11 d’oct. 2014

descobriments musicals i dos

Anna-Maria Hefele 
Des de l'any 2005, l'alemanya Anne-Maria Hefele entrena la seva veu per dominar el cant harmònic, és a dir, cantar dues notes a la vegada.

Després de nou anys de treball i estudi en el conegut com a cant de gola (1), la cantant és capaç de sostenir una nota baixa i al mateix temps entonar una alta. Aquest cant, provinent de Mongòlia, és conegut com Sygyt.



(1) El cant difònic o cant d'harmònics, també conegut com cant de la gola, és una tècnica vocal àmpliament estesa en la geografia de les músiques tradicionals, especialment en l'àrea de l'Àsia Central. Consisteix en una reverberació sonora (generada entre la faringe i la boca) que produeix dos o més sons simultanis amb una lleugera variació (al voltant d'un harmònic). En alguns casos, aquesta variació pot ser modulada de manera independent. És una música que centra el seu interès en la veu humana i, si bé se sol tocar acompanyada d'instruments senzills (percussió principalment), tracta d'encarnar un ambient natural en què el xiulet del vent o els sons naturals predominen sobre l'orquestració elaborada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada