8 d’abr. 2025

Capità Fantàstic, la crònica 1

 



    El passat divendres 4 d’abril va tenir lloc una nova edició del cinefòrum de Vespres Literaris, que en aquesta ocasió duia per títol “Alternativa o utopia? Repensant l’educació i la vida”. Per introduir-nos en el tema vam poder veure la pel·lícula “Capità Fantàstic”, un film de l’any 2016 escrit i dirigit per Matt Ross i protagonitzat per Viggo Mortensen, que es va estrenar exitosament al prestigiós festival de cinema independent de Sundance.

    El protagonista i la seva esposa, decebuts de l’estil de vida nord-americà, han decidit portar un tipus de vida aïllada de la societat inculcant als seus fills habilitats de supervivència a la natura i un pensament crític. Però en el moment que la tragèdia els colpeja hauran d’abandonar el seu “paradís” i travessar el país en un viatge, la llargada del qual és equiparable a la distància que hi ha entre el seu estil de vida i tot allò que veuen al seu voltant. Matt Ros, que havia crescut dins el que ell mateix anomenava “comunitats de vida alternativa” es va plantejar fer aquesta pel·lícula en el moment que ell i la seva parella van començar a prendre decisions educatives respecte als seus fills. El resultat, tot i que va posicionar a la crítica en posicions contraposades, no deixa indiferent a ningú i ens planteja, sota l’estètica atractiva d’una comèdia d’entreteniment, tot un grapat de problemàtiques de la societat moderna: el consumisme, els vincles familiars, la col·lisió entre civilització i natura, l’afrontament del dol, els models educatius… i ens formula una gran pregunta: Es pot educar i viure al marge del sistema? I quines conseqüències té?



    Per parlar del tema van tenir la sort de comptar, d’una banda, amb l’Anna Forés, doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i directora de la Càtedra de Neuroeducació d’aquesta mateixa universitat, i d’altra banda, amb la Carme Trinidad, especialista en psicologia social i membre de la mateixa càtedra i que ja ens havia acompanyat a la sessió del Cinefòrum on van veure la pel·lícula “La ola” per tractar el tema de la formació dels totalitarismes.



    Les ponents van plantejar una sèrie de preguntes que van incentivar un debat molt participatiu. Partint de la idea que la pel·lícula es mou sempre en el concepte de dualitat i ens pregunta constantment on ens posicionem davant de diferents situacions, elles van plantejar diverses qüestions per debatre: quines opcions prenem en el viatge de transitar pel món?, quins són els límits entre viure i sobreviure?, hem d’aprendre a sobreviure o aprendre a conviure?, qui educa? la família, l’escola, la societat? podem deixar de banda una part d’aquest tot?, a què renunciem i quines apostes fem en la decisió sobre la nostra filosofia de vida?, quins són els límits educatius? cal la disciplina? quina és la diferència entre aquesta i la por?, podem parlar de tot amb els nostres fills?, que ens aporta l’opció d’una vida a la natura?, que significa ser família?, quins són els límits entre llei i alegalitat?, que significa ser un bitxo “raro”? tenim l’esperança de la possibilitat de canvi a partir de l’error o de l’èxit?

    Aquestes qüestions van marcar la línia del debat on tothom va poder expressar les seves reflexions, posicionaments o discrepàncies; tot i que el debat es va centrar majoritàriament en el tema dels models educatius. Al debat també van assistir i participar membres de la Coordinadora Catalana de Homeschooling.

    Us esperem a la següent sessió que tindrà lloc el divendres 6 de juny altre cop als locals de l’Associació de Veïns de Fontetes, i on per parlar de la indústria farmacèutica, veurem primer la pel·lícula “El jardinero fiel” i després podrem parlar amb un expert en el tema.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada