1 de gen. 2018

ragtime, intertextualitat

Heinrich von Kleist
Heinrich von Kleist (1777-1811) fou un dramaturg, narrador, novel·lista i poeta alemany.  Considerat un dels principals escriptors de l'anomenat romanticisme alemany i de tota la literatura alemanya, no obstant això, no va gaudir de predicament en vida, i va caldre esperar fins al segle XX perquè es reconegués el seu paper destacat i les seves obres passessin a convertir-se en una peça del repertori clàssic alemany.

És conegut sobretot pel seu "drama cavalleresc històric" Das Käthchen von Heilbronn (La Caterineta de Heilbronn), les seves comèdies Der zerbrochne Krug (El càntir trencat) i Amphitryon (Amfitrió), la tragèdia Penthesilea (Pentesilea) i les seves novel·les Die Marquise von O… (La marquesa d'O...) i Michael Kohlhaas.

Aquesta última és una novel·la de la qual ja va aparèixer un primer fragment en el nombre de juny de 1808 de la revista literària de Kleist Phöbus; i va ser publicada en la seva totalitat l’any 1810 en el primer volum dels contes de Kleist.

La novel·la narra la història del venedor  Michael Kohlhaas, que viu a Brandenburg, quan viatja a Saxònia amb cavalls de muntar destinats a la venda. En el camí, però, és detingut al castell de Junkers Wenzel von Tronka que l’exigeix, arbitràriament, un peatge per passar per les seves terres. Després que Kohlhaas descobrís a Dresden que no existeix tal peatge, al seu retorn descobreix que els cavalls, que havia deixat per anar a Dresden, estan demacrats perquè els han utilitzat en el dur treball del camp  i, per tant, es tornen inútils per la seva venda.  Contra aquesta injustícia Kohlhaas presenta una queixa a l'Elector de Sajonia, que és rebutjada a instàncies de la família de Tronka.  Altres intents de Kohlhaasen per obtenir una audiència acaben en la mort de la seva esposa.

Decebut per no obtindré justícia per mitjans legals, Kohlhaas comença una venjança contra el Junker Wenzel von Tronka després de la pèrdua de la seva esposa. Envaeix Tronkenburg i mata a tots els residents. El mateix Junker, que va ser l'únic que va escapar, el segueix amb un exèrcit en creixement al principi al convent Erlabrunn i finalment a Wittenberg, que cala foc diverses vegades.  Kohlhaas, finalment ,arriba a Leipzig, que també envaeix. Per intercedir amb el conflicte,  té una conversa amb Martin Luther, que obté una petició per part de Kohlhaas: escolta gratis a Dresden per poder presentar de nou la demanda a la cort.

L'Elector, ara si,  atén la causa de Kohlhaas.  Per protegir-lo de més injustícies, li ofereix un altre judici just.  En ell, encara que decideix condemnar al Junkers de Tronka per danys, al mateix temps, Kohlhaas també  és declarat culpable de violar la pau pública i és condemnat a mort.

El protagonista de la novel·la, Michael Klelhaas, està inspirat per la història real de Hans Kohlhase (c. 1500-1540), nascut a Tempelberg, era comerciant, i  va viure a Cölln a Brandenburg (Berlín d'avui).



A l'octubre de 1532, segons diu la història, mentre que anava cap a la fira de Leipzig, va ser atacat i els seus cavalls van ser presos pels serfs d'un noble saxó, Günter von Zaschwitz.  Com a conseqüència de la demora,  el comerciant va patir algunes pèrdues de negocis a la fira i al seu retorn es va negar a pagar la forta suma que Zaschwitz reclamava per a la devolució dels cavalls. En canvi Kohlhase va sol·licitar una important quantitat de diners com a compensació per la seva pèrdua, i al no aconseguir això,  va invocar l'ajuda del seu sobirà,  l'elector de Brandenburg.  No obstant això en considerar que no podia recuperar els seus cavalls,  va pagar la suma requerida per Zaschwitz, però es va reservar a si mateix el dret a prendre mesures addicionals. Llavors incapaç d'obtenir reparació en els tribunals de justícia, el comerciant va llançar un repte, no només al seu agressor sinó a tota Saxònia.  Aviat se li van atribuir actes il·legals, i després d'haver fallat en resoldre la disputa, l'elector de Saxònia, Joan Frederic I, va fixar un preu al cap del comerciant enutjat.  Kohlhase ara va buscar venjança de debò. Va reunir al seu voltant una banda de criminals i malfactors, que va sembrar el terror a tot el territori de Saxònia; van robar als viatgers, van cremar pobles i ciutats van ser saquejades.  Durant algun temps les autoritats pràcticament van ser impotents per aturar els atropellaments,  però al març de 1540 Kohlhase i el seu principal soci, Georg Nagelschmidt, van ser capturats, i el dia 22 d'aquest mes van ser ajusticiats en la roda a Berlín.

Hans Kohlhase, il"lustració del segle XIX


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada