Titaina valenciana
La titaina valenciana, tot i compartir elements amb el pisto, es considera un menjar únic amb un origen molt clar: València. Els Poblats Marítims, i concretament el barri del Cabanyal, són l’escenari en què es cuinava la titaina, un plat basat en els productes de la terra i en la humilitat de qui vivia en estos llocs. La tradició de cuinar titaina marinera ha arribat fins als nostres dies, i és fàcil saber per què és una recepta que continua perdurant en el temps.
Per a començar, la titaina és un plat senzill i deliciós que, com el pisto, es pot emmagatzemar en un pot hermètic perquè duri a la nevera uns quants dies. Es pot preparar de moltes maneres, en "picadetes", torrades, barquetes o com a farcit de pastissets o coca, també és freqüent trobar titaina en bars i restaurants. És, sens dubte, una recepta que encaixa perfectament amb el clàssic “esmorzaret” que tanta tradició té.
Però, què és la titaina? O, més ben dit, per què és tan especial? D’una banda, la tonyina de sorra o, dit d’una altra manera, la ventresca de la tonyina en saladura. Encara que podem preparar també amb peix fresc o bonítol, la tonyina és un dels ingredients que millor defineixen la titaina valenciana. D’altra banda, una altra característica principal són els pinyons, que també marquen la peculiaritat d’este plat.
Ingredients clàssics de la titaina (per a 4 persones):
300 g de ventresca de tonyina
40 g de pinyons
1 kg de tomaques
2 pimentons verd italians mitjans
1 pimentó roig
2 alls
Oli d’oliva verge extra
Sal
Recepta original de la titaina
1. Partirem que hem comprat tonyina de sorra envasada amb oli (és a dir, que no haurem de deixar-la en remull per a dessalar-la). Si utilitzem peix fresc, també haurem de netejar la peça i tallar-la en trossos petits.
2. Picarem els alls i rentarem i pelarem els pimentons, els tallarem en daus petits i els traurem les llavors.
3. Posarem a escalfar un parell de cullerades d’oli d’oliva en una cassola. Després, hi afegirem els alls picats amb els pinyons, i remourem a foc suau perquè agafin color però que no es cremin.
4. Hi afegirem la tonyina i la sofregirem. Tot seguit, la retirarem i la reservarem.
5. Llavors serà el torn dels pimentons. Els afegirem a la mateixa cassola amb una miqueta més d’oli i els sofregirem fins que estiguin tous.
6. Trossejarem o ratllarem els tomaques, i les afegirem a la cassola. Remourem i les deixarem uns 30 minuts a foc suau.
7. Hi incorporarem després la tonyina, els pinyons i els alls, i ho remourem bé. Ho deixarem cuinar lentament entre un mínim de 10 minuts i un màxim de 30 (ho recomanem si volem que el guisat sortí melós i amb més sabor). Ajustarem el punt de sal.
La titaina valenciana té més sabor després d’unes hores, per la qual cosa el millor és deixar-la reposar . La podem acompanyar amb ou dur, truita.., però sens dubte el que millor li anirà és un bon pa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada