27 de juny 2013

JAPONISME

La Gran Ola desde la costa de Kanagawa Katsushika Hokusai
Després de la visita a la Provença de van Gogh, avui hem visitat l'exposició "Japonisme. La Fascinació per l'art japonès ", al CaixaForum de Barcelona (fins el 15 de setembre del 2013)

L'exposició il · lustra amb més de 300 obres, la influència que va deixar l'art oriental en l'obra d'artistes de l'impressionisme, del postimpressionisme, del simbolisme,  fins arribar a les avantguardes.

Molt recomanable

Gerro
 Adolf Beckert

Del programa de mà:

“El japonisme;  l'atracció i la influència que l'art japonès va exercir a Occident a partir de mitjan segle XIX, és undels fenòmens artístics i culturals més rics i fructífers de les relacions entre Orient i Occident.
Nascut a partir de l'obertura dels ports del Japó durant la dècada del 1860, el japonisme va esdevenir un dels ingredients més importants i essencials de la modernitat artística de l'Europa de la segona meitat del vuit-cents. Més enllà d'una primera lectura epidèrmica, basada en la difusió de formes exòtiques i temàtiques orientalistes, el japonisme va aportar temes, motius, composicions, tècniques, formats i, en definitiva, una imaginació poètica i una visió de l'art que van fer canviar els gustos i van desvetllar tot un món de noves idees, formes i colors, d'on beure i renovar l'art occidental de la segona meitat del segle XIX i d'inicis del XX. (…)
Les obres seleccionades són el testimoni d'una fascinació compartida; testimoni de la descoberta d'un art, d'una estètica, d'una cultura i d'una visió del món aparentment distants però que van captivar els artistes del 1900 i van entrar en diàleg, ric diàleg, amb la societat de tota una època.”

 SadayakkoRamon Casas

Sadayakko
Pablo Picasso

Retrato de Enric Cristòfol Ricart
Joan Miró
"Viure únicament el moment present, entregar-se completament a la contemplació de la lluna, de la mar, de la flor, del cirerer i la fulla de auró (...) flotar a la deriva com una carvassa en el riu: aixó es el que anomanem món flotant"

"Llegenda del món flotant"
Asai Ryor 
(escritor japonés del segle XVII)


 La butteSantiago Rusiñol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada