29 de maig 2012

“Huozhe”, marc històric


El llibre Viure!, de Yu Hua es un gran fresc de la història xinesa dels últims seixanta anys, amb tres moments cabdals: la guerra civil, el Gran Salt Endavant i la revolució cultural.

Jinzhou, 1948
La Guerra Civil xinesa, va ser un conflicte entre el Partit Nacionalista xinès (KMT) i el Partit Comunista xinès (PCX). Es va iniciar l'abril del 1927 , quan la facció dretana del KMT, dirigida per Chiang Kai-shek, va depurar els comunistes de l'aliança formada entre el KMT i el PCX. Després de la invasió japonesa de Xina, el govern dirigit per Chiang Kai-shek es replega cap a l'interior del país, establint la capital provisional en Chongqing, ja que Nanjing havia caigut en mans dels japonesos. Durant la invasió japonesa la lluita es va interrompre i els bàndols van formar un front unit contra els invasors. Després del final de la Segona Guerra Mundial, els japonesos es retiraren de Xina. En aquest moment, es reprèn l'enfrontament amb els comunistes, dirigits per Mao Zedong.
El 21 de gener de 1949 tropes comunistes xineses ocupen la ciutat de Beijing, i l'1 d'octubre Mao Zedong estableix la República Popular de la Xina, esdevenint un estat comunista. La guerra va acabar el maig del 1950 amb una cessació no oficial de les hostilitats entre els dos bans, quedant finalment sota control dels nacionalistes els territoris insulars de Taiwan, Pescadors i diverses illes costaneres de la província de Fujian.

Mao Zedong
El Gran Salt Endavant foren una sèrie de mesures econòmiques, socials i polítiques implantades en la República Popular de la Xina pel govern del Partit Comunista de Xina a la fi dels 1950 i principis dels 1960 amb la intenció d'aprofitar l'enorme capital humà del país per a la industrialització. El fracàs d'aquestes mesures, unit a una sèrie de catàstrofes naturals, va produir una fam que, segons la majoria de les estimacions, va provocar la mort d'entre 20 i 30 milions de persones.


La Gran Revolució Cultural Proletària va ser una campanya de masses organitzada pel líder del Partit Comunista de la Xina Mao Zedong a partir de 1966, i dirigida contra alts càrrecs del partit i intel·lectuals als quals Mao i els seus seguidors van acusar de trair els ideals revolucionaris. Segons la interpretació més habitual, en el fons la Revolució Cultural hi havia una lluita pel poder en la qual l'aspiració de Mao per recuperar la seva autoritat es va veure recolzada per les ambicions d'altres membres del partit.
Si bé la Revolució Cultural en si va finalitzar amb l'IX Congrés del Partit Comunista de la Xina l'abril de 1969, és freqüent estendre el període històric designat amb aquesta expressió a tota l'etapa de lluites pel poder en la República Popular de la Xina que es va estendre des de 1966 fins a 1976, any que va morir Mao i es va arrestar la Banda dels Quatre.
La Revolució Cultural va permetre Mao recuperar el poder polític, del que havia estat apartat després del fracàs del Gran Salt Endavant. Aquesta lluita pel poder donaria lloc a una situació de caos i commoció política que va estar acompanyada de nombrosos episodis de violència, en la seva majoria protagonitzats pels guàrdies rojos, grups de joves, tot just adolescents en molts casos, que, organitzats en comitès revolucionaris, atacaven a tots aquells que havien estat acusats de deslleialtat política al règim i a la figura i el pensament de Mao Zedong.

Font: wiki català

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada