10 de març 2017

Enid Blyton


Enid Blyton va ser l'autora de llibres infantils i juvenils més llegida del món. Més encara, és una de les escriptores més traduïdes després dels seus compatriotes William Shakespeare i Agatha Christie. Entre els anys 1915 i 1968 va escriure més de 700 històries d'acció, suspens, colles i internats, aconseguint que adolescents de successives generacions s'entretinguessin llegint les aventures de Els cinc, Els set secrets o Torres de Malory.

I així va seguir sent després de la seva mort. Sense anar més lluny, en els últims deu anys es van vendre a tot el món més de 100 milions d'exemplars dels seus llibres. Però la vida d'Enid Blyton no és tan coneguda com les seves obres. Hi ha dues versions molt diferents, pràcticament oposades, de la seva biografia.

Blyton va néixer al sud de Londres en 1897, va ser una nena apassionada pels contes i les llegendes, va estudiar en un internat de Kent i va triar la carrera de mestra, que va exercir per un temps. Després es va casar, es va divorciar i es va tornar a casar. Va morir el 1968. Fins aquí les dades en què coincideixen les dues versions.

Segons la versió oficial, Enid Blyton era una dolça mare anglesa que vivia amb les seves dues filles en una caseta anomenada Green Hedges i que teixia una història rere l'altra amb la seva màquina d'escriure sobre els genolls. A l'estiu escrivia en la seva impecable jardí; a l'hivern, ho feia al costat del foc. Diuen que vivia envoltada d'animals: gossos, gats, eriçons i fins a peixos que la reconeixien i menjaven de la mà.

L'altra versió és la de la seva filla Imogen, q ue va publicar fa uns anys un llibre de memòries on la seva mare sortia bastant mal parada. Segons ella, Blyton va ser una nena desgraciada que va patir primer per les bronques entre els seus pares i després per la seva separació. Per consolar-se, escrivia històries amb final feliç, fins que als 19 anys va abandonar a la seva mare i mai més va voler tornar a parlar amb ella.

Després van venir els matrimonis, les relacions tempestuoses i la famosa caseta al camp on, sempre segons la seva filla, ella i la seva germana van patir fins i tot maltractaments per part de la mare. Però la imatge pública de Enid Blyton era molt diferent, ja que ella mateixa s'encarregava de presentar-se com una esposa fidel i una mare abnegada.

En qualsevol cas, el que està clar és l'èxit rotund dels seus llibres, plens d'històries d'adolescents despreocupats i aventurers, que es llegeixen d'una tirada. És clar que tampoc van estar exempts de polèmica, perquè hi va haver qui els va qualificar de racistes i sexistes; però cal tenir en compte l'època que van ser escrits.


Les aventures de "Els Cinc" van arribar a Espanya de la mà de l'editorial "Joventut" en 1967.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada