6 de febr. 2024

les xerrades-debat de Vespres 02/2024 i dos

  


    La Dra. Paloma Trascasa Castro, a la seva ponencia, ens va exposar uns principis bàsics del debat actual sobre el canvi climàtic, sintetitzat amb l’epígraf: què sabem i a on anem?

    Per començar, va indicar quin és el balanç energètic habitual de la Terra, així com  la temperatura mitjana del últims 2000 anys, destacant l’anomalia des de la revolució industrial. Aquesta evidencia, plenament contrastada, dona lloc a un consens que diu: “ Las actividades humanas, principalmente la emisión de gases de efecto invernadero, son sin duda alguna la causa del calentamiento global, llevando a la temperatura global del planeta a alcanzar 1.1°C por encima de niveles preindustriales. Las emisiones globales de gases de efecto invernadero continúan aumentando debido al uso no sostenible de la energía, los cambios en los usos del suelo y los patrones de consumo y producción. “ Sexto informe del Panel Intergubernamental del Cambio Climático (IPCC).





    L’origen d’aquestes emissions, en un percentatge escandalosament primordial, rau en l’ús intensiu  de cremar energia fòssil, seguida de l’agricultura ramaderia intensiva.



    En l’acord de Paris de 2015 es va consensuar mantenir la temperatura global planetària per davall del 1,5º des de l’època preindustrial. A data d’avui, 2024, segurament arribarem o superarem aquesta xifra.

    La Dra. Trascasa, en les seves conclusions, va afirmar que l'ésser humà és responsable gairebé absolut de l'escalfament global, que la humanitat és la causant pràcticament al 100% del canvi climàtic i que algunes de les seves conseqüències “són ja irreversibles”. Així ja s'estan observant canvis en el clima de la Terra a totes les regions i en el sistema climàtic en conjunt. Molts d'aquests canvis observats al clima no tenen precedents en milers, i fins i tot en milions d'anys, i alguns dels que ja s'estan produint, com l'augment continu del (20 centímetres entre 1901 i 2018) nivell del mar, no es podran revertir fins a dintre de diversos segles o mil·lennis.

    Per això, tret que les emissions de gasos d'efecte hivernacle es redueixin de manera “immediata, ràpida i a gran escala”, limitar l'escalfament a prop d'1,5 ºC o fins i tot a 2 ºC serà “un objectiu inabastable”.

    No hi ha solucions fàcils, l'espècie humana és un sistema social complex, amb inèrcies difícils de revertir, en un moment que, imperiosament, caldrien. La lògica del sistema juga en contra nostra. Què fer?

    Al debat es va plantejar que les accions locals, individuals són molt necessàries, però seran suficients?

REFERÈNCIES

Informe sobre el clima extremo y el cambio climático

Gráficos interactivos sobre emisiones de CO₂ y gases de efecto invernadero

Observación de la evolución atmosférica de sustancias que agotan la capa de ozono


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada