25 de nov. 2008

Tomar las palabras

 
Teodomiro Moyano, Montserrat Olivé, Dolors Pascual, Margarita Pérez, Mercè Redón, Marisa Río e Immaculada Vilatersana, integrantes de la Associació Cultural Projecte GAMA, nos han hecho llegar a Vespres Literaris un manifiesto en favor de la lectura que difundimos con enorme placer. Vespres Literaris apoya cualquier iniciativa en favor del fomento de la lectura, la educación y la cultura, porque la educación es la piedra angular sobre la que se asienta la independencia y la libertad de los individuos. Por ello, os animamos a colaborar con GAMA y hacernos llegar a Vespres Literaris cualquier sugerencia o iniciativa en favor de la lectura y la creación de textos adecuados al fin del proyecto.

"Barcelona, 2 d'octubre de 2008
En relació al Pla de Foment de la Lectura, des de l'Educació Permanent de Persones Adultes, ens agradaria comentar alguns aspectes sobre la lectura en aquesta fase de formació. Són persones lectores que aprenen i, menades per una motivació altíssima, voldrien llegir i llegir sense parar. El problema, però, és que disposen d’escasses publicacions adients a les seves necessitats i nivells. No es tracta només d’augmentar la mida de la lletra; com totes les persones que llegim, voldrien poder trobar temes rellevants i propers a les seves vivències, coneixements, aprenentatge,... Parlem de ciutadans i ciutadanes, persones d’edat diversa, que ara volen aconseguir una de les seves fites vitals i formen part de grups d’alfabetització. Podríem incloure aquí les persones immigrants que aprenen algun dels idiomes del país i que per primera vegada s’estan alfabetitzant. I, potser també (no coneixem tant aquesta etapa), alguns adolescents que viuen el fracàs escolar.
La nostra preocupació rau a saber si hi ha alguna iniciativa del Pla que s’interessi per aquests grups de lectors/es potencials.
Per això, volem suggerir la inclusió d’activitats adreçades a les persones que estan en fase de consolidació de la lectura a l’edat adulta. I no ens cansem de demanar, també, tant als Departaments més implícits en aquests temes com a les editorials, interès i compromís de cara a la publicació i la difusió de llibres que afavoreixin que les persones adultes que aprenen a llegir i escriure puguin prendre la paraula. En aquest sentit, proposem que es posin al seu abast textos propers, reals i vivencials, escrits per aquestes mateixes persones.
"Llegir per tenir accés al saber, a qualsevol edat -afirma la sociòloga francesa Michéle Petit--, pot ajudar a no caure en la marginació, a conservar els vincles, a mantenir el domini sobre un món tan canviant, en especial pel que fa a l’accés als diferents medis d’informació escrita... Arriscar-se a prendre la paraula, arriscar-se a agafar la ploma són els gestos propis d’una ciutadania activa... Allò que determina la vida de l’ésser humà és el pes de les paraules, o el pes de la seva absència. Si som capaços de donar nom a allò que vivim, serem més aptes per viure-ho i per transformar-ho... Si no tenim paraules per pensar-nos a nosaltres mateixos, per expressar la nostra angoixa, el nostre coratge, les nostres esperances, no ens queda res més que el cos per parlar: o be el cos que crida amb tots els seus símptomes, o be l’enfrontament violent d’un cos amb un altre... La lectura pot ser, a totes les edats, un camí privilegiat per a la construcció del propi jo, per pensar-se, per donar sentit a la pròpia experiència, un sentit a la pròpia vida, per donar veu al sofriment, forma als desigs, als somnis propis."
Així doncs, creiem -perquè en tenim proves—, que cal donar suport a les autores i autors per tal que les seves histories arribin a ser llegides i conegudes per altres persones que, com elles, també viuen i coneixen les dificultats de viure en un món lletrat. I, també, perquè és necessari que el públic lector en general tingui accés a aquests textos, recuperant una iniciativa assajada tant a casa nostra com a d’altres països.
Esperem no arribar tard: el Pla de Foment de la Lectura, es durà a terme en el període 2008-2011. La presentació del Pla del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació declara que "...vol... adoptar un contingut inclusiu en el qual es convida la ciutadania a millorar o augmentar la seva capacitat lectora per contribuir així a un projecte col·lectiu. Hi haurà diverses actuacions en diferents fases al llarg d’aquest temps per "encomanar el gust per la lectura, transmetre les ganes de llegir en qualsevol circumstància, en qualsevol lloc, en qualsevol moment..." (de l’edició 2008 de La Setmana de TV3).
Moltes gràcies i felicitats per la iniciativa del Pla. Nosaltres hem gaudit de la lectura, en gaudim i ho seguirem fent, per això ens sap greu que tantes persones que coneixem no tinguin aquesta oportunitat tot i que la desitgen profundament."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada