23 de nov. 2013

crònica recital de poesia

B'Art de l'Ateneu


Ahir, Vespres Literaris va organitzar un recital poètic al  B’Art de l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès.

L’acte va començar amb la presentació, per part de la companya del grup,  Juani Torio,  del poeta de Vilafranca del Penedès, Santi Borrell.  Borrell presentava
Juani Torio
el seu darrer treball “Fragments d’una pedra”, del qual,  el crític i poeta Ricard Mirabete ha dit : [Santi] “ S’interroga al llarg del seu segon poemari per les aparences,  per la matèria (la pedra) i per la paraula feta cos (el somni). D’aquesta manera fa possible la poetització del somni, la descripció de la realitat observada: busca allò que estructura una emoció, una actitud vital de transformació constant. La quotidianitat és l’espai per on es mouen els seus versos que volen descobrir i il·luminar el nostre dia a dia. Per mitjà del somni i enaltint la bellesa del nostre voltant.  La pedra és l’expressió de la matèria per excel·lència;  la fragmentació és l’aparença de tot allò que percebem més endins i més enfora del cos. E l seu somni poètic és reconstruir la percepció, el pensament i allò més important que fa néixer el poema: em refereixo a la mètrica de la sensació.”

Santi Borrell

"Fragments d'una pedra” és el fruit de la profunda observació, per part del poeta, de la realitat quotidiana, de totes les criatures, les coses i els fets diaris, íntims, que ens envolten. La veu poètica parla de tot, del tot i per a tots, no hi ha una temàtica concreta que defineixi el llibre, eclèctic i amb esperit d'universalitat.


Podem afirmar que ens trobem davant d'un poeta vitalista que cerca la totalitat en els seus poemes.


“La vida sembla igual, cada dia,
i ningú parla de la bellesa, però jo sí.
Jo veig la bellesa i parlo de la bellesa.”

Santi Borrell
"Fragments d'una pedra"

A continuació, l’amic Josep Maria Riera presentava la segona veu del recital: L’Esperança Castell, que donava a conèixer, en primícia, el seu segon llibre de poemes: “Flames a la fosca”

Josep Maria Riera i  Esperança Castell

[ el proper dijous 28 de novembre, l'Esperança farà la presentació del mateix a l’Ateneu barcelonès.  L’acte comptarà amb la presencia de Francesc Parcerisas, poeta i professor de l’Escola d’Escriptura; d’Ignasi Riera i de Jordi Fernando, editor de Meteora.]  


En el pròleg , escrit per l'Ignasi Riera, ens parla de la poesia de l’Esperança: “... la seva és una poesia que conjura tots els sentis, que sap que la paraula és com l’argila i que el poema és el punt de partença per que l’escriu, per qui el llegeix. (...)  No és gens atemporal, aquesta poesia.  Hi ha sovint, en aquest nou llibre,  tocs d'atenció sobre allò que grinyola, que no rutlla,  certificats precisos d'angúnies que ens tenallen,  sí, però,  sobretot, propostes per reciclar,  com volia Antonio Machado, 'las amarguras viejas' per reciclar-les i convertir-les en 'blanca cera y dulce miel”. (...)

Esperança castell

Poesia de la vida, i a favor de la vida, que no combrega amb rodes d molí ofertes per qui ens vol entabanar.  Poesia còsmica — i no banalitzo l'adjectiu—, de comunió i interdependència amb els altres éssers del nostre entorn, vivents o no.”

Poder dir...

Tot carregant per darrera vegada
el forn, sense guants
i amb la pell de les mans molt llisa,
el vell terrisser va dir:
«Ja no tinc esma per fer-ho».
Arribarà un dia que, com ell,
hauré de dir:
«Ja no tinc esma per fer-ho».
M'agradaria llavors poder dir
que encara estimo,
i confio en les paraules,
i que he estat feliç.

Esperança Castell
"Flames a la fosca"


El recital es va completar amb la música dels guitarristes Manel Puig i Miquel Carretta,  alumnes de l’escola municipal de música  Aulos. 


Manel i Miquel



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada