24 de febr. 2013

tot recordant Karl Valentin

 Karl Valentin (Munic 1882 - Planegg 1948), comediant, cabareter, clown, performer, autor teatral i productor de cinema alemany.

Va començar la seva carrera còmica el 1902, després d'estudiar durant tres mesos en una escola de varietats a Munic sota la direcció de Hermann Strebel, a la Zeughaus (antic arsenal), de Nurember 

Després de la mort del seu pare, Valentín es va retirar dels escenaris durant tres anys, temps durant el qual va construir el seu personatge d'home orquestra, amb el qual va començar, el 1906, a actuar amb regularitat pels cabarets i els "beerhalls" de Munic . 

Valentin va desenvolupar quadres i curtes rutines còmiques, escrites en el fort dialecte bavarès, que interpretava, en general, amb la seva parella femenina, Liesl Karlstadt. També va realitzar diverses pel·lícules, tant mudes com sonores, però va ser com a autor i actor de teatre de cabaret,  com Valentí es va construir una sòlida reputació, arribant a ser considerat un dels més importants còmics d'Alemanya durant la República de Weimar.


L'estil literari de Valentin està connectat amb el dadaisme, l'expressionisme social i l'humor negre de Karl Kraus. La seva ploma juga amb les paraules, obrint, sovint, les seves comèdies amb un simple malentès. Valentin, per al crtic Alfred Kerr, destrossa les paraules i el llenguatge per extreure tota la força de les paraules i analitzar el seu significat més social.

Tot recordant Karl Valentin
espectacle a càrrec de la companyia  Passi-ho-bé Teatre, amb la Jonies Band

divendres 1 de març
22 hores
Teatre Ateneu


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada