29 de set. 2013

Crònica ruta MMM

Estany d'Ivars Vila-Sana

Ahir,  després de veure la pel·lícula "Ferida arrel" el dia anterior, els de Vespres Literaris vam realitzar la ruta poètica Maria Mercè Marçal pels carrers i els espais més singulars d'Ivars d'Urgell, poble de la plana de l’Urgell,  on la gran poeta va viure els seus primers anys .

Hem titulat a la nostra particular ruta "Amb fils d'oblit", primer vers d’un poema del llibre “Raó del cos”, que diu:

una casa del poble

Amb fils d'oblit
l'agulla enfila.
Desfà l'estrip que veu,
deixa el que troba.
Encerta pell
morta, teixit,
aire, carn viva:
cus la memòria,
la sargidora cega.




Anomenem a la nostra ruta “particular” perquè hi ha un projecte de ruta oficial, impulsada per l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell, que resta a l'espera de temps millors per a la seva posada en marxa.  En una visita anterior,  l'alcalde-president del consistori d'Ivars, el senyor Ramon M. Guiu Pujol, ens va facilitar informació i una còpia de l'esmentat projecte de ruta que ens ha estat de gran utilitat per confeccionar la nostra. Des d'aquí li volem donar les gràcies per l'ajuda rebuda i desitjar que el projecte de ruta i el Fòrum Maria Mercè Marçal siguin una realitat el més aviat possible.

detall de l'estany

Comencem la ruta a l'estany d'Ivars Vila-sana, espai natural feliçment recuperat i proper a la localitat, per prosseguir per l'escola, el monument a la poeta, l'ermita de la Mare de Déu de l'Horta, l'església de Sant Andreu, el nucli antic d'Ivars, l'edifici del futur Fòrum M.M. Marçal, per finalitzar al cementiri municipal on reposen les seves restes.

monument a Maria Mercè Marçal

La guia de la nostra ruta va ser en tot moment la pròpia autora: amb les seves idees i pensaments plasmats en el llibre pòstum "Sota el signe del drac", i en una selecció de poemes dels seus poemaris "Cau de llunes", "Bruixa de dol "," Terra de mai "," Sal oberta "," La germana, l'estrangera "," Desglaç "i la pòstuma" Raó del cos ".

una placeta del poble


Per a tots nosaltres aquest cap de setmana ha estat el de la descoberta de l'obra d'una autora en contínua exploració per la cerca de reafirmar el seu jo com a persona, com a dona i com a escriptora, configurant una de les millors i més singulars veus poètiques de la literatura catalana.

cementiri


el grup 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada