21 de set. 2020

sóc terra assedegada: ruta poètica Montserrat Abelló, tres

 



Transcrivim, in extenso, l’article de la nostra companya del grup, Esperança Castell Rodriguez, a la pàgina de la associació Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi i Salut Mental, de data 15/07/2018, coincidint  amb el centenari del seu naixement.

  La “meva” Montserrat Abelló (1918-2014)

 

  El miracle és viure!

                                                                                                       “Més enllà del parlar concís” (2014)

 

“Que Montserrat Abelló als 96 anys publiqués el vers que encapçala aquestes notes em fa pensar que era una dona coneixedora del que significa viure. Viure és el miracle! Viure no és el mateix que sobreviure. Ella sabia que viure és estar compromesa amb la vida, quan somriu i quan fa mal.

 

L’ànim que em mou a escriure aquestes notes no és fer-ne una semblança sinó que voldria explicar alguns dels aspectes de la seva vida que m’han colpit quan els he conegut. (...)

 

Ja des de ben petita i fins als 17 anys, la Montserrat, a causa de la professió del pare (enginyer naval i tinent coronel de l’Armada), es va anar traslladant de domicili i de país, al ritme que ho feia la família, de manera que s’anava forjant en ella un tarannà viatger.  (...)

 

Posteriorment, es produeix el fet que em va captivar i que relataré en primer lloc. Un fet que em va servir per entendre la força i la vitalitat interna de la Montserrat.

 

Quan es va produir l’aixecament militar del 1936 contra la República, tenia 18 anys i havia començat a estudiar a la Universitat de Barcelona, ciutat on residia. Les tropes franquistes finalment van entrar a Catalunya i hom anava entrant de ple “en un ambient cada cop més decebedor”. La Montserrat ja hi havia reflexionat. Potser per això, quan l´any 1939 el pare va haver exiliar-se, no va marxar sol.

 

Un migdia, en tornar a casa, els pares parlaven amb un amic. Aquest li deia al pare: “No veus que no et pots quedar? T’afusellaran i no hauré pogut fer res per impedir-ho”. La Montserrat li va dir: “Si vols, jo vinc amb tu!”. L’ansietat de la mare va disminuir al veure que el marit tindria companyia; ella podia quedar-se amb els altres fills i esperar que el germà, mobilitzat al front, tornés. “Així, de cop, al cap de pocs minuts, el pare i jo –explica– ja havíem agafat les maletes i ens trobàvem a punt d’emprendre el viatge cap a França”.

 

Una noia que pren aquesta decisió mostra una valentia i una gran capacitat per estimar, que es reflecteixen en tota la seva vida i obra. (...)

 

En segon lloc, m’han interessat especialment els inicis de la seva escriptura poètica i la seva relació amb la poesia.(..), el pare i la filla marxarien a França, i després a Anglaterra, fins arribar al destí xilè, a Valparaíso, amb dues mil persones més. Era el 3 de setembre de 1939.

 

Una vegada allà, es va relacionar amb els altres exiliats, entre els quals es trobaven Josep Bofill i el seu germà Joan, que tres anys més tard seria el seu marit.  En Joan Bofill i Montserrat Abelló van tenir tres fills: la Mireia, en Miquel i en Ferran, aquest últim afectat per la síndrome de Down.

El naixement del Ferran va fer que la vida de Montserrat Abelló experimentés, són les seves paraules, “un canvi molt profund”. Ella no havia sentit a parlar mai del que implicava tenir un fill amb aquest fet diferencial. Però, després de pair-ho, ho va assumir i ho va afrontar, amb tot el que significava. I és que en moments difícils -ens diu- “em neix una mena de força”.

 

Aquesta força em sembla molt important a l’hora de posar en pràctica l’impuls per atendre la necessitat d’escriure poesia. Va deixar enrere les inseguretats i l’ofec que li suposava sentir que havia d’adoptar els cànons de mètrica i ritme vigents. I es va decidir a fer un vers lliure “basant-me en el sentit profund de les paraules i el seu ritme intern”. (...)La

 

La poesia de la Montserrat Abelló és una poesia valenta, que no defuig parlar d’allò que la colpeix. Però tot ho diu de manera concisa i austera, amb poemes curts. “Per què hauria d’omplir de paraules el poema si, el que vull dir, ho puc dir amb menys?”

 

Per llegir l’article complert:

 https://www.monografies-psicoanalisi.cat/la-meva-montserrat-abello-1918-2014-en-la-celebracio-del-centenari-del-seu-naixement/

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada