2 d’abr. 2021

propostes 21-22, 20

 

Títol: Els colors de l'aigua

Autor: Isidre Grau

Proa butxaca, 2004

360 pàgines

proposa: Josep Mª Riera

 

Premi Sant Jordi 1985. Primera edició a Edicions Proa: febrer 1986.

Cadascun dels fills assumirà una actitud diferent a l’hora d’enfrontar-se al món i buscar-se un camí propi

Temps narratiu: 1930 – 1985

El 1930 Pau Benavent, fill de terratinents, és un jove de 20 anys que vol ser pintor i allarga una escapada a París per introduir-se en els ambients artístics de l’època, però el seu pare el va a buscar en el moment més dolç i l’obliga a reprendre els estudis d’advocat i a situar-se professionalment com a tal. Quan arriba la guerra civil, Pau fa veure que se’n va al front però es queda amagat a les golfes de la casa pairal, gràcies a l’ajut de Lola Frías, minyona de la família. De la seva relació clandestina, ella en resultarà embarassada i la parella s’haurà de casar just acabada la guerra.

A partir d’aquesta situació, la novel·la segueix linealment l’evolució de la família Benavent Frías, que es completa amb quatre filles i un fill. Pau, fidel a la condició d’advocat i amb el pensament a la pintura, afavorirà els processos de canvi en el si de la família, mentre que la seva dona Lola procurarà ser factor d’estabilitat dins del fràgil equilibri familiar. Cadascun dels fills assumirà una actitud diferent a l’hora d’enfrontar-se al món i buscar-se un camí propi.

Novel·la magmàtica, conduïda a ritme de galop de cavall i amb múltiples fronts argumentals, revisa aspectes com l’impacte de la immigració andalusa a Catalunya; la fi de la vida rural; el procés de creixement industrial fins als inicis de la seva decadència; el món de l’art, amb el contrapunt de Dalí, com artista que sí que va exercir; i fins i tot el món del cinema, amb la fugaç aparició d’Ava Gardner.

Isidre Grau i Antolí (Sabadell, Vallès Occidental, 1945) és un enginyer químic i novel·lista català.

Va créixer a Cerdanyola del Vallès, on encara hi viu. Durant 30 anys va treballar-hi com a tècnic industrial. També ha estat professor de català i de tècniques literàries, entre altres llocs a l'Ateneu Barcelonès. El seu primer llibre publicat va ser Fugida en gris, que va sortir el 1980. Tanmateix, va assolir la fama amb Els colors de l'aigua (premi Sant Jordi 1985). Aquesta novel·la obria un cicle (ambientat a la imaginària Vinyes de Savall i a l'entorn d'una mateixa família, els Benavent) que es va tancar el 2006 amb El punt blanc de l'horitzó. Els altres títols del cicle són La nit vermella, El balancí negre i Groc d'Índia. Ha escrit també algunes novel·les fora d'aquest cicle, a més de llibres de narracions, d'assaig i de literatura juvenil. Ocasionalment va formar part del col·lectiu Ofèlia Dracs.

Novel·les:

Fugida en gris, 1980

Sol sense sol, 1984

Vent de memòria, 1984

Èlia, 1984

Els colors de l'aigua, 1986

La nit vermella, 1989

La vida escrita, 1996

Zàping!, 1998

El balancí negre, 2001

Groc d'Índia, 2004

El punt blanc de l'horitzó, 2006

La bellesa del diable, 2010

Els amants volàtils, 2011

Primer paisatge, 2016

La ciutat dels solitaris, 2017

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada