2 d’oct. 2022

nou festival de poesia

 




    El poeta penedesenc Santi Borell i la llibreria La Cultural organitzen durant la primera quinzena del mes d’octubre 2022 el festival de poesia La Vila en vers.

    Hi prendran part onze poetes en sis recitals, que tindran lloc del 4 al 14 d’octubre, en sis espais diferents de Vilafranca del Penedès.

    Santi Borrell ha remarcat la necessitat de “crear espais entre lectors i poetes, perquè veure com llegeix un poeta, la forma de gesticular, escoltar la seva veu, fa canviar completament la percepció que en té el lector”. Poetes participants : Enric Casasses (en la jornada inaugural), Francesc Parcerisas (a la cloenda), Jaume C. Pons Alorda, el mateix Santi Borrell, Jordi Llavina, Anna Gual, Raquel Santanera, Maria Sevilla, Àngels Marzo, Jaume Pont i Núria Busquet.

    Els recitats es faran en sis llocs diferents de la ciutat: el Vinseum, el celler Torres, el claustre de Sant Francesc, la Biblioteca Torras i Bages, l’Escorxador i el Consell Comarcal.

    Primera jornada: dimarts 4 d’ctubre, 20h, a Vinseum. El poeta, assagista i traductor Enric Casasses (Barcelona, 1951), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020.

    Segona jornada: dijous 6 d’octubre. 20h, al Celler de la Família Torres. Santi Borrell (Vilafranca del Penedès, 1972), que acaba de publicar Poemes, 1997-2010 i Jordi Llavina (Gelida, 1968), autor d’una llarga trajectòria com a poeta. La professora Anna Ruiz presentarà la sessió.

    Tercera jornada: divendres 7 d’octubre, 20h, al claustre de Sant Francesc, comptarà amb la presència de tres veus: Anna Gual (Vilafranca del Penedès, 1986), flamant premi Miquel de Palol de poesia d’enguany pel seu poemari Les ocultacions, Raquel Santanera (Manlleu, 1991), premi Miquel Martí Pol de poesia al 2020, i la poeta i professora universitària Maria Sevilla (Barcelona, 1990), autora del poemari Plastilina (2021). Aquesta tercera sessió la presentarà la bloguera i activista cultural Anna Tomàs.

    Quarta jornada: dimarts 11 d’octubre, 20h, Biblioteca Torras i Bages. Anna Marzo (Caldes de Montbui, 1947) i Jaume Pont (Lleida, 1947), dues veus procedents de les terres de ponent, ja que, tot i haver nascut al Vallès Oriental, Marzo es va establir de ben jove a Lleida on ha desenvolupat tota la seva trajectòria com a autora, editora de la col·lecció de poesia La Suda de l’editorial Pagès, i activista cultural. El seu darrer treball és el poemari El rastre nival, publicat enguany. De la seva banda, Jaume Pont, poeta, crític i catedràtic universitari, és autor d’una llarga i premiada obra com a poeta i estudiós de la literatura. El seu títol més recent és Mirall de negranit, aparegut al 2020. Aquesta sessió serà presentada per l’escriptora vilanovina Teresa Costa-Gramunt.

    Cinquena jornada: dijous 13 d’octubre, 20h, a l’Escorxador. Jaume C. Pons Alorda (Caimarí, 1984) , poeta, escriptor i traductor i la poeta i traductora Núria Busquet (Cardedeu, 1974) en una vetllada que ells mateixos han titulat “De Walt Whitman a Louise Gluck” en referència als dos poetes nord-americans que els lectors catalans poden llegir gràcies a les seves traduccions. Pons Alorda va traduir Fulles d’herba, l’obra més coneguda de Whitman, mentre que Busquet ha posat veu en català a la premi Nobel de Literatura 2020 Louise Glück, tot traduint el seu poemari Nit fidel i virtuosa.Tots dos autors acaben de publicar enguany un nou poemari: Mil Súmmums (Pons Alorda) i Làpida (Busquet). La sessió serà presentada per la mestra Carme Ortoll.

    Sisena jornada, divendres 14 d’octubre, 20h, al Saló de Plens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a càrrec de Francesc Parcerisas (Begues, 1944), poeta, crític literari, traductor i professor universitari, amb una llarguíssima trajectòria per la qual, l’any 2018, va ser distingit amb el premi Jaume Fuster, guardó que anualment atorga l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per distingir la trajectòria artística d’un autor de casa nostra. Autor d’una quinzena de poemaris, Parcerisas va publicar el seu primer llibre de poemes al 1967 i el darrer fins ara, al 2014 intitulat Seixanta-un poemes. Això a banda, és autor d’una obra assagística que reflexiona sobre la traducció i la feina del traductor i d’una obra dietarista que inclou tres títols entre els quals hi ha La tardor em sobta, aparegut aquest mateix mes de setembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada