17 d’oct. 2013

món Moncada: "Tomàs d’Atura"



“— Aviat eixirà el sol. He d’anar a la feina. (...)
      A la mina?
      És clar. (...)
      Enrera, dic!
La veu de l'home anava forta de ràbia. Tanmateix el matxo no es movia. Amb les quatre potes ertes, clavades a la terra que el carbó endolava amb pellams de nit, cap alt, ulls esverats, no feia una passa en direcció als vagons aturats a la via que s'embotia dins de la mina.
—Tira enrera!
El miner es va ajocar —la suor espessa, que regalimava del pelatge de l'animal com la mel de la bresca, va mullar-li la galta; agafà una pota del matxo i provà d'aixecar-la. El Negre es va tibar, l'home sentí l'esbategar violent del cor de la bèstia.
—Què hi ha, Tomàs?
—Res, que aquest dimoni deu voler que m'enganxi jo als vagons.
I Tomàs d'Atura es va dreçar, tot clavant punyada al costellam del Negre.
—Està espantat. Deixa'l tranquil una estona i li passarà —digué Alexandre.
—Ha d'entrar ara, així li hagi d'arrencar la pell. De mi no se'n fot ningú, i menys un matxo.
Alexandre no va contestar; amb Tomàs no hi havia res a fer. Va deixar a terra el pic i el llum de carbur i es posà a fer el cigarret.
—Enrera!
En sentir la puntada de peu al ventre, el Negre, bruscament, ajocà el cap i disparà una potada. Amb un bram, Tomàs d'Atura va anar a caure contra els vagons buits.
—Tomàs! —va cridar Alexandre.
—Deixa'm; no em toquis...!
Premia les dents, Tomàs, i s'aixecava entre renecs. La sang li sortia a galls de l'ull esquerre i s'ennegria —per la galta, el coll, la samarreta— de pols de carbó suat.
—Matxo malparit!(...)
—Matxo malparit!
Tomàs va agafar el pic d'Alexandre; l'aixecà i el deixà caure com un llampec. El Negre es va plegar bruscament amb el ferro clavat al mig del front i espeternegava per terra, per la terra que el carbó cobreix amb una nit que mai no acaba d'anar-se'n. (...)
Van ressonar les barrinades per les galeries. S'aturà la porgadora. Escoltaves el rodar dels darrers vagons. Veies eixir els miners amb el cansament als ossos, carregats amb pics i pales i carburs, d'aquella fosca tràquea d'on semblava que t'arribés un baf de sang,  gorgolls d'aigües perdudes i el gemec de la terra llepant-se les ferides.
Migdia de dissabte. Allà dins es quedaven —arran del pa i del vi de la quinzena següent— la glapa que el dilluns havia d'enfonsar les costelles a Cosme Santapau, l'espurneta de pedra que tres setmanes després es clavaria a l'ull dret de Toni Sansa, les boires minerals de la silicosi, la humitat que acabaria de cruixir al vell Ventura.”
“L’ull esquerre de Tomàs d’Atura” (fragment)
relat dins: “Històries de la mà esquerra”
Jesús Moncada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada