23 de nov. 2014

comissari Brunetti

Uwe Kockish, l'actor alemany que des de 2003
protagonitza al popular comissari de les novel·les de Donna Leon

El comissari Brunetti és un tipus afable, exquisit i culte. Llegeix Heròdot i Dante, descregut i lleugerament pessimista; honest i amant de la llei. Amb aquestes premisses s'enfronta al crim, però mai va armat, com algun dels seus il·lustres col·legues (Carvalho o Maigret).

Mai cuina i poques vegades frega un plat, encara que es mor pel pomodoro, la pasta i el prosecco. Però Brunetti és, sobretot, un fidel espòs i un pare preocupat pels fills; en la família té el seu principal suport.

La seva esposa, Paola, és la filla d'una noble família veneciana. Culta, és professora de literatura anglesa a la Universitat, devota lectora d'Henry James, Melville i Dickens. La seva perspicàcia i sentit comú són una gran ajuda per a Brunetti en la resolució dels casos. Els sogres, cultes, rics, frívols i exquisits, són el punt de connexió de Brunetti amb la bona societat veneciana.

Giseppe Patta, el seu cap, és un perfecte inútil, buròcrata i servil amb el poder, que es penja les medalles alienes i es compra les camises a Londres. Elettra Zorzi, la secretària del cap és, en canvi, de gran ajuda per Brunetti. Té molt bons contactes, és hàbil amb els ordinadors.

 I, per damunt de tot,  ... Venècia, la ciutat és el personatge de les novel·les de Leon. Sota l'aparent placidesa de la "Sereníssima", batega l'enyorança per la ciutat d'abans. L'anterior a l'allau de turistes, de la desaparició dels llocs de fruita de carrer, de la contaminació irremeiable que mata la vida de la llacuna i les seves aigües, muts testimonis del negre destí que els espera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada