5 de gen. 2015

proper taller d'audicions musicals, 2

Ta'aroa
El déu Ta’aroa (deïtat venerada en algunes parts d’Oceania) és el responsable de la creació de l’univers. Ta’aroa crea tot el que ens envolta a partir d’un ou.

 Així que va trencar la closca de l’ou primigeni en trossos, d'ells va formar les roques i la sorra, i la base de tot el món, Tumu-Nui. Amb la seva columna vertebral, va crear les muntanyes; amb les seves llàgrimes va omplir els oceans, els llacs, els rius; amb les ungles de mans i peus que va fer les escates que cobreixen els peixos i les tortugues; amb les seves plomes, va crear els arbres i els arbustos; amb la seva sang l'arc de Sant Martí....


Ta'aroa després va crear artistes,  que van venir amb les seves cistelles plenes de Toi, de manera que pogueren esculpir Tane, el primer déu. Després va venir Ru, Hina, Maui, i centenars d'altres. Tane decorar el cel amb estrelles i penjar el sol al cel per il·luminar el dia i la lluna per il·luminar la nit. Ta'aroa decidir llavors per completar el seu treball en crear l'home.
Va dividir el món en set nivells. En el nivell més inferior visqué l'home, que es va multiplicar ràpidament, el que va delectar Ta'aroa. Compartint l'espai com ho va fer amb les criatures i plantes de tota mena, no va passar molt temps abans que l'home es va sentir ple en el seu espai i així va decidir ampliar el seu domini mitjançant l'obertura d'un forat en el nivell per sobre de la seva. L'home va continuar d'aquesta manera, omplint un nivell i després pujar a la següent, un nivell alhora, fins que va ser ocupar tots els nivells.
I així l'home va omplir la terra, però encara tot pertanyia a Ta'aroa, qui era amo de tot.



Noa Noa és un llibre escrit per Paul Gauguin i Charles Morice sobre l'experiència de Gauguin a Tahití durant la seva primera estada entre 1891 i 1893. 

El pintor va preparar deu xilografies per il·lustrar el llibre, col·lecció anomenada Suite Noa Noa, que va fer entre l'hivern de 1893 i la primavera de 1894. Tenia per objecte il·lustrar el text de Noa Noa, però no es va arribar a editar tal com estava previst.



"L'Univers est crée"
Suite Noa Noa
Paul Gauguin

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada