8 de maig 2019

per terres del montsec, dos


El diumenge, dia 5 de maig, comencem el dia a l’estació del tren de Balaguer; farem la ruta del tren del llacs, un espectacular viatge vorejant el curs del Noguera Pallaresa, travessant literalment les serres del Mont-roig i el Montsec. Una vegada en el tren, creuem paisatges espectaculars de parets aspres, congostos i quatre embassaments, els de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers  i  Sant Antoni, amb panoràmiques espectaculars desprès de travessar un total de 41 túnels i 31 ponts.





Arribats a la Pobla de Segur, ens espera el nostre autobús, que ens a acompanyat una estona durant el viatge en tren, per portar-nos al proper nucli de Salàs de Pallars, on visitarem el seu conjunt de botigues històriques, un projecte de recuperació de la memòria col·lectiva per mitja del objectes d’us quotidià.



Tot va començar fa uns vint anys, quan els pares de Ramon Farràs van tancar per jubilació un petit comerç que havien regentat tota la vida al poble. Va heretar dels seus pares algunes prestatgeries de la botiga i les va posar al garatge de casa seva, a poc a poc va anar omplint-les amb llaunes, caixes i envasos fins completar lo que avui és un exemple de tenda de “ultramarimos y coloniales” dels anys cinquanta. Ramon Farràs va ser professor d'Història (actualment està jubilat) i de seguida va descobrir que aquests objectes podien ser molt útils per a les seves classes al institut de Tremp, ja que podia, amb ells , explicar de manera molt entenedora,  com funcionava la venda a granel, o reflexionar amb els seus alumnes sobre el pas del món artesanal a l'industrial i sobre els canvis en els nostres hàbits de consum quotidians o, simplement, narrar com va tenir lloc l'aparició de les marques i l'explosió de la publicitat al nostre país.



A poc a poc, el projecte va anar en alça i, amb la complicitat de l'Ajuntament, van recupera locals del poble per recrear antics comerços: primer va ser la barberia, més tard la farmàcia, l'estanc una perfumeria-merceria, un bar, el quiosc o la impremta.



Aquestes tendes son un vestigi històric que ens va permetre recordar aquells productes i marques que ens han acompanyat durant generacions.

Per la tarda, ens vam apropar al poblet de Isona, per visitar el Museu de la Conca,  Dellà, espai que conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més important de Catalunya, amb una franja de sediments del Cretaci superior que va dels 72 als 66 milions d’anys. Els fòssils que s’hi troben consisteixen en restes esquelètiques, ous i ossos dels darrers dinosaures que van habitar Europa, i ens permeten comprendre com era la vida a finals de Cretaci, quan tot just  els Pirineus començaven a formar-se i el mar arribava a banyar les comarques del Berguedà, Alt Urgell, Pallars Jussà i la Noguera.






Per completar una nova jornada de moltes activitats i visites, la Marutxi va dirigir un taller de creació “a la manera d'en Guinovart”..., i aquí estan els resultats:





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada