1 de nov. 2013

Camí de sirga: crònica de la ruta, 1

l'Ebre 


 Parlo d’un riu antic, solcat encara
pels vells llaguts: els últims, llegendaris
llaguts, tan afuats com una espasa,
i carregats de vi, de llana, d’ordi,
i amb mariners cantant sobre la popa.

Parlo d’un lent crepuscle que posava
or tremolós a l’aigua amorosida,
punts de llum a les ales dels insectes,
solars reflectiments als ponts llunyans.

Dolça remor de l’aigua en el record.

fragment del poema
Parlo d’un riu mític i remorós”
Gerard Vergés

 El proper nou de novembre, dins de la programació habitual de Vespres Literaris , parlarem d'una de les millors novel·les en llengua catalana del segle passat: "Camí de sirga " , de Jesús Moncada
Com enguany se celebra el vint-i-cinquè aniversari de la publicació, els passats dies 26 i 27 d'octubre vam emprendre una particular ruta per les aigües de l'Ebre i les paraules evocadores de la novel·la.


Mora d'Ebre

Iniciem la ruta a Móra d'Ebre , Ribera d'Ebre , on partim amb barca riu avall .  El matí , esplendorós ,  ens va permetre gaudir d'un paisatge inèdit  per a molts de nosaltres  i de totes les criatures que habiten aquest mitjà . Després de passar per sota del pont , símbol de la ciutat , la travessia discorre envoltat per un bosc de ribera exuberant , algunes platges de riu i petites illes fluvials .  Després del pas de barca , que uneix Rasquera amb el nostre destí , vam arribar a Miravet , poble assentat a la roca , amb vistes al riu i presidit per l'impressionant castell templer .  Després de passar el meandre de Tamarigar ,  gir de 90 graus que fa l'Ebre en arribar a Miravet , contemplem un molí de gra d'origen àrab recentment recuperat .


Pas de la barca

Miravet
molí àrab


Després d'un petit descans , emprenem el retorn a Móra d'Ebre per a realitzar, a peu , una petita part del vell camí de sirga , entre el riu i la línia fèrria que va a Saragossa . 
Actualment el camí forma part del GR – 99,  gran ruta que ressegueix el curs del riu Ebre des de el  seu naixement  fins a la desembocadura;  són prop de 1.150 quilòmetres dividits en 59 trams de 20 km, i travessa les Comunitats de Cantabria, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya.  A  les Terres de l’Ebre el GR-99 es conegut com el camí de Sirga. Des d’antic, les aigües de l’Ebre han estat solcades per les diverses civilitzacions que hi han fet estada: els ibers, els romans, els sarraïns, els cristians…. Habitualment les naus navegaven empeses per la força favorable del corrent del riu i dels vents, però si mancava aquest  era necessària l’ajuda de animals de càrrega i els sirgadors, homes que des dels senders que vorejaven el riu estiraven cordes per empènyer les embarcacions plenes de mercaderies riu amunt.



camí de sirga

A la tarda emprenem camí cap a la segona part del nostre viatge: Mequinensa, el poble on de tot en tenen dos, fins i tot de rius.
El Segre i al fons l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada