20 de maig 2023

poesia a les caves 2023

 


    Un any més els de Vespres Literaris hem assistit al festival de  “Poesia a les caves”, que dirigeix el nostre amic i poeta vilafranquí Santi Borrell Giró i organitza la conselleria de cultura de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia.


    En aquesta ocasió, que arriba ja a la seva quinzena edició, hem assistit a la tercera jornada del festival, on han recitat, per ordre d'intervenció: David Jiménez Cot, Isabel M. Ortega i Estefano Cingolani.

David Jiménez i Cot (1987) ha publicat un parell de llibres. El primer, fou un assaig titulat Com escriure poesia: Els mecanismes de la poètica i la seva comprensió figurativa, Sant Cugat del Vallès: Rourich, 2006 (pròleg de Josep-Francesc Delgado). I el segon, de poesia, Rellotge de Sorra. Granollers: Tarafa, 2007 (pròleg de Carles Duarte i Montserrat).

Ha traduït del català al castellà alguns poemes solts per a revistes i blocs literaris (del llibre Violència gratuïta, de Jordi Valls; del llibre Si em parles del desig, de Manel Alonso i Català...). Ha estat el curador de l'edició del recull de l'obra poètica de Carles Duarte i Montserrat, el qual acaba de sortir recentment a Edicions 3i4 sota el títol de S'acosta el mar.

Actualment té en mà un parell de llibres de poesia inèdits: L'escata i el vers i Hora blava (un encàrrec d'Arola Editors que combina poesia i fotografia). I també una novel·la infantil en tractes amb editorial: El País d'Orellaendins. Alguns dels seus articles literaris han estat publicats pel suplement “Culturàlia” del Diari de Menorca. Així com també ha publicat alguns poemes solts en revistes com “Lletraferida” i “Papers de Versàlia”.

Jiménez i Cot ha obtingut els premis “Òmnium Cultural de Granollers (2006)”, de poesia; i “Gaspar de Presses de Sant Andreu de la Barca”, de narrativa. És membre de l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana (AJELC).   

Que no cessi

Que no cessi la nit! Vull que la pluja

t’abilli aquests turmells i que brufin d’atzur

la pista, els peus. Ballem el swing dels folls!

És que no ho sents? El nostre cos convulsa

el balandreig. És la dansa del bosc,                                         

ningú ens pot aturar! No sents el primer tro,

com percut? Heus aquí l’oratge, com exhala

el panteix dels trombons, i com n’alzina,

de les fulles, el fil, que viola el teixit

aràcnid del violó! Ara aborda el brancatge                              

amb el seu costellam que tecleja les sogues

del crit. I aquí tenim el solista, soliu,

bo i ululant la bestreta del temps!

Que no cessi la nit! Que aplaudeixi, llunàtica,

grallant, clapint, raucant, rugint, bramant;                               

que esbramegui filant un renill braolat!

Que no cessi, no pas! Que no cessi el brogit

ni s’aturi aquest swing: que el que a mi més m’abrusa

no és res més que l’impuls de calcigar, 

àvidament, els teus peus enllotats                                            

i vanar-me a la fi que tinc ombra, soberg.

 David Jiménez i Cot

 Isabel M. Ortega Rion (1955) és llicenciada en Psicologia i en Filosofia. Treballa com a professora de Llengua catalana a l’ensenyament secundari. Va publicar la novel·la Viatge d’anada (Ed. Eumo 1994. Projecte Solaris). Ha col·laborat en el seminari ”Filosofia i gènere” de la Universitat de Barcelona, en el marc del qual va traduir alguns articles de Simone Weil aplegats sota el títol Escrits sobre la guerra (Bromera 1997). En poesia, ha publicat Enfilall (Cossetània 2002), XXII premi Comas i Maduell, Runa plena (La Gent del Llamp, 2004), Nòmada (Cossetània Edicions, 2009), Medusa ((Cossetània Edicions, 2013), Cues de sargantana (Edicios Tres i Quatre, 2019)

 


Cua de sargantana 

Escindida del cos, la cua es mou:

aparença de vida. 

L'infant depredador obliga el que ha fugit

i s'entreté amb la resta

com un gat juganer. 

Els records només són espasmes del passat,

un fingiment del temps. 

El temps que se'ns escapa. 

Isabel M. Ortega Rion

Cues de sargantana, 2019

     Stefano Maria Cingolani (1956). Doctor en Filologia Romànica per la Universitat La Sapienza de Roma. Ha estat professor a la Universitat Tor Vergata de Roma, professor visitant a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra l’any 2000. Ha publicat un centenar d’articles sobre èpica, novel·la i hagiografia francesa, sobre lírica trobadoresca i italiana i sobre literatura catalana. El seu llibre de poemes Ho veig per la veu, for editat per Eumo l’any 2019. 


Ulls de sotabosc. Límpida mirada

que com un esclat de claror forada

el fullatge esponerós dels cabells

i l’ambre fresc del bronzejat. Mirada

sense ulleres, esguard aquós d’aquells

que busquen allò que no es veu amb lents.

 

Un teu bes em diria que som valents

i que l’has trobat. Idil·li silvestre

entre edificis indiscrets. Moments

metafòrics de realitat pedestre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada