aventures i desventures en alguns dels clubs de moda de la ciutat, on els personatges més influents de l'alta societat convivien amb músics, artistes bohemis i amb els que alguns denominarien "gent de mala vida".

Lipstick deia: "Demà et pots morir, així que anem a emborratxar-nos i fer l'amor."


Va ser columnista de The New Yorker fins a la mort del seu marit,  en 1968. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada