15 d’oct. 2017

el procés, pel·licula

El procés és una coproducció europea de 1962, dirigida per Orson Welles, qui també va escriure el guió, basat en la novel·la homònima de Franz Kafka. Es va filmar a Iugoslàvia, i va pel·lícula va comptar amb Anthony Perkins, Romy Schneider, Jeanne Moreau, Orson Welles, Elsa Martinelli i Akim Tamiroff en els papers principals.

La seva originalitat radica en la utilització dels recursos cinematogràfics i l'extraordinari tractament de l'espai de què fa gala, que aconsegueixen convertir-se per si sols en protagonistes del film. Orson Welles plasma amb mestria absoluta l'angoixa i el surrealisme de la trama utilitzant diversos espais físics (passadissos que porten a Joseph K. al seu treball,  al teatre,  a la sala judicial o visitar l'advocat) muntats de manera aparentment arbitrària,  perquè l'espectador no tingui massa idea d'on es troba en cada moment i per transmetre aquesta sensació de desassossec que viu el protagonista. Els sostres de les estades tancades són sempre baixos, gairebé es diria que hi ha l'alçada justa per respirar.  La il·luminació,  la fotografia (amb una utilització gairebé abusiva del clar-obscur) i els plànols amb grans angles i profunditat en els espais oberts estan planejats per augmentar el mateix efecte.

Welles va dir: "El procés és la millor pel·lícula que mai vaig fer ... mai he estat tan feliç en la meva vida com quan la vaig filmar" .

Va ser guardonada amb el Premi dels Crítics 1964 a la millor pel·lícula .



FICHA:

Títol original: The Trial (Le Procès)
Any: 1962
Durada: 118 minuts 
País: Coproducció França-Itàlia-Alemanya
Director: Orson Welles
Guió: Orson Welles, a partir de la novel·la del mateix títol de de Franz Kafka
Música: Jean Ledrut
Fotografia: Edmond Richard
Repartiment: Anthony Perkins, Romy Schneider, Jeanne Moreau, Orson Welles, Elsa Martinelli,Akim Tamiroff, Suzanne Flon, Madeleine Robinson, Arnoldo Foà, Fernand Ledoux, Michael Lonsdale.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada