22 d’oct. 2019

ramon-jacint, perles



Perles.

L'amic i l'amat. Càntics de Ramon Llull posats en vers

Jacint Verdaguer

Edicions 62, Barcelona

pàgines: 240


Una altra manera de apropar-se al nostre personatge, a Ramon lo Foll o al Doctor il·luminat- també conegut amb aquets malnoms- és la que ens proposa Jacint Verdaguer amb Perles.

Ens diu el poeta Enric Casasses, responsable de l’edició:

 "Els anys 1890-93 Verdaguer es dedica a parlar amb els dimonis. El 1893 el poder eclesiàstic i l'altre (el bisbe i el "marquès") li declaren la guerra i el confinen al santuari de la Gleva (comarca de Vic) amb prohibició expressa d'anar a Barcelona.  El desembre de 1894 se n'escapa i baixa a Barcelona per agafar el vaixell de Mallorca: va a Miramar,  on serà acollit per l'Arxiduc Lluís Salvador, que li salva la vida amb ajuts econòmics i amb una altra cosa encara més preciosa: la possibilitat d’ estar-se a Miramar com si fos a casa.  Verdaguer només s'hi queda dues o tres setmanes, però ja en té prou: és el lloc on Llull va fundar la seva escola de llengües orientals, que malauradament va durar poc més de vint anys ("e haja'n consciència qui ho ha afollat", dirà Llull en el Desconhort). Miramar posa en l'esperit de Verdaguer una diversitat de llavors que més endavant, al cap de poc més d'un any, donaran un fruit tan solament: les Perles, el "llibre d'amic i amat" de Verdaguer".

I afegeix: “en aquest llibre Verdaguer fa uns poemes que són d'ell i són de Llull al mateix temps. Alguns són dels millors que va escriure Verdaguer”.

I Verdaguer ens ens parla del seu apropament al “gran Mestre”: “...no sentint-me capaç d'inventar una nota digna, i ni volent ni gosant aixecar la meva veu a casa del gran Mestre, repetia a ma faisó i manera com un humil ressò les notes divines de sos càntics. (...) Passava per vora el verger de l'Amat, e hi he vistes tantes i tan belles flors que he caigut en la temptació de collir-ne unes quantes de les més vistoses, que avui oferesc als aimadors de la bella poesia mística. Totes elles des de la primera a l'última són del jardí del venerable Mestre, jo sols reclamo com a propi les quatre fulles de falguera amb què he guarnida la humil toia i el pobre fil de la versificació amb què l'he llegida.”

 I el primer exemple d'aquesta collita:

1

Digué l’amic a l’Amat:
—Per lo molt que m’heu donat,
trist de mi!, què us donaria?

Digué l’Amat a l’amic:
—Dóna’m ton cor fredolic
que d’amor te l’ompliria.

Demanec l’amic a son amat si havia en ell nulla cosa romasa a amar. E l’amat respòs que ço per què la amor de l’amic podia multiplicar, era a amar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada