El pròxim dijous, 1 de febrer de 2024, l’Associació cultural Vespres Literaris, organitza la presentació del llibre de Jordi San José “Estimades families”, amb la presència de l’autor i la conducció i presentació de l’escriptor Rafael Bellido.
L’acte tindrà lloc a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès, (Plaça Enric Granados, 1), a les 18.30 hores.
L’autor:
Jordi San José (Sant Feliu de Llobregat, 1957) ha estat mestre de primària, professor de secundària i regidor i alcalde de Sant Feliu de Llobregat. Sempre ha cregut que l’educació i la política són les eines fonamentals per avançar en camins de llibertat, igualtat, fraternitat i sostenibilitat. Com a docent i com a representant de la ciutadania, coneix bé i valora molt la importància de les famílies, les de sempre i les noves formes de família.
L’obra:
Estimades famílies és un llibre en què retrata la diversitat de models d’agrupació familiar de la nostra societat. L’autor, una mica incòmode amb la idea que a vegades les esquerres han donat a la família, elogia el valor d’aquesta institució que tant s’ha transformat en els últims temps i que tant ha eixamplat el seu abast semàntic.
Amb paraules de l’autor: “aquest no és un assaig sobre la família, és un text per remarcar el paper decisiu de l’amor com a raó de ser de totes les formes de família”. No és un llibre de teoria de la institució familiar, però s’hi aborden temes com la pobresa, la violència de gènere, la diversitat cultural, els prejudicis per raons religioses, etc. Alumnes i famílies que l’autor ha conegut i tractat es converteixen en personatges de les històries que es van creuant al llarg del llibre. En un institut de secundària de l’àrea metropolitana barcelonina, l’Anna, professora novella, i en Miquel, professor a les portes de la jubilació, compartiran reflexions, alegries, reptes i dilemes fruit de la seva relació amb tots ells. A cadascun dels deu capítols, com deu mesos té un curs lectiu, els lectors s’aproximaran a les necessitats d’un tipus de família: tradicional, monoparental, homoparental, d’acollida, adoptiva, monolingüe o plurilingüe, i a les demandes que fan al sistema educatiu. Segons l’autor, independentment de les característiques, les trajectòries i els problemes que distingeixen cada família, totes basen el dia a dia en un amor incondicional als fills.
San José, bon coneixedor de tot el que retrata, adopta un punt de vista optimista i respectuós. I subratlla el paper decisiu dels centres educatius i de tot el sistema, docents, famílies i ajuntaments, en la cohesió social. En un món que tendeix a l’individualisme i a la superació dels valors tradicionals, San José ens recorda que la família, independentment de qui la conformi, segueix sent un element indispensable perquè avancem cap a una societat millor, més feliç, cohesionada, igualitària i lliure.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada