29 de març 2008

De escritores, sociedad y compromiso (II)


De confabulario, el suplemento cultural de El Universal.com, extaígo este ensayo de Susan Sontag a propósito de la obra de Nadine Gordimer:

De el períodista y escritor polaco Ryszard Kapuscinski, su discurso al recibir el premio de peridismo Stora Jurnalstpriset, en Estocolmo:

¿Reflejan los media la realidad del mundo?

Por último, en la página lukor.com, noticia del debate celebrado en Barcelona, en el marco del festival Kosmopolis 2006, entre los autores José Saramago, Arturo Pérez Reverte y Pere Gimferrer y moderación del mexicano Sealtiel Alatriste:

Diversidad e identidades de los lenguajes narrativos


4 comentaris:

  1. Anònim22:26

    Estic totalment d'acord amb l'afirmació "lo importante es saber si hay una fidelidad a lo que el escritor lleva dentro. Dejemos la moral en paz, porque es una cosa personal."

    No és una crítica moral a l'escriptor que a mi em du a llegir o deixar de llegir un autor; de vegades, sí ho és la història que explica si per alguna raó m'ofén o defensa valors que em violenten; i en tot cas, sí és una raó per a mí com a lectora -sense voler erigir-me en jutge de ningú més- mirar de no ser còmplice de morals amb les que no confesso, per simple fidelitat amb mi mateixa... Per això, entenc i participo del sentiment de les persones que per la simple simpatia d'un autor amb el nazisme prefereixen llegir obres literàries d'altres autors. Per simple moral "personal", doncs no crec que haguem de demanar als literats que ens dictin les regles, i en tot sí agrair-los que, per coincidència o per contrast (com en aquest cas), ens recordin els nostres propis principis étics i ens motivin a passar a l'acció, encara que simbòlicament sigui, aquesta, tancar un llibre i dir-li NO per solidaritat amb les persones que, com en aquest cas, el nazisme amb qui estava d'acord l'autor van deixar-hi la pell, els fills i la realitat..., molt més dura que la ficció que ens pot descriure com a subsistència en plena natura...

    El debat està servit...

    Salutacions!!!

    ResponElimina
  2. Anònim21:42

    Per una situació de força major no vaig poder ser a la darrera sessió de Vespres... ¿Algú pot fer un petit resum del que va resultar de la discussió sobre el tema proposat en relació al compromís moral d'artistes i lectors en la societat??? M'interessa molt el tema!!! I en qualsevol cas, reconec que tinc curiositat pel que es va comentar en relació a l'obra... Gràcies.

    ResponElimina
  3. Anònim23:08

    Desgraciadamente, al parecer, el tema en discusión nos interesaba tan solo a nosotros dos. ¡Cosas que pasan!
    La discusión del libro se centro, básicamente, en la dicotomía campo-ciudad y las "excelencias" de una vida apegada a la tierra.
    La cena, como siempre, deliciosa.

    Un saludo, Glòria

    ResponElimina
  4. Anònim02:08

    :-) No passa res!! Trobarem l'ocasió de discutir!! Gràcies per la resposta... i espero tornar a ser per aquí sense massa més entrebancs!! :-)

    ResponElimina