14 de gen. 2025

presentació mammalia

 


    El proper dimarts, 21 de gener de 2025, l’Associació Cultural Vespres Literaris, organitza la presentació del llibre de la Elisenda Solsona, “Mammalia” (Males Herbes, 2024). 

     L'acte, presentat i conduit pel nostre company Joan Francesc Sánchez, comptarà amb la presència de l'autora i tindrà lloc a la Sala Enric Granados, de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès (Plaça d'Enric Granados, 1), a les 18.30 hores.

    Mammalia és una de les tres novel·les finalistes de la vuitena edició del Premi Òmnium a la Millor novel·la de l’Any i ha estat seleccionada com una de les deu millors novel·les de l’any 2024 segons La Vanguardia i l’Ara.

L'autora:

    Nascuda a Olesa de Montserrat, és escriptora i professora de secundària. Es va llicenciar en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona i és màster en Escriptura Cinematogràfica per la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha realitzat diversos cursos d’escriptura a l’Obrador de la Sala Beckett i a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Ha participat en les antologies Passió pel conte (Voliana Edicions, 2018) i Contes per al (des)confinament (Males Herbes, 2020), i ha col·laborat en projectes musicals, audiovisuals i teatrals. Ha publicat el recull de microrelats poètics Cirurgies (Voliana Edicions, 2016) i el recull de contes de ciència-ficció i terror Satèl·lits (Males Herbes, 2019), on destaca el relat «Engranatges», seleccionat en l’antologia The Valancourt Book of World Horror Stories (Valancourt, 2020).

L’obra:

    Sinopsi: En una societat on les relacions íntimes es mantenen gràcies a la tecnologia i on la natalitat es troba sota una estricta vigilància estatal: els úters dels mamífers s’han deteriorat, quedar-se embarassada de manera natural és tan perillós que s’ha prohibit, i les candidates a ser fecundades per fer embrions sans han de superar un seguit de proves en clíniques especialitzades. Sobre aquest rerefons distòpic, la Cora va de vacances a un poble del sud de França amb el seu pare, un ginecòleg retirat, i la Sara, la seva parella. Una tarda surt a voltar en bicicleta, i es veu obligada per la pluja a buscar refugi en una cova propera, on descobreix unes estranyes pintures que la perseguiran durant la resta de la seva vida. Aquest és el detonant d’una història laberíntica, un thriller que no fa escarafalls a la poètica ni a la reflexió.

    Mammalia és una novel·la que explica la història de l’enrarida relació d’una filla amb el seu pare i que planteja un trencaclosques per descobrir els orígens de la protagonista.

    Solsona explica que la idea va sorgir fa uns deu anys, quan estava en tractament d’infertilitat i buscava quedar-se embarassada del seu primer fill, i afegeix que tor el procés va ser dolorós i angoixant per la pressió que pateixen les dones per ser mares. Així, aquest llibre és un “viatge” per dir-li a l’Elisenda del passat que “tot està bé” i que si no pot ser mare, no passa res.

    En la actualitat, l’autora és mare, però, quan escrivia el llibre, tenia molt clar que la història que narrava havia de ser un mirall per a tota mena de maternitats, incloent l’elecció de la no maternitat i la maternitat per decisió pròpia. Un altre dels temes que tracta a la novel·la és la identitat i la necessitat de saber i descobrir els nostres orígens.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada