10 de gen. 2022

presentació llibre

 




El proper dissabte, 15 de gener de 2022, Vespres Literaris, organitza la presentació del llibre de la Helena Martínez – Ferreruela: “Odissea Menor”, amb la presencia de l’autora y la conducció i presentació del nostre company Joan Francesc Sánchez.

L’acte tindrà lloc a l’aula Feixa Baixa del Museu de Ca n’Oliver (Carrer València, 19), a les 18.00 hores.

Dintre de la mateixa presentació del llibre, l’Helena ens proposa fer un taller per enfocar a grans trets la lectura d’un poema, a partir de conceptes bàsics: la immediatesa, la dramatització del Jo, el concepte de veritat poètica, la brevetat i la concisió, la intensitat expressiva i la capacitat simbòlica.

Us animen a participar en aquesta proposta tan engrescadora!!!!


El poemari

Odissea menor és un viatge interior que, com el d’Ulisses, és ple de naufragis, però també de descobertes.

És aquesta Odissea l’Odissea menor, d’un jo quotidià, un viatge literari emprès només quan s’ha vist en cor de comandar la barca.

L’autora

Helena Martínez-Ferreruela neix a Barcelona. Estudia Filologia Hispànica i Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i es dedica a l’ensenyament, la seva passió confessa. 

Professora-tutora de la UNED, al Centre Associat de Tortosa, durant 25 anys i tècnica del Consorci per a la Normalització Lingüística des de l’any 1992, on exerceix les seves funcions, sobretot com a professora de llengua catalana.

En el camp de la teoria de la literatura, destaca la seva col·laboració en “Lengua y Literatura Catalanas I”, publicat per la UNED.

El 2010 guanya el Premi de Poesia Vila de Cambrils i, més recentment, el Premi Salvador Estrem i Fa (2018), en la modalitat de poesia, amb l’obra Odissea menor, publicada per Témenos Edicions.

L’ Alfred Gavin Agustí, el poeta i artista de Riba-roja d’Ebre, opina, a l’epíleg del llibre, sobre la poesia de l’Helena:

“El temps històric marca la manera particular d'encarar la nostra vida, així com les nostres fronteres emocionals. Així mateix qüestiona els pilars de la nostra existència i ens pot conduir a abismes de buit existencial, en topar contra els murs d'una realitat paradoxal a la qual hem de donar respostes.

Aquest es el territori d'aquest poemari; el d'una dona que, des de la poesia, vol donar respostes als desficis que ens ofeguen gairebé sense que ens n’ haguem adonat, que s’interpel·la i mou i remou la terra que trepitja per trobar-hi alguna veritat, per petita que sirguí, en què arrelar alguna fermesa que la sostingui.

Paraules encertades que expressen un impuls primerenc i primitiu amb una veu pròpia, ineludible, necessària per evitar ésser destrucció i mort definitiva. Una veu de crisàlide que surt al món i canta en veu baixa i personal.

Celebrem aquest valor de recerca interior, embolcallat en el misteri de la paraula justa, precisa, suficient per mostrar la tempesta i les llàgrimes del consol.”




Odissea menor



La vida comença amb un haiku

i acaba en relat absurd.

En el decurs. Una odissea menor

de petits i significants naufragis

suscitats pel cant de les sirenes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada