27 d’abr. 2025

estellés total, crònica

 

Obra per l'acte creada per
Carlos Utrera i signada pels participants

''El teu nom i el meu nom, més que escrits, arrapats,
aquell amor, l'amor, amor d'ungles i dents. ''


Vicent Andrés Estellés
Llibre de meravelles, 1971



La vida és una pedra rasposa
on jorn a jorn ens anem esmolant.

Vicent Andrés Estellés


    El passat divendres, dia 25, vam portat a escena el nostre particular homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés.


    La poesia de Estellés, propera i colpidora, està sustentada en un ús poètic de la llengua directe i molt senzilla, col·loquial i amb un to sovint narratiu, el qual tanmateix, manté el component líric.

    Així, amb les seves paraules, extretes de textos del Tractat de les maduixes, del 1985, o de Animal de records, de 2013 i un grapat de poemes escollits, vam bastir un recorregut vital i poètic significat, com va destacar Joan Fuster en la seva “Nota —provisional i improvisada— sobre al poesia de Vicent Andrés Estellés” a la primera edició de la Obra completa., el 24 de novembre, 1972, per “ser com una pedra de toc.”

Què així sigui!!!!






Coreografies per tres poemes, a càrrec de Qóreo Dance Studio. 

26 d’abr. 2025

votacions cinefòrum 2025-2026

 



ordretítoltemàtica/aPunts
1Regreso a ReimsDeclivi de l'esquerra53
2Martha Marcy Mary MarleneIdentitat i manipulació en les sectes49
3GattacaGenètica: ètica en la investigació48
4La habitacion de al ladoDret a escollir quan i com morir47
5MatronasSanitat en tensió45
6La fiesta de despedidaDret a una mort digna43
7Carmen y LolaHomosexualitat al món gità39
8Tres pisosConvivencia27
9El pareAlzheimer i altres demències27
10El triunfoTeatre com eina de reinserció22
11Un cuento chinoIncomunicació cultural22
12La leyenda del pianista en el océanoDesenvolupament personal en espais tancats21
13El viejo robleGuerres i refugiats20
14SufragistasLluita pel dret al vot femeni20
15Ciudadano KanePoder dels medis20
16El 47Inmigració i lluita anys 60 i 7019
17Una joven prometedoraCultura violació18
18Bajo terapiaMaltracte psíquic i violació16
19IntocableDiscapacitat, exclusió, racisme i amistad15
20Te doy mis ojosViolència de gènere14


23 d’abr. 2025

votacions temporada 2025-2026

 


    Avui, diada de Sant Jordi, compartim el resultat de les nostres eleccions de lectures per la propera temporada.

Bona diada!!!!!!


ordretítolautor/aPunts
1El círculo de mujeres de la Dra.TanLisa See138
2Libre: el desafio de crecer en el fin de la historiaLea Ypi126
3La decisióViola Ardone119
4La historia de Shuggie BainDouglas Stuart111
5El lunes nos querránNajat El Hachmi108
6La fúria de la lectura. Por qué seguir leyendo en el siglo XXIJoaquin Rodríguez108
7Mi planta de naranja limaJose Mauro de Vasconcelos106
8Silencio administrativoSara Mesa97
9Lo verdadero es un momento de los falsoLucia Etxebarria93
10Historia de una escaleraAntonio Buero Vallejo93
11RewindJuan Tallón92
12MujeresEduardo Galeano84
13BaumgartnerPaul Auster83
14NieveOrhan Pamuk81
15La vendedora de huevosLinda D. Cirino77
16El tatuador de AuschwitzHeather Morris72
17La isla del silencioLaia Vilaseca67
18El chico de la última filaJuan Mayorga62
19SuzuranAki Shimazaki54
20Sin noticias de GurbEduardo Mendoza46
21Yo pude salvar a LorcaVictor Amela45
22El tambor de hojalataGünter Gras45
23La muerte de Amalia SacerdoteAndrea Camilleri44
24La culpaMaría Solar37
25Esperant Mr.BojanglesOlivier Bourdeaut28
26El extraño caso del doctor Jekyll y Mr. HydeR.L. Stevenson26
27JaramaRafael Sánchez Ferlosio25
28El beso de la mujer arañaManuel Puig23

22 d’abr. 2025

espectacle poètic estellés

 




    El divendres 25 d’abril de 2025, l’Associació Cultural Vespres Literaris organitza un acte al voltant de la figura i la poesia de Vicent Andrés Estellés.

   "Estellés, poeta total" és un espectacle on es combina la lectura dels seus poemes i pensaments, amb música, dansa i pintura, i tindrà lloc a la Sala Enric Granados, de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès, a les 18 hores.

    Aquesta trobada s’emmarca dintre de les celebracions pel nostres 20 anys com a grup, i intervindran les companyes i companys de Vespres Literaris: Gustavo Arias (com el poeta), Joan M. Camps, Carme Canalejo, Conchi García, Loles García, Joana Moreno i Joan Francesc Sánchez. Els ballarins de l’escola Qóreo Dance Studio: Mª Isabel Armengol, Pilar Crespi, Pau Gascón i Aina Martorell i la col·laboració especial de l’artista plàstic Carlos Utrera.

    L'acte és un muntatge de Vespres Literaris, amb selecció musical i direcció tècnica de Xavier Martorell, l’escenografia de Jesús Reina i la documentació i tria de textos de Andrés Córdoba.

Us hi esperem!!!!!!

 

21 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, i 20

 

20

Propuesta: Andrés

Documental: Regreso a Reims

Tema: Declive de la izquierda.

Dirección: Jean-Gabriel Périot

Durada 83 min

Año 2021

Género Documental, trabajo/empleo.

Temática: análisis y debate económico, social y político sobre el declive de la izquierda.

Ponentes: sindicalistas, políticos y sociólogos.

Ilustra el tema el documental Regreso a Reims. Fragmentos, del director Jean-Gabriel Périot.

    El documental es un ensayo político hecho con retales de cine y archivos, e indaga en los motivos de la clase trabajadora francesa para abandonar la izquierda y pasarse al Frente Nacional.

    El documental parte del ensayo homónimo del filósofo y sociólogo Didier Eribon, un exitoso texto autobiográfico en el que Eribon, ante la muerte de su padre, emprendía un ajuste de cuentas consigo mismo y regresaba a sus raíces de clase obrera y provinciana. Las reflexiones de Eribon le valen a Jean-Gabriel Périot como punto de partida para repasar la historia de la clase obrera francesa desde la mitad del siglo pasado y hasta el presente, pero desde la voz de una mujer que, con la culpa de su acomodada distancia, observa a las trabajadoras que la precedieron.

    Es un documental, hecho de memoria y retales de archivos y películas, cuya reconstrucción íntima e histórica se adentra en los motivos y contradicciones que han acabado propiciando que la clase obrera abandone la izquierda para sucumbir al abrazo de la ultraderecha del Frente Nacional de Le Pen. Un viaje al pasado para comprender el presente desde una voz que se pregunta por la huella de su humilde familia, de la humillación que sufrió su abuela, rapada e insultada en la plaza pública por haber mantenido algún tipo de relación sentimental con un oficial alemán durante la ocupación nazi, o la paulatina integración de su madre en el ideario ultranacionalista ante la llegada de una clase aún más pobre y marginada que la suya: la de los inmigrantes.

    Dividida en dos bloques y siempre aferrada a esa estructura fraccionada que se advierte desde el subtítulo, Fragmentos, el documental navega entre esos retales de un fabuloso y compacto patchwork audiovisual en el que imágenes históricas del cine francés se suman, sobre todo en el segundo bloque, a los archivos televisivos que a partir de los años setenta van ganando terreno. Es decir, junto a las películas de directores consagrados, se incorporan los vídeos domésticos o entrevistas televisivas de mujeres hablando de su trabajo como asistentas o de sus tareas de amas de casa.

    Todo funciona en este documental, terrible y claramente pertinente, ya que las imágenes no son meramente ilustrativas, sino que ahondan, profundizan y reinterpretan el texto de Didier Eribon como un canto al rearme de una clase obrera perdida en un gran laberinto.

propostes cinefòrum 25-26, 19

 

19

Propuesta de Emi

Película: Un cuento chino

Tema: Incomunicación a nivel cultural e idiomática.

Dirección: Sebastián Borensztein

Durada 93min

Año 2011

Género Comedia dramática.

Propuesta:

    La tercera película de Sebastián Borensztein ('La suerte está echada', 'Sin memoria') logró ser el film no estadounidense más taquillero del año en Argentina con una historia de choque y entendimiento intercultural con Ricardo Darín como protagonista. El actor interpreta a Roberto, un ferretero argentino con malas pulgas, gruñón, de carácter difícil y costumbres de ermitaño muy arraigadas en el disfrute de su soledad que, por casualidad, un buen día termina conviviendo con un chino que no habla ni una palabra de español al que ha encontrado perdido, sin casa ni dinero, en medio de la ciudad.

    De la disparidad de personalidades entre ambos personajes surgen la mayoría de situaciones humorísticas de la película, que se convierte así en una comedia amable y blanca, propicia para el público familiar en su sentido más amplio. Dado que el argumento está basado en una historia real.

propostes cinefòrum 25-26, 18

 

18

Proposta de Mª Carmen Canalejo

Pel·lícula: El pare (The Father)

Tema: Alzheimer i altres demències.

Direcció: Florian Zeller

Durada 97 min

Gènere Drama psicològic, malaltia, Alzheimer

Any 2020

Proposta:

    El Pare (en anglès, The Father) és una pel·lícula franco-britànica de drama dirigida per Florian Zeller i protagonitzada per Anthony Hopkins i Olivia Colman. Adaptada de l'obra de teatre Le Père (El Pare), també de Zeller, es va estrenar el 27 de gener de 2020. Va obtenir una gran rebuda després de la seva estrena mundial al Festival de Cinema de Sundance 2020. El film va obtenir 6 nominacions als premis Óscar, amb Anthony Hopkins emmanegant-se el guardó a millor actor.

Adaptació:

    La pel·lícula The Father és una adaptació de Le Père (El Padre), una obra teatral del mateix Florian Zeller estrenada el 2012. Segons The Times, és «una de les millors obres de la dècada».

    Anthony té gairebé 83 anys. Viu sol al seu apartament de Londres i rebutja tots els auxiliars d'infermeria que la seva filla, Anne, intenta imposar-li. Però Anne ho veu com una necessitat inevitable perquè ja no el pot visitar tots els dies. Ha pres la decisió d'anar-se'n a viure a París amb l'home que acaba de conèixer. Llavors, qui és aquest estrany amb què Anthony es troba a la seva sala i que afirma haver estat casat amb Anne durant més de deu anys? I per què diu amb convicció que són a la seva llar? ¿Anthony està perdent el cap? No obstant això, reconeix el lloc: de fet, és el seu apartament, i just el dia anterior, Anne li va recordar que s'havia divorciat . I no pensava simplement mudar-se a París? Llavors, Per què ara afirma que no? Alguna cosa s'està tramant al seu voltant, com si el món, per moments, hagués deixat de ser lògic. ¿Tret que la seva filla i el seu nou company tractin de fer-ho semblar que és lloat? ¿Potser tenen com a objectiu quedar-se amb el seu apartament? Volen desfer-se'n? I on és Lucy, la seva altra filla? Perdut en un laberint de preguntes sense resposta, Anthony tracta desesperadament d'esbrinar què succeeix al seu voltant. El Pare relata la dolorosa trajectòria d'un home la realitat del qual a poc a poc es fa malbé davant dels nostres ulls.

20 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, 17

 

17

Propuesta de Amparo

Película: Intocable

Tema: Discapacidad. Marginalidad. Exclusión social. Racismo. Amistad.

Dirección: Oliver Nakache, Eric Toledano

Durada 109 min

Género Drama social basado en hechos reales.

Año 2011

Sinopsis:

    La película narra la relación entre un cuidador y su paciente, dos personas totalmente opuestas y procedentes de entornos diferentes.

    Driss: Un joven senegalés, que vive en un barrio obrero de Paris, con antecedentes penales, descarado, divertido e irreflexivo.

    Phillippe, un rico millonario, culto y ya mayor, tetrapléjico de un accidente de parapente, que necesita un ayudante personal.

    Driss acude a la entrevista esperando ser rechazado, sin embargo, para su sorpresa es contratado.

    Philippe harto de lidiar con cuidadores, que sentían piedad por él y comprobar que el rebelde joven fuera capaz de realizar un trabajo con estrictos horarios y rutinas, el reto de conseguir que no le tenía compasión alguna, poco a poco se va convirtiendo en una amistad mutua, que les ayuda a enfrentar las dificultades de sus respectivos mundos

    La película explora temas como: amistad, discapacidad, marginalidad, exclusión social y racismo.

propostes cinefòrum 25-26, 16

 

16

Propuesta de Conchi

Película: Tres pisos

Tema: Convivencia. La responsabilidad personal y su influencia en los otros.

Dirección: Nanni Moretti

Durada 119 min

Género Drama, Familia, Historias cruzadas.

Año 2021

Propuesta: 

    La historia se desarrolla en un edificio de tres pisos situado en un barrio burgués de Roma, y muestra la vida de tres de las familias que lo habitan. En el primero viven Lucio y Sara, padres de Francesca. Enfrente vive una pareja de ancianos, Giovanna y Renato, que a menudo cuidan de la niña, hasta que un día él, con un principio de demencia senil, se extravía con Francesca, y Lucio los encuentra después de muchas horas. A partir de entonces, y no sabiendo qué pasó en esas horas con la niña, comienza a nutrir sospechas de Renato. En el segundo piso vive Monica, madre de Beatrice y esposa de Giorgio, que está casi siempre en el extranjero por trabajo. Acusa la soledad en la que ha vivido su primer embarazo y el parto, y cuando llega su segundo hijo desaparece de casa. En el tercer piso viven dos jueces, Dora y Vittorio, junto con su hijo Andrea. Una noche, conduciendo ebrio, Andrea atropella y mata a una mujer. Pide protección a sus padres, pero él es inflexible y esto los enfrenta, con la madre que intenta mediar entre ambos.

propostes cinefòrum 25-26, 15

 

15

Propuesta de Paco

Película: Bajo terapia

Tema: Maltrato sicológico y abuso sexual..

Dirección: Gerardo Herrero

Durada 88 min

Género Drama, Comedia.

Año 2023

Propuesta:

    La trama sigue a tres parejas que acuden a una sesión de terapia grupal inusual. La psicóloga les deja unos sobres con consignas que deben abordar y analizar juntos. A medida que avanzan en la sesión, las parejas se enfrentan a sus propios conflictos y secretos, revelando aspectos profundos y oscuros de sus relaciones.

    Tres parejas llegan a una sesión de terapia grupal organizada por su psicóloga. En lugar de estar presente, la psicóloga les deja ocho sobres con diferentes consignas que deben seguir. Cada sobre contiene preguntas y tareas que abordan aspectos comunes de las relaciones de pareja, como la confianza, la infidelidad, la violencia verbal y emocional. A medida que las parejas abren los sobres y discuten las consignas, se desvelan partes de su vida personal que preferirían mantener en privado. La dinámica se vuelve cada vez más tensa, y las parejas se ven obligadas a confrontar sus problemas más profundos.

Temas tratados y posibles debates:

    1. Confianza e infidelidad: La película explora cómo la falta de confianza y las infidelidades afectan las relaciones de pareja.

    2. Violencia de género y maltrato familiar: Se abordan temas de machismo y violencia psicológica o sexual en las relaciones, lo que abre la discusión sobre cómo identificar y combatir el maltrato en el ámbito familiar.

    3. Problemas en la educación de los hijos: Las parejas discuten sobre la crianza y los conflictos que surgen en la educación de los hijos.

    4. Depresión y salud mental: La película toca temas de depresión y salud mental, especialmente en el contexto de las relaciones de pareja

    5. Gestión del dinero y toma de decisiones: Las parejas enfrentan problemas relacionados con la gestión del dinero y la toma de decisiones.

19 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, 14

 

14

Proposta d’Emma

Pel·lícula: La habitación de al lado

Tema: El dret a escollir quan i com morir.

Direcció: Pedro Almodóvar

Durada 105 min

Gènere Drama

Any 2024

Proposta:

Sinopsi:

    Martha (Tilda Swinton) és una reconeguda reportera de guerra que es retroba amb Ingrid (Julianne Moore), una escriptora d'autoficció amb qui comparteix una llarga i intensa amistat. Durant aquest retrobament, Ingrid confessa que pateix una malaltia terminal i ha decidit posar fi a la seva vida de manera conscient i planificada. Aquesta decisió posa a prova la seva relació i obre un debat sobre l’autonomia personal, la malaltia i el dret a una mort digna. Amb la seva sensibilitat característica, Pedro Almodóvar construeix un relat profund sobre l’amistat, el pas del temps i les decisions transcendents que marquen la vida i la mort.

Temàtica 

    Aquesta proposta convida a reflexionar sobre el dret a decidir el propi final, una qüestió que continua generant controvèrsia en el terreny ètic, legal i emocional. La pel·lícula ofereix una visió humanista i íntima sobre l’eutanàsia, confrontant-nos amb les tensions entre la llibertat individual i les emocions dels qui envolten la persona que pren aquesta decisió.

    A través del debat, es pot reflexionar sobre el dret a morir com una decisió personal i individual, més enllà de l’eutanàsia vinculada a una malaltia terminal. La pel·lícula obre la porta a qüestionar fins a quin punt una persona ha de tenir el poder de decidir sobre la seva pròpia mort, ja sigui per soledat, per una insatisfacció vital profunda o simplement per no voler continuar vivint. Aquest plantejament convida a explorar els límits entre la llibertat individual, les normes socials i la moral col·lectiva, tot posant en dubte fins a quin punt la societat accepta o rebutja aquesta autodeterminació.

propostes cinefòrum 25-26, 13

 

13

Propuesta de Eulalia y de la Comisión de Cinefórum

Película: El 47

Tema: Inmigración en la España de los años 60, 70. Continuidad en la actualidad.

Dirección: Marcel Barrena

Durada 110 min

Género Drama social basado en hechos reales.

Año 2024

Sinopsis:

    “El 47” cuenta la historia de un acto de disidencia pacífica y el movimiento vecinal de base que transformó Barcelona y cambió la imagen de sus suburbios para siempre. Manolo Vital (militante del PSUC y CCOO) era un conductor que se adueñó del bus de la línea 47 para desmontar una mentira que el Ayuntamiento se empeñaba en repetir: los autobuses no podían subir las cuestas del distrito de Torre Baró. Un acto de rebeldía que demostró ser un catalizador para el cambio, de que las personas se enorgullecen de sus raíces, de una lucha del vecindario, de la clase trabajadora que ayudó a crear la Barcelona moderna de los años 70.

Temática:

    Aparentemente la historia parte de 1978, cuando Manuel Vital, un vecino conductor de autobuses y sindicalista secuestra el autobús que conduce y lo lleva hasta el barrio para demostrar que, en contra de lo que decía el Ayuntamiento de Barcelona, sí se podía hacer llegar en transporte público al barrio. Pero en realidad la obra viaja más lejos en el tiempo, hasta los años 60, cuando miles de migrantes procedentes de Extremadura –como el propio Vital–, Andalucía y otras partes del país llegaron a aquellas tierras de orografía imposible y construyeron con sus propias manos sus casas. Así se creó el primer germen de Torre Baró: un barrio de arquitectura popular más extremeña o andaluza que catalana, con calles de tierra y sin agua hasta 1973, sin farolas y con los animales domésticos merodeando por las calles. A base de lucha vecinal, el progreso fue llegando con cuentagotas.

    “El 47” es una cinta emotiva, optimista y a la vez reivindicativa de unos tiempos de inmigración y lucha vecinal que a día de hoy parecen borrados de la memoria. En palabras del director de “El 47”: “A mucha gente que venía del sur se la rechazó en Catalunya igual que hoy se rechaza a los migrantes que vienen de África, Asia u Oriente Medio. Y lo que más duele es ver que muchos de los descendientes de los que entonces acababan de llegar, están entre los que hoy rechazan a los migrantes extranjeros”.

    Algo no hemos aprendido de la historia de nuestros padres, de nuestra propia historia, que a la vista de los hechos actuales, deberíamos reanalizar, puesto que muchas de las personas que vivimos en las grandes ciudades fuimos hijos de migrantes y exigimos unas condiciones de vida y una dignidad que hoy en día negamos a los recién llegados.

    Una película que remueve conciencias, que habla sobre lucha sindical, solidaridad y que ayuda a reflexionar sobre nuestro lugar en el mundo

propostes cinefòrum 25-26, 12

 

12

Proposta d’en Xavier Martorell

Pel·lícula: La leyenda del pianista en el océano

Tema: Com es pot desenvolupar i créixer una persona amb un ambient (entorn) tan reduït i limitat. Components necessaris per aprendre.

Direcció: Giuseppe Tornatore

Durada 165 min

Gènere Drama, Música, Jazz

Any 1998

Sinopsis

    A principis del segle XX Danny un maquinista del transatlàntic 'Virginia' troba un nen abandonat a sobre d'un piano i decideix adoptar-lo, bastaixant-lo amb el nom de '1900'. El vaixell es converteix en casa seva i els passatgers en les seves finestres al món. Quan algú descobreix el talent de '1900', li mostrarà el que sent dins del seu reduït món que no s'atreveix a abandonar.

Temàtica:

        Recuperació de la identitat infantil llegint, en aquest cas veient, llegendes.

    Com es pot desenvolupar i créixer una persona amb un ambient (entorn) tan reduït i limitat. Components necessaris per aprendre.

18 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, 11

 

11

Propuesta de Mabel

Película: Ciudadano Kane

Tema: El poder que los medios de comunicación ejercen en la opinión pública.

Dirección: Orson Welles

Durada 119 min

Género Drama psicológico, Periodismo, Política

Año 1941

Sinopsis:

    El Ciudadano Kane es lo que considero el equivalente cinematográfico a ese bello retrato que hace un pintor de una figura histórica. Aprovechando al máximo sus 2 horas de duración y honrando su título como la mejor película en la historia del cine, esta obra maestra en iluminación y perspectiva no cae en mostrar solo dramas románticos y arrebatos sin sentido, si no que nos lleva en un viaje a través de los capítulos fenomenales y ocasionalmente intensos de la vida de un ser importante y poderoso, narrados excelentemente desde varias perspectivas. Por cada segmento al menos un aplauso, es imposible no querer analizar, ya que a medida que la película progresa se le permite al espectador sentir intriga e interés por la vida del legendario Charles Foster Kane, preparándolo para el gran giro final.

    Esplendorosa, impredecible y magistralmente citable, Orson Welles elevo el estándar en muchos aspectos del cine como lo conocemos dirigiendo, produciendo, escribiendo y protagonizando la todavía joya cinematográfica estelar conocida como "El Ciudadano Kane" (1941).

propostes cinefòrum 25-26, 10

 

10

Propuesta de Loles

Película: La fiesta de despedida

Tema: Derecho a la muerte digna.

Dirección: Tal Granit, Sharon Maymon

Durada 95 min

Género Drama. Comedia | Enfermedad. Comedia negra. Vejez / Madurez. Homosexualidad. Comedia dramática

Año 2014

EUTANASIA: “LA FIESTA DE DESPEDIDA” REFLEXIÓN CON HUMOR DEL DERECHO A UNA MUERTE DIGNA PARA SI MISMO O PARA DARLA A OTROS.

PREMIO DEL PÚBLICO EN EL FESTIVAL DE VENECIA 2014 Y ESPIGA DE ORO EN LA SEMINCI 2014

Sinopsis

    En una residencia de ancianos de Jerusalén, un grupo de amigos construye una máquina para practicar la eutanasia con el fin de ayudar a un amigo enfermo terminal. Pero cuando se extienden los rumores sobre la máquina, otros ancianos les pedirán ayuda, lo que les plantea un dilema emocional y los implica en una aventura disparatada.

propostes cinefòrum 25-26, 9

 

9

Proposta de Joana

Pel·lícula: Una joven prometedora

Tema: La cultura de la violació.

Direcció: Emerald Fennell

Durada 113 min

Gènere Drama, Thriller, Comèdia negra

Any 2020

Proposta:

    Tothom pensava que la Cassie era una jove molt prometedora... fins el dia que un misteriós succés va fer descarrilar el seu futur. Ara és una cambrera que treballa a temps parcial en una cafeteria, ha abandonat els seus estudis de medecina, viu amb els seus pares i gairebé no es relaciona amb ningú.

    Però res a la vida de la Cassie és el que sembla: ella és molt intel·ligent i astuta i porta una doble vida nocturna...

    De cop, una trobada casual, li donarà l'oportunitat de corregir "allò" que va passar quan encara era una jove prometedora.

17 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, 8

 

8

Proposta de Roser Tosquella

Pel·lícula: Matronas - Sages-femmes

Tema: Sanitat en tensió: Desafiaments de la gestió, l'estrès i la polivalència en un sistema amb recursos limitats.

Direcció: Léa Fehner

Durada: 99 min

Gènere: Drama, Medicina

Any: 2023

Reparto: Héloïse Janjaud, Myriem Akeddiou, Khadija Kouyaté, Quentin Vernede, Tarik Kariouh

Guion: Léa Fehner, Catherine Paillé

Fotografía: Jacques Girault

Música: José Fehner

Montaje: Julien Chigot

Producción: Grégoire Debailly

    Léa Fehner, que se basó en las vivencias de seis matronas, no oculta ni su compromiso ni su profunda preocupación en este increíblemente dinámico drama.

    Con una puesta en escena casi documental, este descarnado y crítico drama social, ganador del Premio del Jurado Joven al mejor largometraje en el Festival de Gijón de 2023, denuncia la realidad del sistema de salud francés.

Sinopsis:

    Tras años de preparación para ser comadronas, Louise y Sofía están a punto de iniciar su andadura en el mundo laboral, un lugar marcado por un ritmo frenético, por la falta de recursos y por la escasez de personal sanitario.

    Sofía y Louise son matronas recién licenciadas. A pesar de que su profesión está llena de ilusión y esperanza, pronto descubrirán que tienen que enfrentarse a los desafíos del trabajo diario de un hospital público bajo un sistema de atención sanitaria deficiente.

    "Matronas", tercer largometraje de la cineasta Léa Fehner, comienza como un 'thriller' en el que los ingredientes de la tensión son la falta de personal y recursos de un hospital, una tensión que poco a poco acaba convirtiéndose en indignación.

TEMA:

SISTEMAS DE SALUD: (Publica, Privada) Manca de personal, …manca de recursos

GESTIÓ DEL ESTRÈS: Pacients que es compliquen alhora, per exemple: entra un ingrés i un de quiròfan…..has de prioritzar i no hi ha ningú per delegar suport.

TREBALL EN EQUIP: Costa crear equips consolidats, per baixes, diferents torns, suplències….

POLIVALÈNCIA; Canviar de lloc per cobrir altres unitats …has de tenir experiència en moltes disciplines…..especialitat..

RISCOS LABORALS: Vacunes. Material de protecció. Zones d'aïllament, temps en posar i treure l’equip de protecció.

CONEIXEMENT: Estar al dia dels materials, cures, aparells …Procediments..

propostes cinefòrum 25-26, 7

 

7

Proposta de Fabiola

Pel·lícula: Sufragistes

Tema: Lluita de les dones per tenir el sufragi.

Direcció: Sarah Gavron

Durada 106 min

Gènere Drama, Històrica, Política, Feminisme

Any 2015

Proposta:

    La pel·lícula recrea la història de l'incipient moviment feminista que van protagonitzar les dones angleses a principis del segle XX.

    La protagonista de la història és una obrera de 24 anys que no només pateix les injustícies de les condicions laborals de la classe obrera sinó també per la seva condició de dona. (salaris més baixos, pitjors condicions laborals, abusos, violència sexual... ) Dones sotmeses als patrons i als marits. La seva història és la de milers de dones treballadores de l'època.

    D'altra banda, també se'ns explica la lluita de les dones pel seu dret al vot, la seva organització, les seves demandes i com un cop el diàleg no va funcionar, quines van ser les seves estratègies de protesta que van tenir com a resposta la violència i la dura repressió de la policia.

    La pel·lícula s'explica amb molt de realisme i rigor històric.

    A banda dels temes ja comentats, apareixen temes com els drets de les dones vers els seus fills i filles, la lluita per ser ciutadanes de ple dret o el naixement del feminisme tal i com ara l'entenem.

    La pel·lícula ajuda a crear consciència sobre la importància del moviment feminista i de la lluita de les nostres antecessores, en la consecució de l'avenç dels drets de les dones i en la millora de les condicions de vida de tota la societat.

    Ara que els discursos de l'extrema dreta i dels sectors més conservadors amb la radicalització del discurs patriarcal que tornen a qüestionar les polítiques i els drets assolits per les dones, és un bon moment per debatre i reflexionar al voltant del que s'ha aconseguit, del que encara ens resta per avançar i del que podem perdre i retrocedir no només les dones sinó tota la nostra societat.

    Per a acompanyar el fòrum, proposo a la politòloga, ex-senadora i responsable del Curs de Lectures de Teoria Política Feminista de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, Maria Freixanet.


16 d’abr. 2025

vpropostes cinefòrum 25-26, 6

 

6

Proposta de la Comissió de Cinefòrum

Pel·lícula: Martha Marcy May Marlene

Tema: Identitat i manipulació en les sectes.

Direcció: Sean Durkin

Durada 102 min

Gènere Drama, Thriller psicològic

Any 2011

Proposta:

Sinopsis:

    La pel·lícula es desenvolupa en un futur distòpic, on la genètica juga un paper central a la societat. En aquest món, les persones són concebudes per selecció genètica per garantir que naixeran sense defectes i amb les característiques desitjades, en quant a intel·ligència i salut. Com a resultat, els individus nascuts de forma natural, sense intervenció genètica, són considerats inferiors i se’ls classifica en una mena de sistema de “castes”.

    Martha és una jove que fuig d’una comunitat sectària liderada per un home carismàtic i manipulador. Després de la seva escapada, intenta refer la seva vida amb l’ajuda de la seva germana, però les experiències viscudes a la secta i la seva por constant a ser perseguida la submergeixen en una espiral de confusió i ansietat. La pel·lícula construeix un relat psicològic intens, explorant els efectes del control mental i les dificultats per reconstruir la pròpia identitat després d’haver estat sotmesa a una influència destructiva.

Temàtica:

    Aquesta proposta busca reflexionar sobre el poder de la manipulació psicològica i com les sectes capten, controlen i anul·len la voluntat de les persones. La pel·lícula ens permet analitzar els mecanismes de coerció i dependència emocional que dificulten l’alliberament de qui ha estat sotmès a una estructura sectària. També planteja un debat sobre les seqüeles psicològiques d’aquest tipus d’experiències i la dificultat d’adaptació a una vida "normal" després d’haver format part d’un grup d’aquestes característiques.

    Martha Marcy May Marlene ens convida a qüestionar fins a quin punt la identitat es pot fragmentar i com la societat pot donar suport a aquelles persones que intenten refer les seves vides després d’una experiència tan traumàtica.

propostes cinefòrum 25-26, 5

 

5

Propuesta de Mari

Película: El triunfo

Tema: El poder del teatro como herramienta de reinserción social.

Dirección: Emmanuel Courcol

Durada 102 min

Género Drama carcelario, Comedia, Basadas en hechos reales.

Año 2020

Propuesta:

    El triunfo (Un triomphe, 2020) es una película francesa dirigida por Emmanuel Courcol e inspirada en hechos reales.

    La historia sigue a Étienne, un actor en horas bajas que acepta dirigir un taller de teatro en una prisión. A medida que trabaja con un grupo de reclusos, decide montar una representación de Esperando a Godot, de Samuel Beckett. Contra todo pronóstico, la obra se convierte en un proyecto motivador tanto para él como para los presos, e incluso logran llevarla de gira fuera de la cárcel. Este viaje artístico se transforma en una experiencia reveladora para todos los implicados, pero también está lleno de riesgos e imprevistos.

    La película explora el poder del teatro como herramienta de reinserción social y plantea cuestiones sobre la libertad, la segunda oportunidad y la humanidad de quienes están privados de ella.

15 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, 4

 

4

Proposta de la Comissió de Cinefòrum

Pel·lícula: Gattaca

Tema: Genètica - La ètica en la investigació genètica.

Direcció: Andrew Niccol

Durada 106 min

Gènere Ciència ficció, distòpia, intriga

Any 1997

Proposta:

Sinopsis:

    La pel·lícula es desenvolupa en un futur distòpic, on la genètica juga un paper central a la societat. En aquest món, les persones són concebudes per selecció genètica per garantir que naixeran sense defectes i amb les característiques desitjades, en quant a intel·ligència i salut. Com a resultat, els individus nascuts de forma natural, sense intervenció genètica, són considerats inferiors i se’ls classifica en una mena de sistema de “castes” basades en la perfecció genètica.

    El protagonista, Vincent Freeman, és un dels “nascuts de manera natural” i, per tant, té una “càrrega genètica” que el fa més susceptible a malalties i el classifica com una persona de “baix rang”. Tot i les expectatives socials i les limitacions imposades per la seva genètica, Vincent somia amb viatjar a l’espai… un privilegi reservat només per als “perfectes”. Per aconseguir el seu somni, decideix fer-se passar per un “genèticament millorat”, adoptant la identitat d’un home anomenat Jerome Morrow, que va néixer amb una genètica perfecta però que va quedar discapacitat després de patir un accident.

    La pel·lícula aborda temes com ara la discriminació genètica, la llibertat individual i el determinisme biològic, preguntant-se si realment el destí d’una persona està predeterminat per la seva genètica o si l’esforç humà pot superar aquestes limitacions.

Temàtica:

    Gattaca va ser una pel·lícula avançada al seu temps donat que gairebé 30 anys després de ser estrenada continua mostrant els temors que avui dia estan presents al voltant de les tecnologies de manipulació genètica… donat que a dia d’avui la ciència que es mostra a Gattaca és teòricament possible amb les noves tècniques d’edició de gens CRISPR-Cas-9, o amb la utilització de procediments com les proves genètiques preimplantacionals, (que es fan servir a les clíniques de fertilitat per a la fecundació in vitro) que permeten als metges analitzar embrions en busca de determinats trets.

    Així doncs Gattaca és una bona pel·lícula per iniciar el debat sobre l’ètica de la investigació genètica, aquesta “GenÈtica” ha de sortir de l’àmbit purament científic per

propostes cinefòrum 25-26, 3

 

3

Propuesta de la Comisión de Cinefórum

Película: El viejo roble

Tema: Guerra y acogida a los refugiados.

Dirección: Ken Loach

Durada 113 min

Género Racismo, Inmigración, Drama social

Año 2023

Propuesta:

    La última película dirigida por Ken Loach y considerada como la despedida de este director siempre comprometido y conocido por centrar su obra en el realismo social y la realidad política.

    La película está ambientada en un antiguo pueblo minero del condado de Durham en el noroeste de Inglaterra y “El viejo roble” hace referencia al último pub que queda en este pueblo. Se están cerrando las minas, la gente se está marchando y, por tanto, las casas aquí son baratas y se están quedando vacías, razón por la cual los refugiados sirios que llegan a Inglaterra se alojan en ellas. Las reacciones que provocan las llegadas de refugiados en los empobrecidos habitantes de la zona son el eje sobre el que se centra el film.

 La crítica ha dicho:

“Una parábola social vital y conmovedora, llena de fuerza, solidaridad y resistencia”

“Película lucida, recomendable y provechosa, que supura sentimientos que conectan directamente con las terminales afectivas de cualquiera. Loach siempre llega a donde se le espera…”

“Loach ha querido retirarse con un aliento esperanzador”

“Loach vuelve a demostrar a sus 86 años que su cine anti-cínicos aún tiene sentido. Quizá todo lo que ocurre es predecible, pero reivindicar la solidaridad como única esperanza desde la pantalla es algo que no debería agotarse nunca”.

14 d’abr. 2025

propostes cinefòrum 25-26, 2

 

2

Propuesta de José Antonio


Película: Te doy mis ojos

Tema: Violencia de género.

Dirección: Iciar Bollaín

Durada 106 min

Género Drama social, Celos, Familia

Año 2003

Propuesta:

    Dirigida por Iciar Bollaín en el año 2003 y magistralmente protagonizada por Laia Marull y Luis Tosar, la película narra la historia de Pilar, una víctima de violencia de género, que huye de casa en plena noche llevándose con ella a su hijo y que intenta rehacer su vida. Mientras ella empieza a relacionarse con otras mujeres, Antonio, su marido, emprende un proceso de recuperación y promete cambiar y Pilar le da otra oportunidad….

    Según Iciar Bollaín la película “nos cuenta la historia de Pilar y Antonio, pero también de quienes les rodean: la madre que consiente, la hermana que no entiende, un hijo que mira y calla, unas amigas, una sociedad y una ciudad Toledo que añade con su esplendor artístico y su peso histórico y religioso una dimensión más a esta historia de amor, de miedo, de control y de poder”.

Algunos comentarios de la crítica:

“La película más estremecedora que he visto sobre el maltrato de género”
“Sobrecogedora y necesaria”
“Tan necesaria como buena, tan triste como real, tan terrible como la vida de algunas mujeres”

Premios:

Concha de plata al mejor actor y mejor actriz en el Festival de San Sebastián
7 premios Goya incluyendo mejor película, dirección, actriz y actor

propostes cinefòrum 25-26, 1

 

1

Propuesta de Cesa/Jesús y Ferran.

Película: Carmen y Lola

Tema: Homosexualidad en el mundo gitano.

Dirección: Arantxa Echevarria

Durada 103 min

Género Drama, Romance, Homosexualidad

Año 2018

Propuesta:

    Carmen y Lola, es una peli que dibuja con frescura y sensualidad la historia de dos jóvenes gitanas de 17 y 18 años que se enamoran y se niegan a aceptar el rol que les exigen las costumbres y tradiciones, que se resume en el caso de las gitanas a los 18 o antes estar casada para alumbrar cada año un churumbel.

    Se niegan a aceptar todo lo que no pase por el impulso de sus corazones por más miedo que tengan al rechazo de la familia, y en la cultura gitana la familia pesa mucho, (recordemos las obras de Lorca) más rechazo social, discriminación y opresión en un entorno como la venta ambulante de los mercadillos.

    Cabe destacar que cuando salta el caso a la prensa local no son pocas las voces que se posicionan pidiendo respeto para las jóvenes.




13 d’abr. 2025

propostes lectures 25-26, i 28

 

EL EXTRAÑO CASO DEL DR. JEKYLL Y MR. HYDE


ROBERT L. STEVENSON


96 pàgines


Proposa: PAKITA




    Robert Louis Stevenson volvió a ocuparse de un tema que le preocupó durante toda su vida: la dualidad de la naturaleza humana. Localizada en el corazón de un Londres victoriano, la novela viene a ser una sucesión de testimonios procedentes de varios testigos cuyo presunto fin es desvelar un misterio. Jekyll y Hyde son como una entidad disociada en dos. Hyde es la personalidad demoníaca, monstruosa de Jekyll, al que horrorizan las acciones de su doble maligno, y simboliza el mal que Jekyll se reprime a sí mismo, el cual, una vez liberado, no puede controlar.

Motivo de la propuesta:

    Se adelantó a su tiempo, mostrando la extrema y malvada dualidad humana y el virtuosismo de la manipulación. Con mucha maestría, nos abre los ojos y nos ayuda a comprender en estos tiempos tan convulsivos como eran los que él escribió, quienes y como somos; nuestra condición.

    Este es un libro que deberíamos leer justo cuando estamos despertando a la vida. Si no, falta.