5 de maig 2018

experiment stuka


Experiment Stuka, l'últim documental que dirigeixen el il·licità Pepe Andreu i el castellonenc Rafa Molés, és va estrenar el passat 3 de maig al Festival Internacional de Cinema Documental Docs València. A final de aquest mes, la pel·lícula participarà també a Docs Barcelona, a la secció oficial Latitud, on competeixen els millors documentals de la Península Ibèrica i d'Amèrica Llatina.

(extret del dossier de premsa)

“En plena Guerra Civil,  i amb el front encara lluny,  els habitants de quatre diminuts pobles de Castelló veuen aparèixer tres avions a l'horitzó.  Alguns nens surten a saludar,  els adults els miren amb innocència i curiositat. Però els avions maniobren,  cauen en picat i bombardegen cases i esglésies.  Maten a 38 veïns.  Mai es va saber qui va ser el responsable. Fins ara.  Gairebé 80 anys després vam descobrir una carpeta a l'arxiu militar de Friburg, Alemanya, amb 66 fotografies aèries. Els alemanys es van prendre moltes molèsties a documentar aquell bombardeig del qual no van informar a ningú. Les fotos són la clau del misteri. Els habitants dels quatre pobles de Castelló sabran per fi que van ser víctimes d'un experiment nazi.  Els pilots pertanyien a la Legió Còndor,  enviada per Hitler per ajudar a Franco. Van fixar la seva base a la Sènia.  Bombardejaven al matí i passaven la tarda bevent cervesa a la platja.  Era el maig del 38 i acabaven de rebre els tres primers models del Junkers 87A,  conegut com a 'Stuka'.  Els prototips van entrar a Espanya en secret i havien de calibrar si aguantarien una nova bomba de 500 quilos, el doble de les llançades fins llavors.  El mortífer èxit de l'experiment va ser determinant en la decisió alemanya de construir en massa el Stuka per arrasar amb ell Europa en l'encara insospitada II Guerra Mundial.

(Per els directors del documental) Posar llum sobre els punts foscos de la nostra història no obre ferides sinó que les tanca.

Saber el que va passar als seus pobles després de 80 anys de silenci reconciliar als veïns dels quatre pobles de Castelló. El silenci havia sembrat sempre la dubte sobre qui havia estat realment el culpable d'aquelles morts indiscriminades.  Ningú ho havia sabut fins ara. tots eren víctimes de la ment criminal del nazisme.”



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada