10 de nov. 2021

setanta-tres dies amb el pare

 



SETANTA-TRES DIES AMB EL PARE



ISIDRE GRAU



TRÍPODE EDITORIAL

 

2021

 

Pàgines: 190





El proper dimecres, 24 de novembre, a la sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola el Vallès, tindrà lloc la presentació del nou llibre de l’Isidre Grau, Setanta-tres dies amb el pare.

Amb l’assistència de l’autor, la presentació anirà a càrrec de la Victòria Lovaina des de les 18.30h.

Del pròleg:

“Aquesta bella novel·la d’Isidre Grau se centra en la vida de dos personatges, obligats a conviure en un espai solitari més de dos mesos. Són temps difícils, durant la guerra civil espanyola, i la situació és tan versemblant, que bastants lectors hi reconeixeran històries similars, però que no gaires obres literàries han abordat entre nosaltres.

La novel·la comença amb dues parts breus, Pou de silencis i El dolor que ens tomba, que són un pròleg i l’ inici de l’argument, on cada personatge queda situat abans del gruix principal de la història.

Un pare en la plenitud de força, traça i enginy, un lloc aïllat a la muntanya, i un fill de deu anys, tots dos amb el dol sagnant del fill i germà respectivament, Valeri, assassinat a causa de la seva ideologia, al poble on vivia la família sencera. La por els ha aconsellat deixar la casa de pagès on vivien. Al dol profund, s’hi afegeix la pena de l’absència de l’esposa i mare, que es queda a la casa.

Separats per la distància dels afectes, destinats a entendre’s per necessitat, és la intel·ligència i la capacitat de reflexió del protagonista infant, que creix ràpidament, la que aconsegueix estendre tot de ponts d’entesa amb el seu pare, el qual, paulatinament, els va fixant damunt de l’abisme de dolor, ràbia i malaptesa en què es troba submergit.

La història destaca per la intensitat que les dificultats de tota mena, els personatges inesperats, les petites aventures enmig d’una Natura sobirana, imprimeixen a tots dos protagonistes. Està dotada d’una gran agilitat narrativa, a què contribueixen els capítols breus, cada un amb el seu títol.

L’argument subratlla la prova de foc, com se sol dir, que imprimirà caràcter en el protagonista, el fill, sotmès a una formació obligada, on descobrirà les seves capacitats en les feines que haurà d’aprendre al costat d’un mestre exigent, molt sovint silenciós, de vegades intractable. El seu pare.

La darrera part de la novel·la, EL llarg després, arrodoneix la història aportant una perspectiva més àmplia i llarga que aquests només setanta-tres dies, per bé que són únics i marcaran totes dues vides per sempre.

Isidre Grau ens lliura una història intensa, basada en un cas verídic, que es llegeix amb gust i manté l’ interès del lector fins al final.

Maria Barbal



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada