5 d’abr. 2025

cuines literàries

 


Salsa Bordelesa

    La salsa bordelesa és un clàssic a la cuina francesa, original de Bordeus al sud-oest de França. Qualsevol recepta que porti nom a la bordelesa indica plats preparats a l'estil de la regió de Bordeus.    

    La tradició vinícola a Bordeus prové de l'època romana. Els romans van ser els primers a plantar vinyes en aquesta zona l'any 60 aC. C. No és rar llavors que a Bordeus moltes de les seves receptes tingui el vi com a ingredient. Per exemple, l'entrecot a la bordelesa o els bolets a la bordelesa. La salsa bordelesa s'elabora amb ossos de carn o fons fosc i vi negre. Es fan servir cebes tipus escalunya que es deixen caramel·litzar a foc lent. És ideal per combinar amb bolets, carns i verdures a les que aporta un sabor deliciós.

    No hi ha un únic sabor que caracteritzi el vi de Bordeus, ja que hi ha més de 10.000 vins de Bordeus diferents. No obstant això, si es distingeix el vi de Bordeus de la ribera esquerra per tenir aromes a fruites com les mores, el cassis, les cireres, també aromes a espècies i regalèssia. Solen ser vins concentrats i potents.

    Hi ha algunes variacions de la recepta com les que afegeixen julivert. Si no tens Bordeus a ma recorda que millor vi, millor salsa. Una altra de les variacions d'aquesta salsa és la bordelesa de Nova Orleans als Estats Units, que versiona la francesa.

Ingredients:

4 escalunyes o dues cebes dolces
1 culleradeta de mantega
una mica de farigola
225 ml de vi negre
500 ml de brou fons fosc o brou de carn
Sal i pebre negre.

Elaboració:

    Talla fi les escalunyes o la ceba, afegeix la mantega en una paella amb una mica de sal i farigola. Sofregiu les cebes a foc mitjà fins que es vagin durant, al voltant de 20 minuts. Remena de tant en tant.

    Incorpora el vi negre a la paella i deixa que s'evapori a foc lent quan amb prou feines quedi vi, afegeix-hi el brou de vedella i cuina-ho fins que s'espesseixi aproximadament 10 minuts.

    Afegeix-hi la salsa en un recipient i tritura-ho amb la batedora fins a aconseguir una textura fina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada