13 de nov. 2015

nagasaki

imatge de la ciutat c. 1870
Nagasaki descansa al cap d'una llarga badia, que forma un dels ports naturals més bonics de l'illa de Kyushu. Cap al final de la badia, en una esplanada, es troba la zona comercial i l'àrea residencial de la ciutat. Una muntanya divideix dos rius que formen les dues valls on la ciutat està situada. La zona més densament construïda de la ciutat no arriba a ocupar uns set quilòmetres quadrats.

La ciutat de Nagasaki va ser fundada per navegants portuguesos. Abans del desembarcament lusità, en el lloc que ocupa l'actual ciutat,  es va establir un poblat portuari o vila d'escassa importància fins a l'arribada accidental d'exploradors portuguesos,  a mitjan segle XVI, quan una embarcació portuguesa encallar a la regió de Kagoshima a 1542.

La petita vila portuària, després del seu "descobriment" pels portuguesos, es va desenvolupar significativament fins a esdevenir una prospera ciutat portuària a través de la qual van penetrar no només a la ciutat sinó en tot Japó, molts productes importats de Portugal. Molts d'aquests productes amb el pas del temps van ser assimilats per la cultura japonesa.

En 1587 amb l'arribada al poder d'Hideyoshi Toyotomi, si inicia la persecució i expulsió dels missioners cristians d'aquestes terres per tal d'eradicar la influència cristiana al sud del Japó, encara que els mercaders portuguesos no van ser molestats, la qual cosa va permetre que la ciutat seguís comerciant amb l’exterior .

En 1607 accedeix al poder el shōgun Tokugawa Ieyasu, El nou shōgun , l'any 1614,  prohibeix completament el cristianisme i la presència en el país de tots els missioners que no renunciïn al ensenyament i difusió del cristianisme. En 1637 es produeix una insurrecció cristiana amb més de 40.000 cristians revoltats que finalitza amb el seu aniquilament i posa fi al segle de presencia cristiana al Japó.

L'any 1641 el Japó es tanca a tot contacte amb l'estranger,  incloent-hi els holandesos que per a la data havien penetrat en el comerç japonès i havien col·laborat en l'expulsió i aniquilació dels cristians,  i no torna a obrir-se al món fins a 1720 data en què es aixeca la prohibició de comerciar amb els holandesos, lo que produeix una gran onada migratòria interna cap a Nagasaki. Però no és fins a 1853, amb l'arribada del comodor nord-americà Matthew Perry al Japó,  que el shōgun va decidir obrir les portes del país totalment al món exterior.

El 1859 Nagasaki es va convertir en port lliure i per 1868 la ciutat inicia un accelerat procés de modernització.

El 9 d'agost de 1945 el bombarder nord-americà "Bockscar" va llançar la segona bomba atòmica de la història sobre una ciutat (la primera s'havia llançat sobre Hiroshima el 6 d'agost de 1945). Més potent que la primera, el seu objectiu eren les drassanes però la mateixa va esclatar sobre la fàbrica d'armes Mitsubishi per problemes de visibilitat del pilot. Tot i que la bomba va fallar per una distància considerable, la mateixa va arrasar amb gairebé la meitat de la ciutat.

Segons xifres oficials van morir instantàniament 75.000 dels 240.000 habitants de Nagasaki i després va morir una quantitat similar per les ferides o malalties derivades de les mateixes. La majoria de les víctimes van ser civils. El relleu de la ciutat, molt muntanyosa, va limitar els efectes de l'ona expansiva.



L’any 2009  la població de la ciutat era de 446.007 habitants. Actualment Nagasaki és una rica ciutat portuària amb una potent indústria naval i pol comercial de la regió.

imatge actual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada