6 de nov. 2013

camí de sirga, 3



“(a “Camí de Sirga”) Pretenia explicar tot el que havia passat a Mequinensa, però al mateix temps, l’estructura que té el llibre, aquest constant anar i venir del passat al present, tenia un objectiu clar,  que era donar una idea de simultaneïtat i explicar que les cases que queien tenien una historia. Quan una casa queia,  queia tot allò, quan un poble quedava destruït, quedava destruït tot allò que es remuntava de vegades fins i tot a la Guerra del Francès. A més a més, el llibre segueix d’una manera fidel les pujades i baixades de prosperitat de la vila durant gairebé un segle”

“En principi, (s’havia plantejat la novel·la) com una obra molt més curta. La primera idea era l’últim viatge d’un patró de llaüt. Mequinensa ja és a punt de desaparèixer a causa del pantà de Riba-roja i el vell navegant, mentre remunta l’Ebre, recorda la seva vida de llaüter. sap que no tornarà a navegar, que la nau es podrirà amarrada a moll”

“...el riu era una gran font de personatges i d’històries”

“Sense humor i sense ironia, “Camí de sirga” hagués estat una novel·la insuportable.(...) Necessitava establir una distancia física i també temporal, deixar que els esdeveniments s’assolessin. mai no hauria escrit “Camí de sirga” si hagués continuat a Mequinensa”
Jesús Moncada,

opinions a la premsa sobre l’obra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada