17 de març 2017

el jardí secret

El jardí secret ( "The Secret Garden"), llibre escrit per Frances Hodgson Burnett el 1910, i adaptat al cinema i a la televisió nombroses vegades.  Hodgson el va anar publicant a partir de la tardor de 1910 en fulletons.  El llibre va sortir complet l’any següent.

Mary Lennox és una nena de deu anys que viu a l'Índia. Malcriada i dèspota, està acostumada a que els seus pares no li prestin atenció i al fet que els criats facin tot el que desitja. No obstant això, el còlera la deixarà òrfena i no tindrà més remei que viatjar fins a Anglaterra per viure a casa del seu oncle,  Archibald Craven.  D'aquesta manera,  Mary es veurà allotjada en Misselthwaite Manor,  a Yorkshire,  una gegantesca mansió amb més de cent habitacions que amaga no pocs secrets ...

Aviat Mary s'adonarà que el tracte que rep és molt diferent al que estava acostumada i haurà d'aprendre a espavilar-se sola. Els amplis jardins de la mansió li cridaran l'atenció, especialment un que està tancat amb clau.  A poc a poc,  i amb l'ajuda d'Dickon,  un noi de l'erm, i el seu acabat de descobrir cosí Colin li tornaran la vida al jardí secret, i ja de pas, coneixeran l'afecte i l'amistat.

“'El jardí secret” és,  sobretot,  una oda a la naturalesa.  El jardí ha estat ocult i abandonat durant anys, i tot i així la primavera i el treball dels nens el convertirà en un lloc màgic.  Mary i Colin,  acostumats a fer el que els ve de gust, a  maltractar a propis i estranys,  trobaran al jardí la felicitat que mai abans havien conegut.

Frances Hodgson Burnett 

Fragment:


"Quan van enviar a Mary Lennox a Misselthwaite Manor per viure amb el seu oncle, tothom deia que era la nena d'aspecte més desagradable que mai s'hagués vist.  I era cert.  Tenia la careta prima i el petit cos prim,  els cabells esclarissat i clar, i l'expressió dura.  Era rossa,  de pell groguenca perquè havia nascut a l'Índia i, en certa manera, sempre hi havia estat malalta. El seu pare havia tingut un càrrec al Govern anglès i sempre havia estat ocupat i malalt, mentre que la seva mare havia estat d'una gran bellesa i només s'havia preocupat per assistir a festes per divertir-se amb gent alegre.  Mai va voler tenir una filla,  per la qual cosa quan Mary va néixer la va lliurar a la cura de la seva institutriu, a qui se li va fer comprendre que, si volia agradar a la memsahib, havia de mantenir a la nena fora de la seva vista tot el possible.  D'aquesta manera, quan Mary no era més que un bebè malaltís,  rondinaire i lleig,  la mare la va defugir,  i quan es va convertir en una nena malaltissa, rondinaire i lletja que gatejava, també la va evitar. "


Hi ha una adaptació al cinema,  de la Metro-Goldwyn-Mayer de 1949,  dirigida per Fred M. Wilcox i guió de Robert Ardrey 



En el repartiment: Margaret O'Brien, Herbert Marshall, Dean Stockwell, Gladys Cooper, Elsa Lanchester, Brian Roper , Reginald Owen, Aubrey Mather, George Zucco, Lowell Gilmore, Billy Bevan, Dennis Hoey, Matthew Boulton, Isobel Elsom i Norma Varden. 



I una altra anglesa de 1993, dirigida per Agnieszka Holland i guió de Caroline Thompson


Protagonitzada per: Kate Maberly, Heydon Prowse, Andrew Knott, Maggie Smith, Irène Jacob, John Lynch, Walter Sparrow, Frank Baker, Valerie Hill, Andrea Pickering, Colin Bruce

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada