8 de des. 2010

Veus amagades

Les germanes Brontë

"A lo masculino pertenece en esta sociedad completamente oficial, todo lo que compete a lo público, empezando por la escritura..."

George Duby , "Dones del segle  XII".

Al llarg dels segles, les  dones no han pogut estudiar, ni expressar-se  i , molt menys,  escriure – excepte en la reclusió dels convents –malgrat que moltes vegades  sabien escriure  millor que els homes. Aquest anonimat de la literatura femenina és pales en els manuals d'història de la literatura on molt pocs noms de dones han aconseguit trencar la llosa de  la marginació i l’oblit.
La literatura femenina, durant molts segles, s’ amagat directament en  l’anonimat o darrera d’un  pseudònim masculí, com en el cas de la nostra autora del mes.

Madame de la Fayette (1634-1693), autora de la primera novel·la històrica francesa “La Princesa de Cléves”, considerada la primera novel·la moderna, mai va confessar ser-ne  l’autora. 

En 1810, Jane Austen (1775-1817) va publicar anònimament – en lloc del nom de  l’autora del llibre posava un lacònic : “By a Lady”- , el seu títol més famós: “Sentit i sensibilitat”.  La neboda de l’autora britànica va rebre una carta de la seva tia Cass “demanant-me que no digués que la tia Jane era la autora del llibre”. Així, tota la seva obra va restar a l’anonimat, fora del cercle familiar,  fins la seva mort.

Fernán Caballero és el pseudònim utilitzat por l’escriptora Cecilia Böhl de Faber y Larrea (1796 – 1877), narradora andalusa, que va escriure, entre d’altres: “La hija del sol” , “la flor de las ruinas”, “La gaviota”, “Clemencia”,...  

George Eliot és el pseudònim que va utilitzar l’escriptora britànica  Mary Ann Evans (1819-1880), considerada una de les grans novel·listes del segle XIX, amb obres com: “El molí de Floss”, “Silas Marner”, “El germà Jacob”...

Les germanes Brontë: Charlotte (1816-1855), “Jane Eyre”, Anne (1820-1949) “Agnes Grey” i Emily (1818-1848) “Cumbres borrascosas”, van recórrer al pseudònim masculí en els seus començaments signan com  Currer, Acton i  Ellis Bell, respectivament.

Darrera del nom George Sand trobem a l’Amandine Aurore Lucile Dupin, ( 1804 -1876), prolífica escriptora francesa autora d’obras com:  Indiana”,  “Lelia”, “El company de França”, “Consol”, “Els mestres somiadors”...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada