20 de juny 2022

acte d'homenatge

 


Demà, a les 19h , a la Plaça de la Pau de Cerdanyola del Vallès, tindrà lloc un acte en memòria dels veïns de Cerdanyola deportats als camps nazis.

En el decurs de homenatge es presentarà una escultura de l’Elisa Arimany amb una placa commemorativa.

Els quatre veïns de Cerdanyola del Vallès deportats són:

Amadeu Comas i Comas va néixer el 4 de febrer de 1921 a Cerdanyola del Vallès. Un cop acabada la Guerra Civil va marxar França. El 4 de juny de 1940 va ser capturat pels alemanys a Dunkerke i va ser enviat a un camp de presoners de guerra. Al 1941 és internat al camp de Mauthausen i, posteriorment, va ser traslladat al camp de concentració de Gusen, on va treballar a les pedreres de granit, juntament amb altres republicans espanyols. El 5 de maig de 1945 va ser alliberat, però no va tornar a l’Espanya franquista. Com tants exiliats, va fixar la seva residència a França on va morir el 1994.

Lluís Castells Roma va néixer el 17 de gener de 1898 a Sant Julià de Vilatorta (Osona). Va viure a Cerdanyola amb el seu fill fins que va acabar la Guerra Civil i es va exiliar a França. Va ser capturat pels alemanys i enviat a un camp de presoners de guerra. Al 1941 va ser traslladat al camp de Mauthausen i, posteriorment a Gusen. No va sobreviure al sistema concentracionari: va morir el 4 de gener del 1942 a causa d’una malaltia, segons el certificat de defunció.

Juan Gómez Asensio va néixer el 25 de març de 1916 a Huércal-Overa (Almeria). Va viure a Cerdanyola abans de la Guerra. No sabem encara les circumstàncies del seu exili i deportació. Sabem que passa per un camp de presoners a Alemanya i que el 27 de gener de 1941 arriba al camp de Mauthausen i és assassinat a Gusen el 5 de novembre del mateix any.

Miguel Garcia Ramos va néixer a La Carolina (Jaén) l’1 de març del 1912. També va viure a Cerdanyola abans de la guerra i, posteriorment, es va exiliar a França on va ser capturat i enviat a un camp de presoners. El 6 d’agost de 1940 el van deportar a Mauthausen. Va passar per Gusen i Dachau i va ser assassinat en una cambra de gas al castell de Hartheim el 27/28 de setembre de 1941.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada