27 d’ag. 2024

el acontecimiento, debat i 3


 
LES CULPABLES

per Alejandra Sanchez
xarxanet
24/11/2023


    “L'avortament continua sent un tema tabú a la nostra societat, especialment en les edats més primerenques, com ara l'adolescència. A aquest tabú social, se li suma la dificultat per avortar que es dona a molts llocs del nostre país i que fa que a més d'una desena de províncies espanyoles, no es practiqués cap avortament durant l'any 2022.

    Amb l'objectiu de trencar estigmes, de compartir la seva experiència i de crear un espai segur, la jove directora, guionista i documentalista Marta Duran ha posat en marxa, juntament amb la productora Boogaloo Films, la producció del documental 'Les Culpables'. Des de Xarxanet hem parlat amb la directora.

Què és 'Les Culpables'?

    ‘Les Culpables’ és una pel·lícula en desenvolupament sobre l’avortament adolescent. A mig camí entre el documental i la ficció, parteix dels testimonis reals que han escrit i ens han enviat més de setanta dones, moltes d’elles anònimes, sobre la seva experiència amb l’avortament adolescent.

Com sorgeix el projecte?

    El projecte sorgeix arrel d’una experiència personal. Jo vaig passar per un avortament als disset anys i durant molt de temps ho vaig portar en silenci, fent veure que no havia passat res, tant de portes enfora com de portes endins, cap a mi mateixa. Estava molt convençuda de la meva decisió, però tenia molta por del tabú que suposava a nivell social i també de cara a les meves relacions interpersonals. Durant molts anys, vaig evitar qualsevol procés i gestió psicològiques al respecte. Amb el pas del temps, però, l’espina seguia present i la necessitat de 'curar-ho' i fer alguna cosa al respecte van començar a fer-se paleses.

    Sis anys després de l’avortament, vaig decidir que volia expressar-me a través del cinema, que és la meva passió i el mitjà amb el que sento que puc expressar-me millor. Vaig pensar que si amb disset anys hagués pogut trobar una pel·lícula que parlés del tema m’hagués ajudat molt, i aquesta idea va ser la que em va motivar a començar a escriure i pensar ‘Les Culpables’.

Per què vau decidir tractar el tema de l'avortament en l'adolescència?

    Cada avortament és un món, amb els seu context i particularitats específiques. A Espanya avorten 100.000 persones a l’any, i aproximadament una de cada cinc són adolescents. L’adolescència és un moment molt vulnerable i clau a la vida d’una persona: és un moment on t’estàs fent i coneixent a tu mateixa, sovint transitant la sexualitat per primera vegada, a cavall de la dependència de la infantesa i tot un seguit de noves i primeres experiències de l’adultesa. L’avortament trenca amb tot això i és un xoc de realitat pel que difícilment estem preparades.

    Parlar de l’avortament en l’adolescència ens permet parlar sobre el trencament de la innocència, sobre fer-se gran de cop, sobre l’educació sexual i sobre el xoc que suposa viure les conseqüències i el càstig d’una societat que sovint és injusta (i també masclista). D’aquesta manera, creiem que ‘Les Culpables’ pot apel·lar a dones que hagin passat per aquesta vivència específica, però també pot ressonar amb la resta de persones que han transitat l’adolescència i els seus daltabaixos.

Actualment, esteu en plena recerca de testimonis. Quines experiències busqueu?

    Busquem històries de dones que hagin avortat durant l’adolescència. És igual si segueixen sent adolescents avui dia, si tenen 25, 40 o 70 anys. Tenim testimonis des del 1978 fins l’actualitat, que ens permeten dibuixar la història de l’avortament a Catalunya i Espanya durant moments històrics molt diferents, des de l’absoluta clandestinitat a avui dia.

Com es pot formar part del documental aportant el nostre testimoni?

    A la nostra web www.lesculpables.com, trobareu l’apartat ‘Escriu el teu testimoni’. Allà hi ha un formulari amb tot un seguit de preguntes que es poden respondre per explicar la història, amb l’opció de fer-ho anònimament. Si preferiu redactar-la, ens podeu enviar un correu a lesculpables@gmail.com o omplir només la darrera pregunta del formulari de la web.

    A part dels testimonis, actualment estem en la cerca de noies adolescents que també hagin passat per un avortament i vulguin participar directament de la pel·lícula, apareixent en pantalla. Busquem noies adolescents, d’entre 16 i 20 anys, que vulguin participar. Per fer-ho, poden respondre el testimoni de la pàgina web o enviar un correu electrònic a l'adreça casting@lesculpables.com.

Tot l'equip de la pel·lícula sou joves, la majoria dones. Per què és important per poder tractar aquesta temàtica?

    Creiem que és un tema que s’ha de tractar amb molta sensibilitat. Tant l’avortament com l’adolescència són temes que sovint s’exploten o es tracten de manera sensacionalista o dramàtica als mitjans de comunicació i també al cinema. No volem caure en tòpics o estereotips, i sobretot el nostre objectiu és tractar amb respecte tots els testimonis i noies adolescents que participen de la pel·lícula.

    Hi ha una cosa molt bonica en compartir i explicar-nos les vivències entre dones, aquesta sensació d’entesa i empatia col·lectiva fa que puguem sanar les ferides i viure les coses des d’un altre lloc. Per això creiem que és clau que l’equip tècnic també treballi en aquesta direcció, per poder crear un espai segur.

Durant tot el procés de la pel·lícula, us estan acompanyant diversos agents i entitats. Parla'ns de l'acompanyament del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS).

    Vam contactar amb el CJAS perquè seguíem el seu projecte 'Vull Avortar' i tots els recursos que faciliten a les joves sobre temes de sexualitat, entre ells l’avortament. Quan vam fer la primera reunió, la connexió va ser instantània. Al CJAS els va agradar molt el projecte i el to, a nosaltres ens va agradar molt la seva filosofia i equip de treball. Des de llavors, col·laborem en diversos aspectes del projecte. Des que vam començar la crida de testimonis i la convoctòria de càsting, el CJAS també en fa difusió. Quan la col·laboració amb les noies ja sigui més ferma, el CJAS també ofereix acompanyament psicològic.

I també vau ser seleccionades al programa ‘Acció Viver’ de Dones Visuals.

    Dones Visuals va ser molt important, sobretot, a l’inici del projecte. Vam ser un dels projectes seleccionats al programa de desenvolupament 'Acció Viver', durant els mesos de gener a juny de 2021. Vam rebre tutories de Laia Manresa o Laura Rubirola, entre altres, i van ser crucials per començar a treballar en el guió i en la proposta de producció del projecte. Després d’aquest programa, vam sol·licitar la subvenció de desenvolupament de l’Institut Català d'Empreses Culturals.

    Un parell d’anys més tard, seguim en contacte amb Dones Visuals, que segueixen fent difusió del projecte, per exemple, compartint la crida de testimonis i la convocatòria de càsting.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada