17 de febr. 2017

la llibretera dins la llum, u



“Va concebre la llibreria com un lloc viu on als mariners lectors els vingués de gust fer escala. Malgrat el doll de novetats que submergeixen l'ofici, s'obliga a deixar als clients prou espai per passejar i, en un racó, va instal·lar dues cadires de jardí i una tauleta sobre la qual,  cada setmana,  deixa els llibres que li han robat el cor. La gent hi va per saber què ha llegit, què l'ha commogut i,  alguns,  es el primer lloc on van després de dir-li bon dia.  Molts dels qui venen a la llibreria ho fan en cerca de punts de referencia;  saben que,  en un llibre,  descobriran una qüestió essencial o una resposta inesperada.

Fa quasi deu anys que va comprar el negoci,  deu anys que cada dia busca com fer visibles els autors que admira i les seves paraules que la fan viure.  Quan va agafar la llibreria,  no es deia Matins.  Va rebatejar el lloc igual que va redistribuir l'espai.  Va tornar la llum a la rebotiga que servia de magatzem, va concebre un aparador atractiu que va renovant amb el pas de les estacions.  El vell que li va vendré el negoci va quedar admirat per la màgia que els seus ulls de dona havien fet entrar al seu niu de pols. Als clients els va agradar.

—Feia olor de paper vell, aquí —li diu l'admirador de Bobin—, però no de llibres. Vostè va saber encomanar la seva joventut a aquest lloc.

A trenta-quatre anys, li agrada que li diguin això. No ha tingut una vida fàcil.  Però això era abans i,  encara que no ho oblidi,  va decidir de viure el present,  refiar-se de la llum del dia que es troba fins i tot a les gotes de pluja. Es la seva manera de creure en Deu. El passat va recular a partir del dia que va optar per dirigir els ulls cap a l’esperança.  I la dissort,  que massa temps va abraçar com un infant malalt, es va tornar menys opriment.”


La llibretera dins la llum
Frank Andriat
traducció Anna Casassas

Sd-edicions, 2014; pàg. 35-35

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada