13 d’oct. 2013

món Moncada: "el coix Silveri"

“El poble patia, des de feia molts anys d'una mala ferida. Gent forastera, arribada de tot arreu construïa una presa per tallar el riu; volien dominar-lo, lligar-lo per fer electricitat, i l'aigua de l'embassament havia de colgar el poble i l'enterraria per sempre més. Van ser uns temps molts durs, esgarrifosos, maleïts. Ningú no pensava en la gent que havia de quedar-se sense casa, sense saber on anar ni què fer. Mentre la presa creixia sense parar, nit i dia, tot un poble angoixat lluitava a la desesperada per poder sobreviure. A la fi va ser aconseguit allò que tothom volia. Una nit, els homes van ser convocats a reunió i se'ls va fer saber que en el termini de dos anys —els que calien per acabar la presa—, seria construït un poble nou, i que, arribat el moment d'abandonar el vell, pagarien a cadascú tot allò que l'aigua s'engolís. A més a més, els caps de casa cobrarien com a indemnització, cinquanta mil pessetes per cada membre de la família.
En aquell mateix moment, el poble va revifar, la gent, esgotada, seca, va retrobar la il·lusió i l'alegria —entreviades tanmateix d'una certa tristor—; van començar els somnis, les esperances, els projectes, i va començar també la nit d'amor del coix Silveri...”
“Nit d’amor del coix Silveri” (fragment)
relat dins: “Històries de la mà esquerra”
Jesús Moncada




L’obra “Mequinensa”, estrenadal’any passat al Teatre Nacional de Catalunya , pren com a punt de partida la mirada forana d’un nouvingut a aquest punt fronterer de l’Aragó on es troben el Segre i l’Ebre.  Homenatge a l’obra narrativa de Jesús Moncada,  la peça és una immersió a la peculiar vida quotidiana del seu poble natal,  amb un paisatge dominat per les aigües dels dos rius, on centra la major part de la seves novel·les i reculls de contes , en una Mequinensa mítica on els morts conviuen amb els vius..  
La dramatúrgia va correr a càrrec de Marc Rosich i la direcció de Xicu Masó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada