5 de febr. 2024

xerrada-debat de Vespres Vespres Literaris 02/2024, u

 


    El divendres 2 de febrer vam tenir una nova sessió de les xerrades-debat de Vespres. Vam debatir inspirats pel documental Before the flood dirigit per Fisher Stevens i conduït com a narrador per l’actor Leonardo Di Caprio nomenat missatger de la pau de les Nacions Unides pel canvi climàtic l’any 2014.

    En el transcurs del documental, l'actor i l'activista ambiental es reuneix amb experts, científics i líders mundials per discutir els canvis i les conseqüències que del canvi climàtic al planeta i com afecta no només l'ecosistema, sinó els seus habitants, sobretot els més desfavorits, com a comunitats pobres que habiten a prop de ciutats costaneres, així com animals que han perdut el seu hàbitat a causa de la desforestació de grans empreses per a l'elaboració de productes de consum humà. 
    

   


     Després d'una breu introducció al documental per part de la nostra companya Pilar Marcos,  vam tenir una excel·lent presentació introductòria a càrrec de la Dra. Paloma Trascasa Castro, doctora en Ciències de la Terra, acompanyada pel Aleksander Lacima Nadolnik físic per la UB i ambdós Investigadors en el Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) que ens va il·lustrar sobre l’evolució de la temperatura en els últims dos mil anys, l’origen de les emissions, efecte hivernacle, la importància que van significar els acords de París del 2015 i la poca efectivitat fins ara, la incertesa de l’evolució dels anys vinents i els impactes futurs, la inèrcia del escalfament global i que podem fer en l’àmbit individual.    


    Després, vam tenir un interessant debat, d’uns 90 minuts, molt participatiu i amb diversitat d’opinions, tant al que representa el canvi climàtic com les seves conseqüències i les alternatives de pressió que podem exercir com individus en vers els nostres governants on la Dra. Trascasa i el físic Lacima van respondre totes les qüestions que se’ls hi va plantejar.

    La pròxima sessió serà el 5 d’abril i el tema dels totalitarismes. Com sempre, la pel·lícula que inspirarà el serà La ola dirigida per Dennis Gansel : a Alemanya, durant la setmana de projectes, un professor d'institut se li acudeix fer un experiment per explicar als alumnes el funcionament d'un règim totalitari. En pocs dies, el que semblava una prova innòcua basada en la disciplina i el sentiment de comunitat va derivant cap a una situació sobre la qual el professor perd tot control.

Us esperem!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada