13 de març 2025

la fageda

 


    En el marc de la trobada anual, el proper dissabte visitarem la cooperativa La Fageda, us passem informació de la mateixa ubicada a la seva pàgina:

    "La Fageda és un projecte social que té per missió millorar la qualitat de vida i promoure la integració social de persones en situació de vulnerabilitat de la Garrotxa, mitjançant un treball real i digne. Per aconseguir-ho, se serveix d’una estructura empresarial potent que treballa per crear valor dins l’organització i per a la resta .

    Les nostres activitats es fonamenten en la idea que el treball pot actuar com un element clau en el procés rehabilitador de qualsevol persona, ja que augmenta la seva autoestima i canvia el seu paper dins la família i la societat, passant de ser un element passiu a una persona que contribueix activament al seu entorn. El nostre fundador, Cristóbal Colón, va partir d’aquesta idea quan va decidir crear la cooperativa, la primera de les entitats que formaven el que a dia d’avui és el projecte social de La Fageda.

    El nostre projecte social està format per quatre entitats jurídiques, totes elles sense ànim de lucre, que permeten desenvolupar les diferents activitats socials i empresarials.

    Treballem per millorar la qualitat de vida i promoure la integració social de persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns mentals severs i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat de la Garrotxa. Ho fem mitjançant unes activitats empresarials que generen llocs de treball amb sentit, i uns serveis assistencials gestionats sota criteris de qualitat i d’excel·lència, que creen valor tant per a l’organització com per a la resta de la societat.

La Fageda la integrem avui un equip humà que supera de llarg les 500 persones. D’elles, al voltant de 350 són assalariades i d’aquestes, la meitat es troben en situació de vulnerabilitat. Una altra vuitantena de persones no són assalariades, sinó usuàries de diversos serveis ocupacionals o pro laborals.

    La política que seguim per a la gestió i desenvolupament de persones va alineada amb el conjunt de valors, creences i elements essencials del nostre projecte. Partint de la creença que les persones tenim diverses dimensions, i que la laboral o professional és només una d’elles, treballem per entendre-les i acompanyar-les des de la seva globalitat.

    En la incorporació d’una persona al nostre projecte el primer que fem és iniciar un procés d’immersió destinat a què conegui els fonaments i la cultura de La Fageda per generar compromís, treballar units i crear vincles de col·laboració que transcendeixen el jo, i que acaben donant un sentit molt gran a la feina.

    La fàbrica i la granja són a la finca Els Casals, a La Fageda d’en Jordà

    Al cor de la Reserva Natural de La Fageda d’en Jordà, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, hi ha la finca Els Casals de Santa Pau (Girona). És l’espai des d’on desenvolupem la major part de la nostra activitat i és propietat de La Fageda des de principis dels anys 80 del segle XX.

    En una altra finca de Santa Pau, La Coromina, hi cultivem part dels cereals que alimenten les nostres vaques. A Olot disposem d’una nau per a la secció de Jardineria, i s’hi troben també les nostres dues llars- residència: El Cassés, al barri del Pla de Dalt, i El Caliu, al centre de la ciutat.

La nostra història:

    1982 Neix la cooperativa la Fageda de la mà del seu fundador Cristóbal Colón. Als inicis, la seva activitat es basa en feines encarregades per altres empreses i s’ubica en una sala del convent del Carme d’Olot cedida per l’Ajuntament. El projecte s’inicia amb una quinzena de persones, la majoria procedents de l’hospital psiquiàtric de Salt.

1983. Es crea la secció de Jardineria, la més veterana de La Fageda. Inicialment, aquesta secció la formen una brigada de deu persones que realitzen tasques de manteniment d’espais públics i privats a la Garrotxa: poda d’arbres, desbrossament, manteniment de jardins i zones verdes, muntatge de recs, etc.

1984. La cooperativa adquireix la finca Els Casals amb l’ajut de la Diputació de Girona i un crèdit bancari. Els treballadors s’hi instal·laran l’any 1987, moment en què s’inicia el viver forestal que en pocs anys arriba a una producció anual de 3 milions de plantes.

1985. La Fageda entra al registre de la Generalitat de Catalunya com a Centre Especial de Treball. Es crea la primera residència per a persones amb discapacitat a Olot. Poc temps després es comença a oferir el Servei de Teràpia Ocupacional.

1989. A la granja d’Els Casals, la cooperativa ja disposa de 100 vaques i produeix 600.000 litres anuals de llet, que es venen a Nestlé.

1993. La Fageda inicia la producció i venda de iogurts. Inicialment produeix unes 50.000 unitats a la setmana. La primera comanda es destina a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. El primer comerç que els ven és el Màxim d’Olot.

1997. Es crea la Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa que serà la titular dels serveis d’habitatge i ocupacionals.    En l’àmbit empresarial s’amplia la gamma de lactis i s’estrena nova imatge de marca: incorporem la vaca al nostre logotip, les estovalles blaves que tant ens caracteritzen i el concepte de iogurt de granja.

1998.  Comencem a rebre visites a La Fageda. Neix el Servei d’Atenció al Visitant, que inicialment es denominava La Fageda Tours. Alhora, estrenem nova sala de munyir i arribem a produir 10 milions de iogurts anuals.

2004. Neix la Fundació Sentit, la propietària dels immobles i de la marca La Fageda. A dia d’avui, la fundació rep el nom de La Fageda Fundació.

2006 S’estrena la residència El Caliu, un nou allotjament per a persones amb discapacitat situada al centre d’Olot. Aquesta llar ofereix atenció continuada tots els dies de l’any.

2007. La Fageda fa 25 anys! Es crea el Servei d’Inserció a la Comunitat (SIC) per a la inserció laboral de persones a l’empresa ordinària, denominat avui Servei d’Inserció Laboral. Amb motiu del 25è aniversari, l’editorial RBA publica el llibre Història d’una bogeria, on l’autora Dolors Gonzalez recull l’origen, la trajectòria i la filosofia de La Fageda.

2009.  S’inaugura la llar-residència El Cassés, ubicada al barri del Pla de Dalt d’Olot.

2010. Iniciem la producció i venda dels gelats La Fageda en una nau a Badalona que més tard traslladem a la nostra finca de Santa Pau.

2012. Comencem a produir i comercialitzar les melmelades La Fageda, elaborades de manera tradicional al nostre obrador. En l’àmbit social, tirem endavant el primer projecte Mirall, adreçat a joves en situació de vulnerabilitat.

2013. Fruit de l’aprovació del Pla Especial Urbanístic de la finca, s’inicien les obres de millora i ampliació de totes les instal·lacions i equipaments.

2015. Assolim una producció de 60 milions de iogurts La Fageda anuals. També estrenem les noves instal·lacions del Servei d’Atenció al Visitant.

2017. Entren en funcionament les noves fàbriques de lactis, gelats i melmelades.

2018. S’impulsa La Fageda 2020, un procés de co-creació en què participen totes les persones de l’organització amb l’objectiu de definir La Fageda del futur. Aquest mateix any s’estrena el Rebost de La Fageda que posa a disposició dels treballadors i socis consumidors de la cooperativa productes de la fàbrica i de l’horta.

2019. Ampliem l’atenció a nous col·lectius. Gràcies a la nova empresa d’inserció “El Faig de La Fageda” donem cobertura sociolaboral a persones de la Garrotxa en situació de vulnerabilitat. També es crea el Servei Prelaboral.

2021 . L’any amb més innovacions de producte.

2022. Celebrem el 40è aniversari de La Fageda, traiem al mercat el iogurt Orígens que ret homenatge a aquestes 4 dècades d’història i publiquem el llibre ‘La Fageda, 40 anys de compromís social’. Aquest mateix any, iniciem la primera fase de NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa. També, creem Arrelats, la comunitat que uneix a totes aquelles persones que comparteixen el sentit i els valors del nostre projecte.

2023. Sota el lema “extraordinària diferència” obrim una nova etapa encaminada a fer valdre els nostres trets més diferencials, amb el lema Extraordinària diferència i una imatge renovada, que es plasma en un nou packaging i un nou logotip."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada