23 de gen. 2022

lectura recomanada

 

La flora medicinal d’Osona i els seus usos etnobotànics

Santi Jávega i Burgos (L’herbolari)



Editor: l’autor, gràcies a un projecte finançat amb micromecenatge mitjançant Verkami

2014

671 pàgines



El company Joan Salvà, lletraferit i antic company del grup, ens recomana la lectura atenta i a la aguait de les lliçons del mestre Santi.

Breu recensió del llibre:

“Abans, tots els editors em deien que el llibre era impossible d’editar... Ha sigut gràcies a la gent del poble que hem pogut fer aquest llibre!

El llibre recull unes 300 plantes medicinals i n’exposa les seves propietats etnobotàniques així com els usos màgics i mitològics, si n’hi ha. A més a més, es complementa amb il·lustracions detallades.

Es tracta d’una guia de camp que et permetrà d’identificar qualsevol de les espècies que surten, sense haver de buscar claus botàniques. Estem envoltats d’un munt de medicaments gratuïts i naturals que les pots trobar al voltant de casa!

Aquest llibre vol ser un sincer homenatge a totes aquelles persones que van mantenir la tradició i la cultura de les herbes remeieres.

El llibre, a més d’oferir molt bones il·lustracions per facilitar la identificació de les espècies, té la virtut d’estar escrit en un llenguatge entenedor. Potser no és literatura, però s’hi acosta. I si en alguna pàgina hi apareix alguna paraula massa tècnica, el volum conté un capítol amb una selecció del vocabulari essencial de la botànica i els seus usos. L’obra de l’Herbolari explica els principis actius i la preparació de les plantes, les indicacions sobre l’època de l’any que s’han de collir, la seva utilització medicinal o la seva aplicació en l’agricultura. Tot plegat amanit amb fitxes esquemàtiques i un índex centrat en les propietats de cada planta.

Els mestres d’en Santi han estat els pagesos, els bosquerols, els vells, els savis de la terra i els botànics experimentats. Ell és l’autèntic “Herbolari de Sau”, un personatge humil i discret que s’ha passat la vida navegant per aquests boscos de Déu i divulgant els seus secrets més amagats.

Santi Jàvega i Burgos, Santi, fundador de l’Herbolari de Sau i de la Fira d’Herbes Remeieres de Vilanova de Sau, es dedica a l’estudi i la difusió del patrimoni botànic del Collsacabra i de les Guilleries. Ha publicat Les plantes medicinals de les Guilleries i La flora medicinal d’Osona. Des de fa uns anys viu a Tavertet.
Conegut com l'herbolari de Sau, és un dels etnobotànics més prestigiosos i reconeguts del nostre país. Fa més de 30 anys que es dedica a estudiar les propietats de les plantes i la seva utilització en l'alimentació i en el benefici de la salut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada