18 de febr. 2022

el silenci de la por, la trobada

 




Durant quaranta anys i més, molts dels homes i dones de les generacions que van viure la guerra, que van néixer a la postguerra i que van patir la dictadura fins al final, van ocultar als seus fills i filles i als seus nets i netes el que havien patit.

És un clàssic sentir a noies i nois, i els que no són tan joves: "el meu pare no em van explicar res de la guerra ni de la postguerra",.. o “els meus avis” o “els meus oncles”. Per sobre la majoria de les famílies dels vençuts va planejar un núvol espès de silenci, de secrets fèrriament guardats.

Els grans sabien que els nens podien ser imprudents si coneixien la veritable història de la família. La supervivència depenia de que ningú parlés en lloc!

Si els historiadors, que volen conèixer la veritable tragèdia d'Espanya des del 1939, ja troben grans dificultats per investigar, no és només perquè els arxius de les institucions van estar destruïts o falsificats en acabar la Guerra civil o la mort de Franco, sinó també perquè amb prou feines comptem amb els testimoniatges dels supervivents d'aquells successos.

Los Olvidados. Mirador de la Memoria
autor Francisco Cedenilla Carrasco.
El Torno, Valle del Jerte



Què passa quan aquells petits que van escoltar tantes paraules i comentaris xiuxiuejats, per un detonant fortuït, decideixen investigar el que els va passar als seus pares, a les seves famílies fa més de 80 anys, en un intent per recuperar la memòria familiar silenciada.

Les nostres companyes Roser Tosquella, Loles García i Fina Guasch tenen en comú que les seves famílies, i en especial els seus pares, van patir les conseqüències de la Guerra Civil i la posterior repressió. Un patiment que van viure en silenci i els va marcar per tota la vida.

Un dia es van pregunta què fer?, tot escoltant les paraules de la Roser Rosés, autora del llibre Trenes tallades. Records d’una nena de Rússia, que mai va parlar amb el seus pares del temps que van viure separats per kilòmetres de dolor, per recuperar les seves històries familiars?

Després d'un temps de recerca, de consultar arxius, de intentar recompondre el trencaclosques dels records familiars visitant paisatges i institucions, volen posar en comú, amb una sessió especial de Vespres Literaris, com ha anat la investigació i alguns dels detalls i circumstàncies viscudes pels seus pares, familia i entorn.

En una xerrada, col·loqui, debat que tindrà lloc demà, a les 18 hores a l’aula Feixa Baixa del museu de Ca n’Oliver,  ens oferiran una mirada intimista i retrospectiva del que no hauria d'haver passat i que cal recordar per dignificar la memòria de tantes persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada